„Clar că-i trist”: moldoveni din Rusia despre impactul sancțiunilor occidentale

Coadă la o bancă din St. Petersburg, Federația Rusă, februarie 2022

Autoritățile de la Chișinău recomandă moldovenilor din Federația Rusă care vor să revină acasă să utilizeze rutele comerciale încă disponibile cu escale în Istanbul sau Dubai – cu destinația Iași sau București, iar de acolo să ia autocarele spre R. Moldova. Din cauza conflictului armat din Ucraina, spațiul aerian al Moldovei este închis pentru zboruri, existând șanse ca termenul să fie extins. Diana Răileanu a stat de vorbă cu mai mulți cetățeni moldoveni stabiliți în Federația Rusă despre modul în care țin legătura cu cei de acasă, dar și îngrijorările legate de devalorizarea rublei rusești:

Your browser doesn’t support HTML5

„Clar că-i trist”: moldoveni din F. Rusă despre impactul sancțiunilor occidentale

Relatări și poze din Federația Rusă arată că oamenii fac cozi la bancomate și bănci pentru a-și retrage banii. După sancțiunile occidentale impuse Federației Ruse din cauza invaziei în Ucrainei, rubla rusească a atins un minim record, iar tot mai mulți cetățeni se întreabă cum vor transmite bani pentru cei de acasă.

### Vezi și... ### Rubla cade la un minim record

Îngrijorarea este confirmată de Serghei Romanciuc, un moldovean care muncește de mai mulți ani la Moscova:

„Clar că-i trist, dar nu atât de rublă, cât din cauza inflației. În ultimul timp s-a scumpit absolut totul. De la materialele de construcție până la produsele alimentare.”

Europa Liberă: Dar banii cum îi trimit acasă?

„Din câte știu, unii au transmis un card bancar din Federația Rusă rudelor din R. Moldova, copiilor sau părinților. Puneau bani pe această cartelă și cei de acasă putea să cheltuie banii de pe ea în R. Moldova. Acum mulți sunt îngrijorați de anunțul că mai multe bănci rusești vor fi deconectate de la sistemul SWIFT, deci ar putea fi problemă cu tranzacțiile. Era multă panică pentru că oamenii analizau ce fel de carduri bancare au și cum își pot scoate banii. Am văzut situații în care oamenii aveau bani pe card, dar banca nu avea bani ca să le ofere. Persoana mergea la bancă să scoată o sută de mii de ruble și i se ofereau doar 50 de mii, fiind îndrumat să revină în altă zi.”

### Vezi și... ### Sancțiunile împotriva Băncii centrale ar putea falimenta întregul sistem financiar rusesc (Panorama.ro)

Între timp, mai multe bănci rusești au anunțat măsuri pentru a ține rubla pe linia de plutire: bunăoară că atrag depozite în ruble cu dobândă de la 18 % până la 23 %. Din 1 martie, banca rusă de stat Sberbank, cea mai mare din Federația Rusă, a ridicat dobânda pentru depozitele în ruble până la 18 %.

O altă problemă e și comunicarea cu rudele stabilite în R. Moldova și țări europene, spune Serghei Romanciuc. Până săptămâna trecută, majoritatea utilizau Messenger-ul pentru discuții, aplicație ce a fost limitată pe teritoriul Federației Ruse:

„Chiar și eu aveam un chat comun cu familia și Facebook-ul nu lucrează, noi nu mai putem face apeluri în grup. Am în Moldova tata, mama, sora e în Italia, fratele e aici. Sunt nevoit să utilizez o aplicație, VPN, și atunci când îi sun apar în zona Poloniei sau altui stat. Numai așa pot acum cu Dvs. să vorbesc. La fel cu mama, tata sau cu alții.”

### Vezi și... ### Activitatea Facebook în Rusia a fost „încetinită”, a anunțat Roskomnadzor

Din cauza invaziei Federației Ruse în Ucraina, au fost afectate și cursele aeriene. Mai multe țări occidentale, inclusiv R. Moldova și-au închis spațiul aerian pentru zboruri dinspre și spre Federația Rusă.

Cum, ce eu am aripi acum ca să zbor?

Serafima Soloviov este stabilită de peste 20 de ani la Moscova, unde lucrează ca să-și poată întreține fetele și nepoții de acasă. Ea spune că din cauza crizei rudele au rămas pe cont propriu, iar în următoarele luni nu mai planifică să vină în R. Moldova așa cum o făcea până nu de mult: „Cum, ce eu am aripi acum ca să zbor? Chiar dacă mi-aș dori să merg acasă nu am cum, e și normal. E greu, într-adevăr, rubla în Moldova practic nu mai există. Să transferi bani în Moldova nu poți, să mergi în Moldova nu poți. O fiică de-a mea e în Italia, alta-i în Moldova, fiecare se descurcă cum poate, bogdaproste. Când se va liniști vremea voi reveni, cum să nu revin? Am casă, am copii, am rude, am părinții acolo!”

Autoritățile de la Chișinău au îndemnat cetățenii moldoveni să renunțe la călătoriile spre Federația Rusă, iar cei aflați temporar în această țară să utilizeze, în cazuri de urgență, rutele comerciale încă disponibile cu escale în Istanbul sau Dubai pentru a ajunge la Iași sau București. Întreprinderea Calea ferată a Moldovei a anunțat că ruta Chișinău-Iași va circula zilnic pentru transportarea refugiaților ucraineni ce se îndreaptă spre țări în Uniunea Europeană sau pentru cetățenii moldoveni ce și-au programat zboruri de la Iași sau, dimpotrivă, revin acasă.

### Vezi și... ### Invazie rusească în Ucraina, ziua a șasea | Noi lupte în ciuda convorbirilor