Linkuri accesibilitate

Implicațiile geostrategice ale coronavirusului


Prima victima americană a coronavirusului este un bărbat de 60 de ani decedat la un spital din Wuhan, în China. Situația pe ansamblu este îngrijorătoare, dar o abordare echilibrată și bazată pe informație împărtășită este antidotul.

Implicațiile geostrategice ale coronavirusului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct



Până acum se știe că 814 persoane și-au pierdut viață în această epidemie cu coronavirus, mai mult decât numărul total de victime din 2003, când virusul SARS a fost la origine. Cu excepția a doi morți, toți ceilalți au fost în China, dar există acum aproape 300 de cazuri în 27 de alte țări. Firește că această este o problema medicală de prim ordin, la care președintele Trump nu s-a referit încă direct, dar care focalizează atenția factorilor de decizie care se ocupă cu sănătatea publică în Statele Unite. Este de asemenea o chestiune cu implicații economice și geostrategice, pentru că dacă epidemia nu este oprită, mai ales în China, ea pune la grea încercare viziunea economică și de dezvoltare a președintelui Xi Jinping, izolând China, dar creând și probleme majore în circuitele comerciale globale.

Firme economice importante își anulează prezența la manifestări internaționale și diverse țări impun restricții de călătorie. În Statele Unite, conform datelor avute la dispoziție există 12 cazuri în California, Illionois, Wisconsin, Arizona, Massachusetts și statul Washington. Treizeci și șase de state au raportat 337 de pacienți care au fost supuși la teste, dintre aceștia, până acum, 226 nu au virusul. Centrul pentru Controlul Bolilor a expediat în state teste speciale ale căror rezultate sunt aflate în circa patru ore de la administrare. În prezent, nu există obstacole în procesul de creare a unui vaccin de către Institutul Național pentru Sănătate și firma Modernă. Se anticipează că testele noului vaccin ar putea începe în două luni și jumătate.

Actuală situație are și implicații politice, în legătură cu manieră în care regimul de la Beijin administrează criză, în special cum a fost tratat medicul Li Wenliang, primul care a alertat populația în legătură cu coronavirus și care între timp a fost răpus de boală. Maniera în care un regim autoritar se raportează la această primejdie este în atenția comunității internaționale, mai ales când vine vorba despre încercări de blocare a informațiilor și măsurile luate în legătură cu cei suspectați că ar avea boală. Organizația Mondială pentru Sănătate a arătat că comunicarea adecvată, la scară globală este esențială pentru contracararea pericolului. Structura generică a coronavirusului este, în proporție de 79,5%, similară cu cea a SARS, care a făcut sute de victime și a devastat economii în 2003.

XS
SM
MD
LG