Avizul negativ guvernamental pentru introducerea turului doi în circumscripții

Alegerile locale din Chişinău, 3 iunie 2018

În an electoral nu se modifică regulile jocului şi un eventual tur doi ar însemna cheltuieli mai mari de organizare, susține guvernul.

Guvernul a respins un proiect de lege propus de opoziția liberal-democrată care cere introducerea turului doi în circumscripțiile uninominale la scrutinul parlamentar. În avizul negativ al Ministerului Justiției se spune că e de competența parlamentului să decidă, dar se precizează că e contrară recomandărilor Comisiei de la Veneția schimbarea legislației electorale cu mai puțin un an de alegeri. Mai există șanse de a îmbunătăți sistemul mixt până la parlamentare?

Your browser doesn’t support HTML5

Alegeri 2018: un aviz negativ al guvernului...

Avizul negativ al Ministerului Justiției a fost acceptat de membrii cabinetului de miniștri fără ezitare. Deşi a fost respins de executiv, proiectul care prevede introducerea turului doi în circumscripţiile uninominale la parlamentare propus de deputaţi liberal-democraţi oricum urmează a fi dezbătut în plenul legislativului. Șansele ca iniţiativa să fie votată sunt însă minime au dat de înţeles fără echivoc promotorii sistemului mixt atunci când proiectul a fost înregistrat în parlament.

Socialiştii insistă pe alegeri într-un singur tur, recunoscând că aceasta formula îi avantajează. Confirmare sunt recentele alegeri locale din Chişinău care au arătat că raportul de forţe între promotorii vectorului estic şi cel vestic se inversează în turul doi. Rezultatele unei simulări realizate de Asociația Promo-LEX, care a monitorizat scrutinul local, au arătat că dacă şi în locale ar fi fost un singur tur, perdantul cursei, socialistul Ion Ceban, ar fi ieşit învingător în 9 din 11 circumscripții din Chișinău.

Democraţii susţin însă că e prea devreme de spus pe cine anume avantajează scrutinul într-un singur tur. Ei mai invocă argumentul la care se face referinţă în avizul negativ al guvernului, cel că asemenea modificări nu pot fi operate în an electoral pentru că ar fi în contradicție cu bunele practici stabilite de Comisia de la Veneţia.

Liberal-democratul Tudor Deliu presupune că iniţiativa lor nu va fi adoptată. În consecinţă, următorul parlament va fi nereprezentativ pentru că alegerile într-un singur tur vor favoriza anumiţi candidaţi care nu vor fi sprijiniţi neapărat de majoritatea alegătorilor.

Tudor Deliu

Inițiativa liberal-democraților se referă nu doar la introducerea turului doi de scrutin. Ei mai pledează pentru posibilitatea cetăţenilor de a candida în calitate de independenţi în circumscripţia naţională, o chestiune ce lipseşte din sistemul votat vara trecută de majoritari şi socialişti. Legea oferă această posibilitate doar în circumscripţiile uninominale, ceea ce, după părerea deputatului Deliu, îngrădește parţial dreptului de a fi ales. Tudor Deliu spune că ambele propuneri au fost discutate la cea mai recentă întrevedere cu experţii Comisiei de la Veneţia:

Argumentele guvernării a fost că vor fi mai puţini bani cheltuiţi dacă va fi un singur tur...

„Am discutat pesronal cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia şi cei de la ODIRH/OSCE când au fost în parlament şi le-am spus că am înregistrat acest proiect. Ei au răspuns că despre prima prevedere cu candidaţii independenţi ei le-au spus autorităţilor moldovene de la bun început că este o încălcare şi ei nu înţeleg de ce nu se acceptă. Despre a doua propunere privind turul doi ei au spus că consideră că turul doi ar duce la democratizarea procesului. Argumentele părţii moldoveneşti atunci la comisie a fost că vor fi mai puţini bani cheltuiţi dacă va fi un singur tur.”

Analistul politic Ion Tăbîrţă de la Institutul „Viitorul” spune că alegerile dintr-un singur tur dezavantajează formațiunile de dreapta, în special opoziţia.

Ion Tăbârţă

„Dreapta politică tot timpul a fost mai puţin numeroasă decât stânga politică. Dreapta politică, tradiţional, a fost una mai fărâmițată. Victoriile pe care le-a obţinut dreapta politică, inclusiv în municipiul Chişinău, s-au datorat celui de-al doilea tur. Va depinde de cum va reuşi dreapta politică să facă front comun în circumscripţiile uninominale. Referitor la PD, probabil, se mizează pe anumite tehnologii electorale, cu candidaţi falşi pe dreapta pro-europeană pentru a dezbate din voturi. Probabil aşa va fi şi pe stânga politică. S-ar putea să avem foarte mulţi candidaţi independenţi. Ne aducem aminte de scenariu din autonomia găgăuză de acum câţiva ani, când au fost o mulţime de candidaţi independenţi care au format o coaliţie în Adunare Populară, o coaliţie apropiată PD. Posibil pe acest scenariu se mizează.”

Nu e limpede deocamdată dacă plenul parlamentului va dezbate acest proiect al opoziţie în sesiune parlamentară care se încheie la finele lunii. Cum ne-a spus deputatul Tudor Deliu, la mai bine de o lună de la înregistrarea proiectului, comisiile parlamentare tergiversează examinarea lui, ceea ce face imposibilă avansarea iniţiativei pe ordinea de zi a plenului.

Despre nevoia introducerii turului doi de scrutin la viitoarele alegeri parlamentare a vorbit si ambasadorul SUA, James Pettit, la consumarea scrutinului local din Chişinău. Diplomatul a spus atunci că turul doi ar reflecta mai bine voinţa cetățenilor.