Curtea Constituțională a dat coaliției de guvernământ de la Chișinău soluția pentru instalarea ministrului apărării fără concursul șefului statului, spunând vineri că decretul de numire în funcție a lui Eugen Sturza poate fi semnat de președintele Parlamentului sau de primul ministru. Dând citire deciziei Curții, judecătorul Veaceslav Zaporojan a spus că „refuzul deliberat” al președintelui Igor Dodon „de numire a candidaturii propuse repetat de prim-ministru”, justifică suspendarea temporară a competențelor șefului statului în această chestiune concretă.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Domnule Boțan, instituția prezidențială declară că suntem martorii uzurpării puterii. Un alegător turmentat, ca să-i zicem a la Caragiale, ar putea să rămână buimăcit: are în față două instituții de stat – Parlamentul, Președinția – și ele se acuză reciproc. Pe cine să creadă acest cetățean, mai cu seamă cel care l-a votat pe președintele Dodon și și-a pus multe speranțe în această instituție?
Igor Boțan: „Domnul Dodon, atunci când face acuzații, trebuie să-și amintească că este principalul beneficiar al hotărârii Curții Constituționale din 4 martie 2016, hotărâre care de asemenea a fost contestată de publicul larg și de o parte din partidele politice.”
Europa Liberă: Amintiți-ne.
Igor Boțan: „Este vorba despre revenirea la alegerea directă a șefului statului, lucru care a fost…”
Europa Liberă: Și excluderea lui Usatîi din competiție…
Igor Boțan: „Da, și excluderea nu doar a lui Usatîi, dar și a lui Dorin Chirtoacă din competiția electorală. Atunci, dl Dodon s-a arătat foarte fericit.”
Europa Liberă: Adică, dânsul ar trebui să fie consecvent, să accepte tot ce decide Curtea, nu doar ceea ce-i place?
Igor Boțan: „Exact. Mai cu seamă că uzurparea înseamnă că cineva se folosește de puterea de stat în nume propriu și nu o exercită în numele poporului. Asta înseamnă uzurpare. Aici sunt probleme, pentru că hotărârea Curții Constituționale și modalitatea în care se comportă guvernarea ridică mari semne de întrebare.”
Europa Liberă: Dar șeful statului conștient a împins situația spre acest impas? Magistrații trebuiau să găsească ieșirea din situație.
Igor Boțan: „Sigur. Și ieșirea era foarte simplă, la suprafață. Dacă Curtea a constatat că șeful statului și-a încălcat atribuțiile, deci a încălcat Constituția, atunci Legea Supremă prevede foarte clar: dl președinte trebuie…”
Europa Liberă: Impeachment?
Igor Boțan: „Da, impeachment și acum trebuie ca poporul suveran să decidă cine are dreptate - șeful statului care, vrem, nu vrem, are atribuție în domeniul apărării, pentru că Constituția spune în mod expres că „în caz de atac asupra Republicii Moldova, anume șeful statului întreprinde măsuri de organizare a apărării” ș.a.m.d.”
Europa Liberă: Deci, Dvs. sugerați că magistrații Curții Constituționale au aplicat jumătate de măsură?
Dodon rămâne președinte cu toate atribuțiile, cu excepția uneia singure, care se referă la cauza specială de semnare a decretului privind numirea dlui Sturza
Igor Boțan: „Cred că magistrații Curții Constituționale au adus o mare contribuție la dezvoltarea filozofiei. Ei l-au exclus, de fapt, pe dl Dodon din spațiu, transpunându-l undeva în transcendental și nu e clar pe ce perioadă, pentru că dl Dodon rămâne președinte cu toate atribuțiile, cu excepția uneia singure, care se referă la cauza specială de semnare a decretului privind numirea dlui Sturza.”
Europa Liberă: Dvs. ironizați.
Igor Boțan: „Ironizez, pentru că altfel nu se poate.”
