Linkuri accesibilitate

Delegația ucraineană la discuțiile de pace cu delegația rusă, la granița dintre Ucraina și Belarus
Delegația ucraineană la discuțiile de pace cu delegația rusă, la granița dintre Ucraina și Belarus

Invazie rusească în Ucraina, a cincea zi | Prima rundă a negocierilor de pace

Știrile despre solidaritatea internațională cu Ucraina curg non-stop.

  • Discuțiile dintre o delegație ucraineană și reprezentanții ruși s-au încheiat, iar părțile s-au întors la Moscova și Kiev „pentru consultări” înainte de o posibilă a doua rundă. Întâlnirea a avut loc în orașul Gomel, din Belarus, în apropierea graniței dintre cele trei țări.
  • Invazia rusă în Ucrainei continuă pentru a cincea zi. În nordul, estul și sudul țării au loc bătălii între armata rusă și forțele armate ale Ucrainei. În timpul nopții, marile orașe ucrainene sunt bombardate, dar autoritățile țării spun că ofensiva terestră a trupelor ruse a fost oprită.
  • Ucraina relatează despre moartea a trei mii de militari ruși. Rusia a recunoscut pentru prima dată pe 27 februarie că a suferit pierderi, dar nu a precizat care sunt acestea. Pierderile părții ucrainene sunt de sute de morți, există victime în rândul populației civile. Părțile urmează să poarte primele convorbiri, posibil în zona râului Pripiat.
  • Partenerii occidentali au impus tot mai multe sancțiuni Rusiei, au mărit ajutorul militar pentru Ucraina, încurajați de rezistența ucraineană. Țările Uniunii Europene vor furniza Ucrainei avioane de luptă.
  • Vladimir Putin a ordonat ca forțele nucleare ale Rusiei să fie puse în alertă specială, invocând declarații „agresive” a liderilor din NATO și sancțiunile împotriva Rusiei.
  • Agenția ONU pentru refugiați spune că mai mult de 360.000 de ucraineni s-au refugiat în țările vecine, până pe 27 februarie. Zeci de mii de refugiați au intrat în R. Moldova, unde autoritățile le acordă ajutor. Președinta Maia Sandu s-a aflat duminică la punctul de trecere a frontierei de la Otaci, unde a îmbrățișat și a discutat cu refugiați ucraineni.
21:10 28.2.2022

Președintele Recep Tayyip Erdogan spune că atacul Rusiei asupra Ucrainei este „inacceptabil”, dar Turcia nu va întoarce spatele niciuneia dintre cele două țări, cu care are relații puternice.

Totuși, Turcia, care împarte o frontieră maritimă atât cu Ucraina, cât și cu Rusia și are relații bune cu fiecare țară, va pune în aplicare un pact naval internațional pentru a preveni o escaladare a războiului - Convenția de la Montreux din 1936, care oferă Turciei dreptul de a interzice navelor de război să folosească Dardanelele și Bosforul în timp de război.

Ucraina a cerut anterior Ankarei să pună în aplicare tratatul și să interzică accesul navelor de război rusești.

18:55 28.2.2022

Discuțiile dintre o delegație ucraineană și reprezentanții ruși s-au încheiat, iar părțile s-au întors la Moscova și Kiev „pentru consultări” înainte de o posibilă a doua rundă. Întâlnirea a avut loc orașul Gomel, din Belarus, în apropierea graniței dintre cele trei țări.

Reprezentantul Ucrainei, consilierul prezidențial Mihailo Podoleak a declarat că delegațiile se întorc acasă pentru a discuta cu președinții rezultatele discuțiilor și posibila continuare a negocierilor. „Părțile au discutat despre încetarea acțiunilor militare și au trasat unele teme prioritare pentru care s-au conturat deja decizii”, a declarat Podoleak.

Un membru al delegației ruse, deputatul Leonid Sluțki, a declarat că „principalul rezultat este că negocierile au avut loc și că părțile s-au auzit una pe cealaltă. Un anumit progres poate fi atins în zilele apropiate”, a spus oficialul de la Moscova. Șeful delegației ruse, consilierul prezidențial Leonid Sluțki a spus că „au fost găsite unele puncte care permit să prognozăm pozițiile comune”, transmite CurrentTime TV.

Biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenskiy declarase înainte de discuții că Kievul va face presiuni pentru o încetare imediată a focului și pentru retragerea trupelor rusești din Ucraina.

17:48 28.2.2022

Ucraina a sistat activitatea punctelor de trecere a frontierei cu Republica Moldova, amplasate pe segmentul transnistrean al acesteia, începând de luni, 28 februarie.

Astfel, introducerea mărfurilor în regiunea transnistreană se efectuează doar prin posturile vamale controlate efectiv de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova, precizează un comunicat al Biroului politici de reintegrare de la Chișinău, după întrevederea de la Misiunea OSCE a reprezentanților politici de pe cele două maluri ale Nistrului și a participanților la formatul de negocieri „5+2”.

Punctul de trecere de la Pervomaisc
Punctul de trecere de la Pervomaisc

16:18 28.2.2022

Departamentul de Stat anunță că a suspendat operațiunile la Ambasada SUA din Belarus și a autorizat plecarea voluntară a personalului neesențial de la Ambasada SUA din Moscova, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

„Am luat aceste măsuri din cauza problemelor de securitate și siguranță care decurg din atacul neprovocat și nejustificat al forțelor militare ruse în Ucraina”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG