Anunțul l-a făcut ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, răspunzând unei întrebări din partea publicației Profit.ro.
Potrivit lui, derogarea a fost cerută de autoritățile de la București și Chișinău pentru a obține o micșorare a prețului la energia românească exportată peste Prut. Oficialul român a sugerat, recent, că derogarea de la taxa pe emisiile de dioxid de carbon ar fi putut înjumătăți prețul energiei. Achitarea taxei CO2 „pur și simplu dublează prețul energiei electrice de la vreo 400-500 lei MWh până la peste 1.000 lei MWh”, a afirmat Burduja la DIGI24, pe 6 ianuarie.
„Am discutat cu comisarul european pentru Mediu, Directoratul General pentru Acțiune Climatică nu este favorabil acestei soluții. A mai fost solicitată și de Polonia, iar argumentul (pentru refuz – n.r.), pe care mi-e greu să-l combat, este că astfel s-ar crea un precedent la nivel european, în care se pot invoca anumite circumstanțe pentru a se face derogări de la plata acestor certificate”, a declarat Burduja pentru profit.ro, pe 9 ianuarie.
Ministrului român al Energiei a mai spus că oficialii europeni l-au asigurat că există posibilitatea unui sprijin financiar direct pentru Republica Moldova „din partea Directoratului General pentru Energie, eventual, și a altor actori internaționali”. El a amintit, în context, declarația recentă a statelor nordice și a celor baltice care au cerut Comisiei Europene altor parteneri-cheie să fie „pregătiți să intensifice asistența internațională acordată Moldovei”.
- Te-ar putea interesa și: UE, țările nordice și cele baltice, solidare cu R. Moldova: „Rusia folosește din nou gazul ca armă”
Sebastian Burduja a adăugat că l-a bucurat faptul că traderul de stat din Republica Moldova, Energocom, a semnat un contract de achiziție a energiei electrice de la producătorul român OMV Petrom, până la sfârșitul lunii ianuarie.
Energocom a anunțat despre tranzacția cu OMV Petrom pe 9 ianuarie, spunând că nu poate divulga prețul de procurare a energiei, însă acesta ar fi mai mic decât cel existent pe piață. Prin acest contract, autoritățile moldovene ar încerca să compenseze oscilația prețurilor la bursele internaționale.
Tot joi, premierul de la Chișinău, Dorin Recean, a declarat că autoritățile au luat în calcul „toate riscurile care se pot materializa în următoarele șase luni” și, în context, guvernul nu vede premise pentru creșteri tarifare la energie.
- Te-ar putea interesa și: Chișinăul va cumpăra curent de la OMV Petrom România, pentru a reduce achizițiile de pe bursă
Pe 10 ianuarie, în Republica Moldova au intrat în vigoare noile tarife la energie electrică. Astfel, consumatorii casnici din regiunile de centru și sud vor plăti 4,10 lei/kWh, față de tariful precedent de 2,34 lei, iar cei din regiunea de nord – 4,68 lei/kWh, față de 2,84 lei. Totodată, energia termică a ajuns să coste peste 2.000 de lei pentru o gigacalorie la Chișinău și Bălți, și peste 3.000 de lei la Comrat.
Scumpirile vin la aproape o lună de la majorarea tarifului pentru gazele naturale până la 16,74 de lei pentru un metru cub.
Începând cu 1 ianuarie, compania rusă Gazprom a sistat în mod unilateral livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană, făcând imposibilă producerea energiei electrice la centrala MGRES (Centrala de la Cuciurgan), care asigura malul drept al Nistrului cu până la 80% din necesarul de curent electric. Pentru a suplini deficitul, Chișinăul cumpără energie de pe bursa română, la tarife mai mari decât cele de până la declanșarea crizei.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te