Linkuri accesibilitate

Delegația ucraineană la discuțiile de pace cu delegația rusă, la granița dintre Ucraina și Belarus
Delegația ucraineană la discuțiile de pace cu delegația rusă, la granița dintre Ucraina și Belarus

Invazie rusească în Ucraina, a cincea zi | Prima rundă a negocierilor de pace

Știrile despre solidaritatea internațională cu Ucraina curg non-stop.

  • Discuțiile dintre o delegație ucraineană și reprezentanții ruși s-au încheiat, iar părțile s-au întors la Moscova și Kiev „pentru consultări” înainte de o posibilă a doua rundă. Întâlnirea a avut loc în orașul Gomel, din Belarus, în apropierea graniței dintre cele trei țări.
  • Invazia rusă în Ucrainei continuă pentru a cincea zi. În nordul, estul și sudul țării au loc bătălii între armata rusă și forțele armate ale Ucrainei. În timpul nopții, marile orașe ucrainene sunt bombardate, dar autoritățile țării spun că ofensiva terestră a trupelor ruse a fost oprită.
  • Ucraina relatează despre moartea a trei mii de militari ruși. Rusia a recunoscut pentru prima dată pe 27 februarie că a suferit pierderi, dar nu a precizat care sunt acestea. Pierderile părții ucrainene sunt de sute de morți, există victime în rândul populației civile. Părțile urmează să poarte primele convorbiri, posibil în zona râului Pripiat.
  • Partenerii occidentali au impus tot mai multe sancțiuni Rusiei, au mărit ajutorul militar pentru Ucraina, încurajați de rezistența ucraineană. Țările Uniunii Europene vor furniza Ucrainei avioane de luptă.
  • Vladimir Putin a ordonat ca forțele nucleare ale Rusiei să fie puse în alertă specială, invocând declarații „agresive” a liderilor din NATO și sancțiunile împotriva Rusiei.
  • Agenția ONU pentru refugiați spune că mai mult de 360.000 de ucraineni s-au refugiat în țările vecine, până pe 27 februarie. Zeci de mii de refugiați au intrat în R. Moldova, unde autoritățile le acordă ajutor. Președinta Maia Sandu s-a aflat duminică la punctul de trecere a frontierei de la Otaci, unde a îmbrățișat și a discutat cu refugiați ucraineni.
05:27 28.2.2022

Șeful politicii externe și de securitate a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că UE începe să furnizeze arme letale Ucrainei.

„A mai căzut un tabu (...), acela că UE nu furnizează arme în timpul războiului”, a spus Borrell, duminică. El a subliniat că această decizie a fost luată ca răspuns la anunțul lui Vladimir Putin că pune forțele nucleare ale Rusiei într-un „regim special de alertă”.

A patra zi de invazie - AICI

05:29 28.2.2022

Ce traseu a avut un avion Aeroflot întors de la Belgrad la Moscova pe 27 februarie, după închiderea spațiului aerian european pentru zborurile rusești. Zborul a durat 5 ore și 45 de minute în loc de cele 2 ore și 30 de minute obișnuite.

A patra zi de invazie - AICI

05:34 28.2.2022

Compania americană de imagistică prin satelit Maxar Technologies a relatat pe 27 februarie că, la aproximativ 64 km de Kiev, se află un convoi mare (cu lungimea de peste 5 km) al forțelor rusești, inclusiv tancuri, alte echipamente militare și camioane cu combustibil.

Imagine din satelit, înfățișând forțe terestre rusești la nord-est de Ivankiv în drum spre Kiev
Imagine din satelit, înfățișând forțe terestre rusești la nord-est de Ivankiv în drum spre Kiev

A patra zi de invazie - AICI

05:40 28.2.2022

Pe 27 februarie, au început să apară videoclipuri, înfățișând lovituri asupra convoaielor militare rusești executate de forțele ucrainene cu ajutorul dronelor Bayraktar, pe care Ucraina le-a cumpărat din Turcia. Această înregistrare arată distrugerea unor lansatoare de rachete BUK.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG