Linkuri accesibilitate

Delegația ucraineană la discuțiile de pace cu delegația rusă, la granița dintre Ucraina și Belarus
Delegația ucraineană la discuțiile de pace cu delegația rusă, la granița dintre Ucraina și Belarus

Invazie rusească în Ucraina, a cincea zi | Prima rundă a negocierilor de pace

Știrile despre solidaritatea internațională cu Ucraina curg non-stop.

  • Discuțiile dintre o delegație ucraineană și reprezentanții ruși s-au încheiat, iar părțile s-au întors la Moscova și Kiev „pentru consultări” înainte de o posibilă a doua rundă. Întâlnirea a avut loc în orașul Gomel, din Belarus, în apropierea graniței dintre cele trei țări.
  • Invazia rusă în Ucrainei continuă pentru a cincea zi. În nordul, estul și sudul țării au loc bătălii între armata rusă și forțele armate ale Ucrainei. În timpul nopții, marile orașe ucrainene sunt bombardate, dar autoritățile țării spun că ofensiva terestră a trupelor ruse a fost oprită.
  • Ucraina relatează despre moartea a trei mii de militari ruși. Rusia a recunoscut pentru prima dată pe 27 februarie că a suferit pierderi, dar nu a precizat care sunt acestea. Pierderile părții ucrainene sunt de sute de morți, există victime în rândul populației civile. Părțile urmează să poarte primele convorbiri, posibil în zona râului Pripiat.
  • Partenerii occidentali au impus tot mai multe sancțiuni Rusiei, au mărit ajutorul militar pentru Ucraina, încurajați de rezistența ucraineană. Țările Uniunii Europene vor furniza Ucrainei avioane de luptă.
  • Vladimir Putin a ordonat ca forțele nucleare ale Rusiei să fie puse în alertă specială, invocând declarații „agresive” a liderilor din NATO și sancțiunile împotriva Rusiei.
  • Agenția ONU pentru refugiați spune că mai mult de 360.000 de ucraineni s-au refugiat în țările vecine, până pe 27 februarie. Zeci de mii de refugiați au intrat în R. Moldova, unde autoritățile le acordă ajutor. Președinta Maia Sandu s-a aflat duminică la punctul de trecere a frontierei de la Otaci, unde a îmbrățișat și a discutat cu refugiați ucraineni.
13:15 28.2.2022
Drapele ale Ucrainei și ale Uniunii Europene
Drapele ale Ucrainei și ale Uniunii Europene


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca țara sa să fie primită rapid în Uniunea Europeană printr-o procedură specială

„Țelul nostru este să fim cu toți europenii și, cel mai important, să fim egali. Sînt sigur că e cinstit. Sînt sigur că merităm asta”, a spus Zelenski într-un mesaj video distribuit pe rețelele sociale.

„Europenii sunt martori cum militarii noștri luptă nu numai pentru țara noastră, dar și pentru întreaga Europă, pentru pace pentru toți, pentru toate țările din Uniunea Europeană. Ucrainenii au arătat lumii cine suntem, în timp ce Rusia a arătat în ce s-a transformat. Fiecare crimă, fiecare bombardament al ocupantului ne unește și mai mult”, a spus liderul de la Kiev.

13:01 28.2.2022
Bloc de locuințe bombardat la Harkov, 26 februarie 2022.
Bloc de locuințe bombardat la Harkov, 26 februarie 2022.


Kremlinul a negat că armata rusă a atacat civili în Ucraina, în ciuda dovezilor covârșitoare că s-a întâmplat exact pe dos, cu un număr abundent de poze și înregistrări video care arată blocuri de locuințe, școli și spitale bombardate de trupele ruse invadatoare. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus pe 28 februarie că victimele din rândul populației civile s-ar datora faptului că grupările ucrainene ultranaționaliste îi folosesc pe civili ca scuturi umane și dislocă echipamente militare în regiuni populate. Afirmațiile lui Peskov nu au putut fi confirmate din surse independente și contrazic declarațiile oficialităților ucrainene care i-au acuzat pe ruși că au bombardat obiective civile.

12:28 28.2.2022
Stop cadru dintr-un nou mesaj video al liderului de la Kiev, 28 februarie 2022.
Stop cadru dintr-un nou mesaj video al liderului de la Kiev, 28 februarie 2022.


Președintele Ucrainei Volodimr Zelenski le-a cerut militarilor ruși invadatori să depună armele.

„Abandonați-vă echipamentele. Plecați de aici. Nu-i credeți pe comandanții voștri. Nu-i credeți pe propagandiști. Salvați-vă viețile!”, a spus Zelenski, într-o nouă adresare video pe 28 februarie, adăugând că mai mult de 4.500 de militari ruși au fost uciși în timpul invaziei rusești. Nu există confirmări independente cu privire la numărul de militari ruși care ași-au pierdut viața. Pe 27 februarie, armata rusă a admis pentru prima oară că unii din soldații săi au fost „uciși și răniți”, fără însă să ofere cifre sau alte detalii.

12:08 28.2.2022
Militari ucraineni
Militari ucraineni


O delegație ucraineană a ajuns la granița cu Belarus pentru negocieri cu reprezentanți ruși, în timp ce Moscova se confruntă cu sancțiuni occidentale mai aspre, după invadarea neprovocată a Ucrainei. Din delegația ucraineană fac parte, între alții, ministrul apărării Oleksi Reznikov și consilierul prezidențial Mihailo Podoliak, a anunțat oficiul Președinției de la Kiev. Întâlnirea are loc la câteva ore după ce în capitala ucraineană și la Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, au fost auzite mai multe explozii, președintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizând că următoarele 24 de ore ar putea fi critice pentru Ucraina

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG