Comisara UE pentru sănătate: „Țările Uniunii trebuie să fie pregătite pentru eventualitatea unei pandemii”

Un lucrător al Primăriei din Teheran dezinfectează un autobuz

Numărul cazurilor confirmate de îmbolnăvire cu noul coronavirus crește zilnic în întreaga lume. Noul coronavirus a făcut până acum peste 2700 de victime, marea majoritate în China, dar cazuri de îmbolnăvire au fost confirmate în peste 80 de țări, potrivit Reuters.

Comisarul Uniunii Europene pentru Sănătate Stella Kyriakides, care se află la Roma, a avertizat asupra pericolului răspândirii de știri false în legătură cu acest subiect care provoacă panică.

Epidemia de coronavirus vs. alte epidemii, date valabile la 25 februarie 2020


„Noul virus ne îngrijorează în Europa, dar nu e cazul să ne alarmăm”, a spus comisara Uniunii pentru sănătate, după convorbirile pe care le-a avut la Roma cu ministrul italian al sănătății. „Există încă multe necunoscute în legătură cu acest virus, dar țările Uniunii trebuie să fie pregătite pentru eventualitatea unei pandemii”.

O echipă a Uniunii Europene și a Organizației Mondiale a Sănătății se află în Italia, unde numărul îmbolnăvirilor raportate până miercuri a fost de 374, iar al deceselor provocate de coronavirus la 12.

În cantonul elvețian Ticino de la granița cu Italia a fost înregistrat primul pacient. Este un bărbat de 70 de ani, care a participat la câteva evenimente publice în apropiere de Milano, acum două săptămâni. Marți au apărut și primele cazuri de infecție în Spania continentală, 2 în Croația și Franța ,în Austria, dar și în Algeria.

Una din țările în care sunt cele mai multe îmbolnăviri este Iranul, iar potrivit ministerului sănătății de la Teheran numărul deceselor este în prezent de 19.

### Vezi și... ### Doi oficiali iranieni au fost confirmați astăzi cu noul coronavirus


Purtătorul de cuvânt al ministerului de la Teheran a declarat miercuri că 139 de persoane au fost testate pozitiv pentru virusul din diferite părți ale țării - o creștere cu 44 față de ziua precedentă. Autoritățile medicale din Iran își îndeamnă cetățenii să evite „călătoriile neesențiale”. Președintele Hassan Rohani a recunoscut că poate dura „una, două sau trei săptămâni” pentru a controla virusul în Iran, președintele criticând faptul că autoritățile nu au avut niciun plan de a pune în carantină niciun district sau oraș.

El a mai spus că problema „nu trebuie transformată într-o armă pentru că inamicii noștri să oprească muncă și producția în țara noastră”, la o zi după ce secretarul de stat american, Mike Pompeo, a cerut oficialilor iranieni „să spună adevărul” despre focar, pe fondul speculațiilor potrivit cărora Teheranul caută să ascundă amploarea epidemiei.

### Vezi și... ### Două decese noi cauzate de coronavirus au fost confirmate duminică în Iran


Miercuri, organizația Reporterii fără frontiere (RSF) a acuzat autoritățile iraniene că i-au împiedicat pe jurnaliști să afle amploarea contaminărilor. Jurnaliștii au protestat pe rețelele de socializare împotriva cenzurii, minciunii și incompetenței funcționarilor responsabili, se arată în declarației organizației de la Paris. Șeful unității cibernetice a forței de poliție iraniene a anunțat că 24 de oameni acuzați de falsificarea online a informațiilor despre răspândirea coronavirusului au fost arestați.

Coronavirusul a infectat peste 80 000 de oameni la nivel global, provocând peste 2700 de decese, în principal în China continentală, unde virusul a apărut la sfârșitul anului trecut.

În restul lumii, au fost înregistrate peste 40 de decese și peste 2700 de cazuri.

Tot miercuri, ministerul Sănătății din Kuweit a declarat că șapte noi cazuri au fost diagnosticate în națiunea din Golful Persic în rândul persoanelor care au vizitat recent Iranul.

Multe țări, unele din regiune, alte din afara acesteia, au impus restricții la călătoria către și dinspre Iran.

Miercuri a fost confirmat și primul caz de coronavirus în Brazilia, primul din America de Sud.

Familie în carantină în regiunea Tyumen din Rusia


Agenția de protecție a consumatorilor din Rusia le-a recomandat cetățenilor să nu călătorească în Iran și alte două puncte de interes - Italia și Coreea de Sud - „până la stabilizarea situației epidemiologice”. Rusia spune că nu are nici un caz confirmat.

Rusia a anunțat că își suspendă anumite zboruri către și din Coreea de Sud de la 1 martie și nu va mai emite vize pentru iranieni de vineri, informează agenția Reuters.

În Statele Unite sunt conformate 36 de cazuri.

Casă Albă a anunțat pentru seara zilei de miercuri o conferință de presă a președintelui Donald Trump pe tema coronavirusului.