Linkuri accesibilitate

Turnul de televiziune de la Kiev, lovit de rachete rusești

Invazie rusească în Ucraina, ziua a șasea | Noi lupte în ciuda convorbirilor

Bombardamente la Harkov; turnul de televiziune de la Kiev a fost lovit de rachete; Zelenski se adresează Parlamentului European - a șasea zi a invaziei rusești în Ucraina.

  • Președintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de comiterea unor crime de război, după ce al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, a fost ținta unor bombardamente intense, iar forțele rusești s-au concentrat în apropierea capitalei ucrainene Kiev.
  • Președintele Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe legislatorii europeni să „dovedească” că sunt alături de Ucraina. Zelenski s-a adresat Parlamentului European la o zi după ce a Kievul a făcut o cerere oficială de aderare la Uniunea Europeană.
  • Adunarea Parlamentară ONU cere Rusiei să oprească imediat războiul din Ucraina.
  • Ucraina și-a rechemat de urgență ambasadorii din Kîrgîzstan și Georgia pentru consultări privind poziția celor două țări față de invazia Rusiei în Ucraina.
  • Luptele între armata rusă și forțele armate ale Ucrainei continuă în diferite regiuni ucrainene, inclusiv la câțiva kilometri de Kiev. Rusia și-a schimbat tactica: s-a concentrat pe bombardamente și tiruri de artilerie. Mai mult de 10 persoane au fost ucise din cauza bombelor aruncate asupra Harkovului.
  • Occidentul a respins solicitarea Kievului de a impune o zonă non-survol deasupra Ucrainei.
06:40 1.3.2022

Corespondentul serviciului rus al Europei Libere, Mark Krutov, a documentat cu ajutorul unor fotografii apărute pe rețelele de socializare și preluate de site-uri belaruse faptul că soldați ruși răniți în Ucraina sunt transportați la un spital din orașul belarus Mazîr din apropierea graniței.

Canalul belarus Nexta a dat publicității imagini cu vehicule medicale având inscripționată litera V, la gara din Mozîr.

Portalul belarus Village care documentează efectele războiului din Ucraina asupra Republicii Belarus citează mesajul unui localnic: „La Mazîr au fost aduși acum militari, copii născuți în 2003, recrutațiîn toamnă. Unii nu au ochi, alții nu au urechi, cu intestinele afară. Autobuzul în care au adus a fost spălat de sânge cu un furtun. Sunt flămânzi, spun că nu au mâncat de o săptămână”.

A cincea zi de invazie - AICI.

06:59 1.3.2022

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a acuzat luni seara, într-un discurs televizat, pe liderul autoritar de la Kremlin, Vladimir Putin, de crime de război, în urma bombardamentelor asupra orașului Harkov, al doilea cel mai mare din Ucraina, situat în nord-estul țării. Imagini de la Harkov înfățișează bombardamente asupra cartierelor rezidențiale, pe 28 februarie. „Astăzi, armata rusă a bombardat orașul Harkov din aer. Aceasta este o crimă de război. Harkov este un oraș pașnic, sunt cartiere pașnice, unde nu există baze militare”, a spus Zelenski. Ceva mai devreme, ministrul de Interne al Ucrainei a declarat că au fost uciși zeci de civili.

(AVERTISMENT: imagini șocante)

Bombardamente rusești la Harkov, se relatează despre zeci de morți printre civili
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:48 0:00

08:33 1.3.2022
Imagine generică
Imagine generică


Radio Europa Liberă/Libertatea condamnă ferm decizia Rusiei de a bloca site-ul televiziunii Current Time și pe cel al proiectului în limba rusă Crimea.Realities realizat de redacția ucraineană a Europei Libere. Site-urile aufost blocate în 28 februarie, după ce Europa Liberă /Libertatea a refuzat să accepte solicitarea agenției ruse de stat de monitorizare media Roskomandzor de a șterge informațiile referitoare la invazia rusească în Ucraina. Președintele postului nostru de radio, Jamie Fly, a declarat că Kremlinul „e disperat să prevină ca poporul rus să afle despre moartea și distrugerile provocate de invazia rusească în Ucraina”, adăugând că Europa Liberă „va continua să livreze advărul poporului rus în acest moment critic.

09:04 1.3.2022
Emblema ONU
Emblema ONU


12 membri ai misiunii diplomatice rusești de la Națiunile Unåite au fost anunțați că trebuie să părăsească Statele Unite până pe 7 martie, după ce au fost acuzați de spionaj. O purtătoare de cuvânt a misunii americane la ONU a spus că diplomații ruși cărora li s-a ordonat să plece au „abuzat de dreptul lor la reședință în Statele Unite”, angajându-se în acțiuni de spionaj periculoase pentru securitatea națională a Americii. Ordinul de expulzare a fost confirmat la Consiliul de Securitate ONU de ambasadorul american adjunct Richard Mills. Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a calificat expulzarea drept o acțiune ostilă și a spus că Moscova respinge acuzațiile americane.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG