Linkuri accesibilitate

Turnul de televiziune de la Kiev, lovit de rachete rusești

Invazie rusească în Ucraina, ziua a șasea | Noi lupte în ciuda convorbirilor

Bombardamente la Harkov; turnul de televiziune de la Kiev a fost lovit de rachete; Zelenski se adresează Parlamentului European - a șasea zi a invaziei rusești în Ucraina.

  • Președintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de comiterea unor crime de război, după ce al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, a fost ținta unor bombardamente intense, iar forțele rusești s-au concentrat în apropierea capitalei ucrainene Kiev.
  • Președintele Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe legislatorii europeni să „dovedească” că sunt alături de Ucraina. Zelenski s-a adresat Parlamentului European la o zi după ce a Kievul a făcut o cerere oficială de aderare la Uniunea Europeană.
  • Adunarea Parlamentară ONU cere Rusiei să oprească imediat războiul din Ucraina.
  • Ucraina și-a rechemat de urgență ambasadorii din Kîrgîzstan și Georgia pentru consultări privind poziția celor două țări față de invazia Rusiei în Ucraina.
  • Luptele între armata rusă și forțele armate ale Ucrainei continuă în diferite regiuni ucrainene, inclusiv la câțiva kilometri de Kiev. Rusia și-a schimbat tactica: s-a concentrat pe bombardamente și tiruri de artilerie. Mai mult de 10 persoane au fost ucise din cauza bombelor aruncate asupra Harkovului.
  • Occidentul a respins solicitarea Kievului de a impune o zonă non-survol deasupra Ucrainei.
19:41 1.3.2022

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a raportat cel puțin cinci morți și cinci răniți în urma bombardării turnului de televiziune din Kiev.

17:48 1.3.2022

Turnul de televiziune din capitala Ucrainei a fost lovit, a anunțat guvernul de la Kiev, în timp ce forțele rusești au bombardat piața centrală din Harkov și alte obiective civile din acest oraș din estul țării.

Presa locală a relatat că au avut loc mai multe explozii în apropierea turnului de televiziune de la Kiev și că posturile de televiziune ucrainene au încetat să mai emită la scurt timp după aceea.

Ministerul de interne ucrainean a postat o fotografie cu nori de fum în jurul turnului de televiziune, care se află în apropierea memorialului Holocaustului de la Babin Iar.

Atacurile au avut loc în timp ce un convoi de artilerie și vehicule blindate rusești care se întindea pe o distanță de peste 65 de kilometri ajunsese în apropierea Kievului.

17:30 1.3.2022

Secretarul de stat american Antony Blinken a sugerat Națiunilor Unite să analizeze dacă Rusia ar trebui să fie lipsită de calitatea de membru al Consiliului pentru drepturile omului (CDO), deoarece numărul „crimelor” rusești comise în timpul invaziei în Ucraina crește „cu fiecare oră”.

17:29 1.3.2022

Președintele Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe legislatorii europeni să „dovedească” că sunt alături de Ucraina, în timp ce trupele rusești au lovit cu artileria zone urbane, avansând spre principalele orașe Harkov și capitala Kiev.

Vorbind în fața Parlamentului European, la o zi după ce Ucraina a făcut o cerere oficială de aderare la Uniunea Europeană, Zelenski a declarat, într-o pledoarie video marți, 1 martie, că țara sa și-a dovedit puterea în cele șase zile de rezistență la invazia neprovocată a Rusiei.

„Uniunea Europeană va fi mult mai puternică alături de noi, asta este sigur. Fără voi, Ucraina va fi singură”, a spus Zelenski, adăugând: „Dovediți că sunteți alături de noi. Dovediți că nu ne veți lăsa să plecăm. Dovediți că sunteți într-adevăr europeni și atunci viața va învinge moartea și lumina va învinge întunericul”, le-a spus președintele Zelenski parlamentarilor europeni.

Pre;edintele Volodimir Zelenski, adres\ndu-se parlamentarilor europeni
Pre;edintele Volodimir Zelenski, adres\ndu-se parlamentarilor europeni

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG