Linkuri accesibilitate

Turnul de televiziune de la Kiev, lovit de rachete rusești
Turnul de televiziune de la Kiev, lovit de rachete rusești

Invazie rusească în Ucraina, ziua a șasea | Noi lupte în ciuda convorbirilor

Bombardamente la Harkov; turnul de televiziune de la Kiev a fost lovit de rachete; Zelenski se adresează Parlamentului European - a șasea zi a invaziei rusești în Ucraina.

  • Președintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de comiterea unor crime de război, după ce al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, a fost ținta unor bombardamente intense, iar forțele rusești s-au concentrat în apropierea capitalei ucrainene Kiev.
  • Președintele Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe legislatorii europeni să „dovedească” că sunt alături de Ucraina. Zelenski s-a adresat Parlamentului European la o zi după ce a Kievul a făcut o cerere oficială de aderare la Uniunea Europeană.
  • Adunarea Parlamentară ONU cere Rusiei să oprească imediat războiul din Ucraina.
  • Ucraina și-a rechemat de urgență ambasadorii din Kîrgîzstan și Georgia pentru consultări privind poziția celor două țări față de invazia Rusiei în Ucraina.
  • Luptele între armata rusă și forțele armate ale Ucrainei continuă în diferite regiuni ucrainene, inclusiv la câțiva kilometri de Kiev. Rusia și-a schimbat tactica: s-a concentrat pe bombardamente și tiruri de artilerie. Mai mult de 10 persoane au fost ucise din cauza bombelor aruncate asupra Harkovului.
  • Occidentul a respins solicitarea Kievului de a impune o zonă non-survol deasupra Ucrainei.
22:48 1.3.2022

Oleksi Arestovici, consilier al șefului biroului prezidențial ucrainean, a vorbit într-o emisiune specială de la Current Time TV despre evacuarea organizată a civililor din Harkov. Orfanii, persoanele cu dizabilități și bătrânii vor fi evacuați primii din oraș, a spus Arestovici.

Potrivit lui, atacurile rusești - lansate „fără discriminare” asupra orașelor ucrainene - au făcut deja aproximativ 400 de victime printre civili, inclusiv 20 de copii.

Arestovici a mai spus că Ucraina discută cu partenerii internaționali despre deschiderea unor coridoare umanitare pentru civilii care se refugiază.

20:50 1.3.2022

Oficiali ucraineni spun că principalul turn de televiziune din capitala Kiev a fost ținta unui bombardament rusesc, care a ucis și cinci oameni. Oficialii a spus că atacul de la 1 martie a întrerupt unele emisiuni, dar a lăsat structura în picioare. Mai multe înregistrări video ale loviturii aeriene au fost postate pe rețelele de socializare, iar Europa Liberă a fost la fața locului după atac. Turnul TV din Kiev este situat în cartierul Babin Iar, lângă un memorial al Holocaustului.

20:22 1.3.2022

Redactorul-șef al Eho Moskvî, Aleksei Venediktov, a anunțat că emisia postului de radio a fost oprită.

20:20 1.3.2022

Procuratura generală a Rusiei a cerut să fie blocate site-ul postului de televiziune Dojd (declarat „agent străin”) și a postului de radio Ehi Moskvî.

În opinia procurorilor, cele două instituții media lansează constant și cu premeditare îndemnuri la „acțiuni extremiste”, „violență” și ar publica știri false cu privire la „operațiunea specială” pentru apărarea celor două regiuni separatiste - Donețk și Luhansk - din estul Ucrainei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG