Dodon a semnat pentru demiterea lui Chirtoacă

Igor Dodon, semnând pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă prin referendum

Socialiștii au început colectarea de semnături, chiar dacă decizia Curţii de Apel a fost contestată de primarul Dorin Chirtoacă în instanța superioară.

Partidul Socialiștilor a început colectarea semnăturilor pentru referendumul de demitere a primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă. Primul a semnat fostul lider socialist, preşedintele Igor Dodon, care s-a declarat convins că edilul capitalei va fi demis în acest an. Referendumul local iniţiat de socialişti a primit undă verde din partea Curți de Apel luna trecută, în urma mai multor dispute în instanță câștigate până atunci de Chirtoacă.

Your browser doesn’t support HTML5

Dodon a semnat pentru demiterea lui Chirtoacă

Socialiștii au procedat la colectarea de semnături chiar dacă decizia Curţii de Apel a fost contestată de primarul Dorin Chirtoacă în instanța Supremă.

Startul campaniei a fost transformat într-o acțiune stradală cu participarea președintelui Igor Dodon. Şeful statului a fost invitat în cortul instalat vizavi de sediul Primăriei să semneze primul o lista de subscripție. Dodon s-a declarat convins că de această dată plebiscitul va avea loc şi nu va fi blocat ca inițiat acum trei ani de liderul socialist, după ce primarul Chirtoacă l-a învins la scrutinul local.

„Atunci nu am reuşit pentru că judecăţile au blocat procesul de referendum. Acum sunt ferm convins că în acest an primarul general Chirtoacă va pleca din funcţie. Mă adresez nu ca preşedinte, ci ca un cetăţean - haideți să punem umărul şi să trimitem această rușine a Chișinăului în istorie.”

Ca să obţină dreptul să iniţieze referendumul, grupul de iniţiativă ar urma să adune timp de două luni aproape 65 de mii de semnături, care ar urma apoi sa fie validate de instanţa de judecată. Abia după aceea CEC ar urma să stabilească la propunerea Consiliul Municipal data plebiscitului.

Consilierii municipali socialişti care au iniţiat referendumul s-au arătat şi ei convinşi că acesta va avea loc, în toamnă cel mai probabil. Ei, la fel ca şi preşedintele Dodon, nu au explicat însă ce-i face să creadă că tentativa de revocare a primarului nu va eşua ca multe altele de până acum.

Primarul liberal Dorin Chirtoacă, aflat la al treilea mandat consecutiv, a refuzat azi să comenteze procedura de revocare, despre care declara anterior că ar fi „lipsită de substanţă”:

„Nu comentez în nici un fel şi le urez succes cum am făcut-o constant din anul 2008-2009 de când au început ei prima dată cu referendumurile. O ţin lanţ de 10 ani aproape. ”

În ultimii doi ani au eşuat cel puţin două tentative de revocare a edilului capitalei prin referendum. Una din ele, iniţiată de un grup de activişti ai societăţii civile, a fost respinsă după mai multe dispute în instanţe. Şi de această dată judecătoria refuzase iniţial înregistrarea grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului. Decizia a fost însă anulată de Curtea de Apel chiar în ziua în care ministrul liberal al transporturilor era reţinut de procurori fiind bănuit într-un dosar de corupţie. Această coincidenţă, dar şi un şir de alte acţiuni ale organelor de drept împotriva unor demnitari ajunşi în funcţie cu sprijinul PL i-a făcut pe mulţi comentatori să creadă că plebiscitul ar fi sprijinit şi de actuala guvernare.

Mai mulţi experţi consideră că referendumul ar putea avea loc, doar ca rezultatul acestuia ar putea fi altul decât cel scontat de iniţiatori. Pentru a fi revocat, primarului ar trebui să i se dea tot atâtea bile negre câte voturi a obținut la alegerea sa în funcţie. Ceea ce se arata a fi o sarcină dificilă, explică experţii, chiar în condiţiile în care edilul este țintă permanentă a nemulțumirilor exprimate de locuitori ai capitalei.