Într-un comunicat, Comisia Europeană susține că după mai multe schimburi de informații cu autoritățile de la Budapesta, a luat la decizia de a se adresa justiției. Asta pentru că, în ciuda nemulțumirii Comisiei Europene legată de Legea privind apărarea suveranității, adoptată în 2023 de parlamentul maghiar, Budapesta insistă că nu încalcă dreptul comunitar.
„Comisia menține majoritatea nemulțumirilor identificate, care nu au fost încă abordate. Aceste plângeri privesc mai multe drepturi fundamentale consacrate în Carta drepturilor fundamentale a UE: dreptul la respectarea vieții private și de familie, libertatea de exprimare și de informare, libertatea de asociere, dreptul la secretul profesional, precum și prezumția de nevinovăție, care implică dreptul de a nu se autoincrimina”, arată Comisia Europeană.
De asemenea, Comisia Europeană consideră că legea maghiară încalcă mai multe libertăți fundamentale ale pieței interne și legi europene privind comerțul electronic sau protecția datelor.
Potrivit Comisiei Europene, legea acordă Biroului prea multe puteri și poate intimida sau stigmatiza organizațiile investigate.
Legea împuternicește Biroul pentru Protecția Suveranității să investigheze „orice activitate finanțată din străinătate și care poate influența rezultatul alegerilor, voința alegătorilor sau sprijină astfel de activități".
În iunie 2024, Biroul pentru Protecția Suveranității a anunțat că anchetează Transparency Internațional pentru „influențarea deciziilor electoratului”. Organizația a declarat, în replică, că legea permite investigarea vocilor critice și servește intenției autorităților „de a intimida cetățenii și organizațiile civile care critică guvernul, în timp ce este deghizată ca presupusă protejare a suveranității naționale".
„Acest lucru este împotriva Constituției Ungariei, precum și a valorilor fundamentale ale Uniunii Europene”, a mai transmis Transparency Internațional.
De asemenea, Statele Unite au transmis că sunt îngrijorate de acțiunile „draconice” ale Ungariei în baza legii suveranității.
„Încercarea guvernului ungar de a hărțui, intimida și pedepsi organizațiile independente contravine principiilor guvernării democratice înrădăcinate în statul de drept”, au transmis atunci autoritățile din SUA.
Biroul pentru Protecția Suveranității a fost înființat în februarie 2024 și va publica un „raport anual de suveranitate”. Șeful agenției este numit de președintele Ungariei, la propunerea premierului.
Legea, inițiată de partidul guvernamental Fidesz permite și sancționarea partidelor și politicienilor care acceptă finanțare din străinătate în campania electorală. Pedepsele pot ajunge la trei ani de închisoare.
Știre preluată de la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te