Membrii comisiei au votat în unanimitate pentru respingerea candidaturii jurnalistei Ekaterina Dunțova. Comisia a anunțat sâmbătă, la Moscova, că s-au descoperit mai multe erori în organizarea grupului de inițiativă și în documentele depuse.
Dunțova, în vârstă de 40 de ani, depusese documentele pentru a candida la alegerile din martie 2024 ca independentă, promovând viziunea unei Rusii „umane, pașnice, prietenoase și gata să coopereze cu toată lumea pe baza principiului respectului reciproc”.
Înainte de încercarea de a se înscrie în cursa prezidențială, Dunțova a criticat politicile președintelui Vladimir Putin și războiul împotriva Ucrainei și le-a transmis alegătorilor că ea este o alternativă electorală credibilă.
Într-un reportaj transmis la televiziunea de stat, șefa Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova, o apropiată a președintelui Putin, o consola pe Dunțova, după ce s-a anunțat decizia comisiei: „Sunteți o femeie tânără, aveți totul în față. Orice minus poate fi întotdeauna transformat într-un plus. Orice experiență este tot o experiență."
După anunțul respingerii înscrierii sale în cursa prezidențială, Dunțova le-a spus jurnaliștilor că „Inițiativele populare nu sunt considerate o necesitate, nu sunt binevenite” și a afirmat că nu mai are timp să depună o altă cerere pentru candidatură. Ea a scris pe rețelele de socializare că intenționează să facă apel împotriva acestei decizii la Curtea Supremă.
Niște alegeri fără surprize
Alegerile pentru președinția Rusiei încep pe 15 martie și durează trei zile. S-au înscris pentru a le fi aprobată candidatura 16 candidați, iar termenul-limită de depunere a cererii este de 27 decembrie.
Pentru mulți, alegerile din martie au un final deja previzibil. Se așteaptă ca președintele Vladimir Putin să le câștige confortabil, deoarece Moscova și-a ținut ani de zile opozanții departe de alegeri și de scena politică.
Represiunea s-a intensificat de când Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, multe disidenți și oponenți ai lui Putin fiind arestați pe considerente politice, după cum susțin ei. Alții s-au autoexilat. Oponenții lui Putin se plâng în mod repetat că comisia electorală respinge înregistrarea candidaților din cauza unor erori formale, nesemnificative. Pe de altă parte, este de așteptat să fie admiși la viitoarele alegeri prezidențiale tocmai acei candidați care nu reprezintă o concurență serioasă pentru președintele în exercițiu.
### Vezi și... ### „Un spectacol ridicol, o farsă”: Rusia este martoră cum Putin se îndreaptă spre al cincilea mandatCând Ekaterina Dunțova a anunțat, luna trecută, că intenționează să candideze, comentatorii au spus despre ea că este fie iresponsabilă, fie curajoasă, fie parte a unui plan pus la cale de Kremlin pentru a crea o aparență de competiție.
Dunțova, al cărei nume a fost legat de presa oficială de la Moscova de cel al opozantul exilat al lui Putin, Mihail Hodorkovski, spunea în noiembrie, într-un interviu acordat agenției de presă Reuters: „Orice persoană sănătoasă la cap care ar face acest pas s-ar teme - dar frica nu trebuie să învingă."