Linkuri accesibilitate

Coronavirus: scanere în Aeroportul Chișinău. Ce alte măsuri speciale au fost luate?


Moldova rămâne ocolită de coronavirus. Cele două scanere instalate la aeroport au arătat azi că doi moldoveni care se întorceau de la Moscova aveau febră. Ei au fost duși la Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”, unde au trecut testul pentru coronavirus și rezultatul a fost negativ.

Coronavirus: scanere în Aeroportul Chișinău. Ce alte măsuri speciale au fost luate?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct



Cu această ocazie, președintele Dodon a fost și la aeroport, și la spital, și a dat asigurări că toate autoritățile sunt în alertă și au luat toate măsurile de precauție necesare.

Grijile moldovenilor sunt legate de situația din Italia de nord, unde e, în prezent, cel mai mare focar de coronavirus din Europa: 230 de cazuri, dintre care 7 letale. Anume acolo trăiește și cea mai mare diasporă moldovenească din UE.


Covid-19, cum a fost numit de cercetători virusul, are până acum o rată a mortalității de 2%. Riscul variază însă foarte mult după vârstă: pentru cei între 10 și 39 de ani, cifra scade la 0,2%. În China, unde au fost înregistrate marea majoritate a cazurilor și deceselor legate de coronavirus, 4 din 5 victime aveau peste 60 de ani și 3 din 4 aveau probleme anterioare precum boli de inimă, diabet sau tumori.

În total, în lume au fost depistate până acum 80.000 de cazuri de Covid-19 și 2700 de oameni au murit din cauza noului virus.

Pentru comparație, gripele obișnuite, de sezon, omoară anual între 290.000 și 650.000 de oameni, cifre incomparabil mai mari decât virusul din Wuhan. Rata de mortalitate, adică numărul victimelor raportat la numărul total de îmbolnăviți, este însă mult mai joasă, sub 0.1%, și pentru gripa normală există vaccin și medicamente.

Pentru Covid-19 încă nu există și nici nu se știe când le vom avea, iar fără un leac să-l oprească, chiar și un virus cu rată de mortalitate joasă poate face ravagii, mai ales că boala pare să se transmită mai repede decât gripa obișnuită. Se estimează că fiecare pacient infectat cu Covid-19 transmite în medie virusul către 2,2 persoane.

Partea bună e că cercetătorii au cartografiat deja genomul de la mai multe mostre ale virusului, adică știu din ce proteine și gene e făcut, lucru care îi va ajuta să dezvolte un vaccin mult mai repede. Asta va dura oricum luni de zile, în cel mai optimist scenariu.


Până atunci, genomul virusului ne spune măcar de unde ne-am pricopsit cu el. Se pare că vine de la un coronavirus răspândit printre lilieci, care a trecut prin niște pești din Marea Chinei de Sud, și a făcut tranziția la om recent, în decembrie 2019.

Cât timp lucrează cercetătorii, povara e pe autorități să prevină răspândirea virusului, dar și a panicii. Primarii mai multor localități din Italia de Nord s-au văzut nevoiți să calmeze lumea și să roage localnicii să nu năvălească disperați prin magazine și farmacii.

În Ucraina, cetățenii întorși din China au fost puși în carantină, inclusiv într-un sanatoriu din Novi Sanjarî, spre nemulțumirea localnicilor care au protestat și chiar au atacat autobuzele care-i transportau pe concetățenii lor întorși din China. Fricile au fost ațâțate și de niște emailuri false care ziceau că virusul a ajuns și în Ucraina, pe când, de fapt, niciun caz nu a fost încă depistat la ucraineni.

În Moldova, primele simptome ale panicii se resimt în farmacii, unde spre seară nu se mai găsesc măști și dezinfectanți, prețul cărora a crescut pe măsură. Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, spune că depozitele sunt suficient de bine stocate, dar prețul măștilor nu e reglementat prin lege, așa că a apelat la bunul simț al agenților economici să nu exagereze cu adaosurile comerciale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG