Comentatorii pro-Kremlin se bucură de „veștile bune" din Israel

Postul de televiziune controlat de statul rus Pervîi Kanal relatează despre recentele violențe din Israel-Gaza. Mulți comentatori s-au bucurat de acest conflict în presa pro-Kremlin.

Pe fondul ororii generalizate față de atacul Hamas asupra Israelului și a violențelor îndreptate împotriva civililor, comentatorii pro-Kremlin au aplaudat măcelul spunând că distrage atenția de la agresiunea Rusiei în Ucraina și că este o răzbunare pe rușii anti-război care au fugit în Israel.

Pe 7 octombrie, comentatorul Marat Bulatov, care găzduiește emisiunea „Ziua Z” pe canalul de socializare al personalității de televiziune pro-Kremlin, Vladimir Soloviov, și-a lansat emisiunea felicitându-l pe președintele autoritar Vladimir Putin cu ocazia împlinirii a 71 de ani.

„Trebuie, trebuie să îl susținem pe președintele țării noastre, altfel ceea ce vedem că se întâmplă acum în Israel s-ar putea întâmpla și aici”, spunea Bulatov în cadrul emisiunii Soloviov Live.

El a început apoi să citească mesaje de la telespectatori, inclusiv unul de la un fan din Sankt Petersburg care sublinia că, anul trecut, îndrăzneața operațiune ucraineană care a produs o masivă explozie a podului care leagă Rusia de regiunea ucraineană ocupată Crimeea a umbrit sărbătorirea celei de-a șaptezecea aniversări a lui Putin.

„Anul acesta”, scria telespectatorul, „există doar vești bune”. „Da, sunt complet de acord cu tine”, i-a transmis un Bulatov surâzător.

Galerie foto | Hamas a lansat „Potopul de la Al-Aqsa”. Israelul: „Suntem în stare de război”

Bulatov este doar una dintre vocile corului de comentatori ruși pro-Kremlin care au găsit multe lucruri de apreciat în atacul Hamas asupra Israelului și în violențele grupului militant care vizează civilii. Aproape la unison, aceștia au considerat că evenimentele dramatice din Orientul Mijlociu le oferă oportunitatea de a critica Occidentul - în special, Statele Unite - și de a-i acoperi cu sarcasme pe rușii anti-război care au plecat în Israel după ce Moscova a invadat pe scară largă Ucraina din 2022, cei care, acum, s-au descoperit peste noapte ținta rachetelor Hamas.

Marat Guelman, un critic de artă rus și comentator anti-război care trăiește în străinătate, a declarat că motivul reacției euforice a susținătorilor Kremlinului ar putea fi asemănările flagrante dintre războiul Rusiei împotriva Ucrainei și atacul Hamas asupra Israelului. Printre aceste asemănări se numără „atacul-surpriză pe teritoriul străin", „războiul împotriva populației civile (și luarea de civili ostatici)” și „intenția declarată de a distruge un stat (într-un caz Ucraina, în celălalt, Israel) în întregime”, scria el pe Facebook.

„Benefic pentru noi”

În timpul unui program online numit Izolenta Live din 8 octombrie, comentatorul pro-Kremlin Tigran Keosaian, soțul directoarei postului de stat RT, Margarita Simonian, a comentat tranșant utilitatea crizei din Israel. „Orice conflict în lume acum este benefic pentru noi, în special acelea unde interesele Statelor Unite intră în coliziune", a spus el.

Această evaluare a fost similară cu cea a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta spunea pe 9 octombrie că „este în interesul Rusiei să inflameze războiul în Orientul Mijlociu pentru a crea o nouă sursă de durere și suferință care slăbește solidaritatea mondială și creează diviziuni”.

„Obișnuiți-vă cu războiul”

Într-o postare pe Facebook din 7 octombrie, bloggerul rus anti-război Ivan Yakovina vorbește despre ceea ce el numește „entuziasmul și bucuria incredibilă a canalelor fasciste Z cu privire la atacul împotriva Israelului”.

„Pur și simplu strălucesc de satisfacție, susțin în totalitate Hamas și chiar se întreabă cu invidie: De ce nu putem face și noi la fel?", consemnează el. Statul rus și susținătorii vocali ai invaziei Ucrainei au făcut din litera Z un simbol proeminent al sentimentelor pro-război și anti-ucrainene.

### Vezi și... ### Războaiele pierdute ale Rusiei. Firul roșu care traversează două secole

Într-un interviu pentru Current Time, Dmitry Dubrovsky, profesor de sociologie la Universitatea Carol din Praga, a declarat: „Keosaian are dreptate” în evaluarea sa privind valoarea propagandistică a conflictului dintre Israel și Hamas pentru statul rus.