Europa Liberă: Dar să abordăm subiectul simplist, iarăși din perspectiva unui cetățean care se uită la acest schimb de acuzații reciproce. Dl Dodon ca un copil îndărătnic a zis că nu semnează, nu-i place ministrul. Și atunci, replica a venit pe potrivă – „Nu vrei, înseamnă că în mod automat te declari în imposibilitatea de a-ți onora obligațiunea descrisă și atunci, exact pe durata acestei imposibilități, există un interimat, există altcineva care poate să-l accepte pe acest ministru, după care, bine-mersi acceptă-l și mergi cu el mână în mână”.
Este normal ca în același spațiu constituțional concomitent să existe doi președinți?
Igor Boțan: „Noi, de fapt, avem doi președinți acum. Dodon cu atribuțiile sale care nu este scos în afara instituției prezidențiale, cu excepția unei singure atribuții, de a semna un singur decret. Deci, eu vreau să întreb toată lumea – este normal ca în același spațiu constituțional concomitent să existe doi președinți, unul interimar care, probabil, va fi dl Candu și care va avea, se va bucura de statutul de președinte interimar pentru o cauză, ca să semneze decretul și Dodon, care poate să-și îndeplinească concomitent toate celelalte atribuții?”
Europa Liberă: Adevărul este că dl Dodon nu s-a așteptat la un asemenea dribling: dânsul spera, și nu e un secret, că totuși puterea va iniția impeachment-ul, folosindu-se, de exemplu, de mingea ridicată la plasă de Curtea Constituțională, ca să, așa cum a spus Andrian Candu, devină o victimă foarte convenabilă, să ajungă cu drapelele sus la alegeri parlamentare, or, Curtea Constituțională sau Partidul Democrat a găsit, iată, o asemenea soluție sofisticată, dar…”
Igor Boțan: „Filozofică, hai să-i spunem așa…”
Europa Liberă: Dvs. îi spuneți „filozofică”, dar juridic ea nu poate fi contestată, pentru că tot Curtea are ultimul cuvânt.
Igor Boțan: „Să ne amintim despre adresarea Guvernului către Curtea Constituțională, spunând: „Cerem suspendarea președintelui nu pe o perioadă, ci pentru o cauză”. Deci, noi vedem substituirea unor categorii filozofice: îl scoatem în afara timpului, deci nu ne referim la timp, dar avem nevoie de o cauză să-l driblăm și nouă, cetățenilor, ni se spune că acesta este stat de drept. Noi în astfel de situații nu putem decât să strângem din umeri și să spunem: ce-i asta, cum e posibil ca în același spațiu să existe concomitent doi președinți – unul pentru o cauză…?”
Europa Liberă: Întrebarea mea este în afara câmpului filozofiei. Cine poate decide acum sau cine are puterea de arbitru pentru o situație de asta pe care Dvs. o descrieți drept contestabilă și ironizați pe seama ei? Cine, care Comisie de la Veneția, Arbitrajul European, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului?
Igor Boțan: „Nimeni. Noi, cetățenii Republicii Moldova, care vedem ce se întâmplă în această țară.”
Europa Liberă: Deci, până la urmă, tot la alegerile parlamentare din 2018 va fi dată nota pentru această soluție?
Noi am văzut Guvernul cât de bine cooperează cu dl Dodon atunci când au interese foarte precise
Igor Boțan: „Da, dar noi am văzut Guvernul cât de bine cooperează cu dl Dodon atunci când au interese foarte precise. La numirea ambasadorilor, Dodon s-a opus, Guvernul a zis OK, mergem și împărțim ambasadorii. De care ai nevoie – de cei din spațiul CSI? Poftim, ia-ți-i, ți-i numim; noi îi numim pe acești din Occident. Deci, se putea. Acum, dacă revenim la interpretări, bine, se invocă cazul regelui Belgiei, care din considerente morale, pentru că nu a vrut să-și ia un păcat pe suflet, a căzut de acord cu Guvernul și cu Parlamentul Belgiei ca să facă această sincopă, dar ea s-a făcut în timp, pentru o anumită perioadă, pentru a fi promulgată o anumită lege. Aici categoria timpului este tratată de o manieră absolut inimaginabilă. Prin ce încăpățânarea lui Dodon se deosebește de încăpățânarea Guvernului? Și atunci, de ce Curtea Constituțională îl pedepsește pe unul, dar este indulgentă cu celălalt? Pentru că, ne spune Curtea Constituțională, Republica Moldova este o țară parlamentară. După Hotărârea Curții Constituționale din 4 martie 2016, președintele este ales de popor. Deci, toată argumentația precedentă a Curții Constituționale se duce devale.”
