Linkuri accesibilitate

„Aplicarea sistemului electoral mixt începe tardiv şi cu încălcarea legislației"


Până în luna noiembrie guvernul urmează să traseze hotarele celor 51 de circumscripţii electorale. Punerea în aplicare a legii este criticată de exponenţi ai societăţii civile.

Guvernul a aprobat astăzi, pe ultima sută de metri a şedinţei, regulamentul Comisiei naţionale ce urmează să traseze „circumscripţiile uninominale permanente” pentru viitoarele alegeri parlamentare. Documentul, apărut vinerea trecută pe site-ul Ministerului de Justiţie, a fost aprobat astăzi fără mari schimbări, ba chiar cu eliminarea unor prevederi pentru care autorii au fost lăudaţi anterior de organizaţii ale societăţii civile.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct


Potrivit regulamentului adoptat astăzi de Guvern, din Comisia naţională pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente vor face parte reprezentanţi ai Comisiei Electorale Centrale, ai instituţiei prezidenţiale, câte un reprezentant a grupurilor parlamentare, mediului academic sau Biroului pentru Relaţii cu Diaspora.

Regulamentul iniţial - propus spre dezbatere publică de Ministerul Justiţiei la finele săptămânii trecute - conţinea şi prevederea că în cadrul Comisiei pot fi delegate persoane „participarea cărora este considerată relevantă şi binevenită”, precizare ce deschidea portiţa pentru membri ai societăţii civile, aceştia urmând să aibă drept de vot consultativ. Documentul final, aprobat de Guvern, nu mai conţine această împuternicire.

La începutul săptămânii, Asociaţia Promo-Lex şi Centrul de Resurse Juridice din Moldova au criticat Guvernul pentru că ar fi început cu stângul punerea în aplicare a noilor modificări electorale. Un alt reproş formulat în adresa Guvernului este că a aprobat regulamentul Comisiei înainte de a alege componența nominală a acesteia. Directorul de programe din cadrul Asociaţiei Promo-Lex, Pavel Postica crede că Executivul a acţionat arbitrar când a prevăzut în regulament că membrii Comisiei urmează să fie aprobaţi cu „cel puţin 14 luni până la data expirării mandatului Parlamentului”, adică până în septembrie, deşi legea stipula clar că termenul limită este data de 20 august:

„Implementarea sistemului electoral mixt începe tardiv, adică cu întârziere, cu încălcarea legislației, a acelor prevederi legale care au fost stipulate expres în Legea 154 din 20 iulie 2017 şi cu ingerinţe directe în independenţa acestei Comisii. Mă aşteptam ca acest proiect de regulament nici să nu fie pus pe ordinea de zi a Guvernului, din contră, să se vină în termeni cât mai rapizi cu un alt proiect de regulament, care să prevadă componenţa nominală a comisiei şi mandatul acesteia în timp, punct!”

Documentul a fost aprobat în şedinţa Guvernului fără vreo întrebare din partea membrilor cabinetului de miniştri. Premierul Pavel Filip a explicat tăcerea prin faptul că s-a lucrat mult la elaborarea acestui regulament, „de asta nu sunt întrebări”.

Până acum, documentul a fost criticat şi de Partidul Acţiune şi Solidaritate, care, potrivit regulamentului, ar urma să facă parte din Comisie. Într-o discuţie cu Newsmaker, juristul formaţiunii, Sergiu Litvinenco, a respins propunerea Ministerului Justiţiei, calificând-o drept „o capcană”.

Regulamentul mai prevede că până în luna noiembrie ar trebui să se cunoască hotarele celor 51 de circumscripţii electorale – care vor avea un număr relativ egal de alegători între 55 de mii şi 60 de mii de cetăţeni cu drept de vot.

Previous Next

XS
SM
MD
LG