„Mai toată propaganda rusă a început să spună deschis că războiul a devenit normal, că acum războiul nu mai este nimic extraordinar”, a adăugat Dubrovsky. „Mesajul principal, cred, este: Obișnuiți-vă cu războiul."

Acesta este, de asemenea, un mesaj pe care Putin l-a transmis în mod repetat de când a ordonat invazia pe scară largă a Ucrainei - pe care o prezintă nu ca pe o agresiune neprovocată, ci ca pe-o mișcare forțată pentru a respinge ceea ce el susține (fără a oferi însă dovezi) că este un efort al Occidentului de a slăbi Rusia sau de a o destrăma.

Dubrovsky a mai afirmat pentru Current Time că mai toți comentatorii pro-Kremlin vorbesc despre acest lucru cu atâta ostentație și fără a se feri pentru că se adresează unui public limitat de oameni și guverne care gândesc la fel.

„Nu mai există cu adevărat nimeni în fața căruia să le fie rușine”, observă profesorul de socioligie. „Cred că momentul în care Rusia s-ar mai putea rușina în fața cuiva a trecut. Acum se adresează doar unui grup specific de țări și aliați, dintre care majoritatea sunt actori marginali din punct de vedere politic, iar unii sunt în fruntea unor regimuri agresive, autoritare în mod deschis, cum ar fi Iranul și Coreea de Nord.”

### Vezi și... ### Françoise Thom, expertă în istoria URSS: „Prin propagandă, Putin și-a creat un popor pe măsură”

Învinovățind Ucraina

Comentatorul ultranaționalist Dmitri Steșin scria pe rețeaua Telegram, în 8 octombrie, că „Ucraina a dispărut rapid de pe agenda globală”, înainte de a adăuga speculația nefondată că Hamas a fost înarmat de ucraineni care „fură ajutorul militar occidental”.

Astfel de afirmații au fost repetate ulterior într-o înregistrare video falsă care pretindea că a fost difuzată de BBC și în care susținea că grupul de investigație cu sursă deschisă Bellingcat a documentat transferuri de arme corupte din Ucraina către Hamas. Fondatorul Bellingcat, Eliot Higgins, a denunțat videoclipul „promovat de utilizatori ruși de social media”, într-o postare pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.

„Nu este clar dacă este vorba de o campanie de dezinformare a guvernului rus sau de un efort popular, dar este 100% fals", scrie el.

Presa de stat rusă și comentatorii pro-Kremlin au oferit, de asemenea, un balon de oxigen senatorului republican de dreapta Josh Hawley și altora care cer ca ajutorul militar american pentru Ucraina să fie redirecționat către Israel.

„Relokantî”

Comentatorii și propagandiștii pro-Kremlin și-au lansat sarcasmele și împotriva rușilor anti-război care au plecat în Israel, referindu-se la ei cu neologismul peiorativ „relokantî”, sau „relocați”.

Simonian scria pe X, la 7 octombrie: „Țara care nu se luptă cu vecinii săi se luptă din nou cu vecinii săi. Așteptăm exodul pacifiștilor ruși. Mai degrabă, nu, nu așteptăm acest lucru”.

Margarita Simonian (foto arhivă)

Comentatorii menționează ironic personalitățile de profil înalt care au plecat în Israel, inclusiv legendara vedetă pop rusă Alla Pugaciova și soțul ei, comediantul Maksim Galkin.

Într-o emisiune la televiziunea de stat Pervîi Kanal, Simonian i-a ironizat pe față pe Galkin „și pe ceilalți... care au spus că nu pot trăi într-o țară care se luptă cu vecinii săi”.

Pe 9 octombrie, Galkin a publicat un videoclip pe Instagram în care își exprima simpatia și sprijinul pentru Israel.

„Am ales Israelul și nu am regretat nici măcar o clipă”, a spus el. „Și astăzi, în aceste zile dificile și sfâșietoare pentru Israel, suntem aici. Nici măcar nu ne gândim să plecăm.... Alla, eu și copiii noștri vrem să sprijinim poporul Israelului”.

Comentatorul anti-război Iakovina scria în postarea sa de pe Facebook că vocile pro-Kremlin „vor să moară cât mai mulți civili, în special dintre acei evrei bine-cunoscuți care au părăsit recent Rusia, cum ar fi reformatorul post-sovietic și vicepremierul din anii 1990, Anatoli Ciubais, și starul rock Andrei Makarevici.

Sociologul Dubrovsky subliniează că „o astfel de exaltare evidentă, care nu are nimic de-a face cu rațiunea, are totul de-a face cu dorința de a-i intimida pe ceilalți”.