Europa Liberă: Întrebarea esențială: cazul acesta este relevant pentru cineva care ar analiza echilibrul puterilor în stat și contrabalansarea lor care asigură, de fapt, temelia democratică?
Igor Boțan: „Sigur că da, este foarte relevant și eu cred că cea mai mare problemă e legată de consecințele pe care le vom avea, le vom suporta în Republica Moldova după astfel de comportamente ale instituțiilor publice. Pentru că dl Dodon acum orice ar face poate rămâne președinte cu confiscarea pentru nu se știe cât timp a unora dintre atribuțiile Domniei sale, de care are nevoie Guvernul sau Parlamentul ș.a.m.d.”
Europa Liberă: Mai mult decât atât, s-ar putea să fie cercetat penal, dacă va mai îndrăzni?
Igor Boțan: „Există articolul 81 din Constituție, care spune că, dacă este acuzat de Parlament și dacă această acuzație care vine din partea Parlamentului este susținută de 2/3 din deputați, atunci președintele trebuie să fie judecat de către Curtea Supremă de Justiție. Tocmai de aceea vor să introducă în Codul Penal aceste pedepse de neîndeplinire a atribuțiilor și atunci de drept șeful statului este condamnat, iar condamnarea șefului statului înseamnă că de drept este demis din funcția de președinte.”
Europa Liberă: Excludere automată?
Igor Boțan: „Da.”
Europa Liberă: Unii speră să fie aplicată și altor încălcători recidiviști ai Constituției?
Igor Boțan: „Eu cred că acest lucru este foarte periculos, pentru că astfel de amendamente se fac pentru anumite persoane și în anumite perioade. Or, noi știm că legile sunt norme și trebuie aplicate uniform, fără a lua în considerare exact cine acum exercită o anumită funcție sau alta, pentru cine se pregătește…”
Europa Liberă: Acum să ne imaginăm că situația s-ar putea schimba exact invers – socialiștii să dea tonul în Parlament, socialiștii să dicteze normele legislative –, ne putem aștepta la o vendetă?
Igor Boțan: „Sigur că asta e cel mai mare pericol, pentru că toată lumea înțelege că la alegerile parlamentare, alegerile parlamentare sunt alegeri politice, vor ei să ne introducă votul uninominal în jumătate din circumscripții, dar oricum cetățeanul votează simboluri și steaua cu cinci colțuri, probabil, va fi votată la fel de bine și în circumscripțiile uninominale, iar dacă alegerile vor fi libere și corecte, șansa ca socialiștii să câștige acele alegeri este foarte mare și atunci, ei vor fi înarmați, rău porniți. Cetățenii îi vor susține pentru o eventuală vendetă și atunci trebuie să înțelegem că cei de la guvernarea de astăzi își creează motive ca să spună: „Domnilor, dar ne iertați, dacă alegerile nu vor fi libere și corecte, pentru că, dacă ar fi libere și corecte, ar fi un pericol major pentru Republica Moldova și vectorul european.” Eu de asta mă tem. Și acest joc se pare că este îndreptat anume pentru astfel de justificări.”
Europa Liberă: Adică ocaua mică de dragul unei cauze nobile?
Igor Boțan: „Da, ca să spună: „Închideți ochii, închideți ochii! Nu mai criticați procesul electoral din Republica Moldova, dacă vi se pare că se folosesc bani, se folosesc pârghii administrative, se folosește mass-media pentru a-l învinge pe Dodon”, de exemplu. Nouă asta, probabil, nu se va spune, pentru că altminteri va veni și se va răzbuna.”