Executivul Uniunii Europene a propus creșterea actualei asistențe macro-financiare (MFA) pentru Republica Moldova cu 145 de milioane de euro, ceea ce va aduce totalul acestei asistențe la 295 de milioane de euro, se spune într-un comunicat de presă dat publicității de Comisia Europeană la Bruxelles pe 24 ianuarie.
Agenda de reforme și efectele războiului Rusiei în Ucraina
Cu această propunere, se spune în continuarea comunicatului citat, Comisia stă alături de Moldova pe măsură ce țara continuă aplicarea agendei de reforme, și în timp ce se confruntă cu urmările războiului de agresiune dus de Rusia contra Ucrainei, luptând contra crizei energetice și găzduind un mare număr de refugiați ucraineni.
Propunerea de marți urmează anunțului privind un sprijin financiar suplimentar pentru Moldova făcut de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen la Chișinău în noiembrie 2022.
### Vezi și... ### De ce dă atâția bani Republicii Moldova Uniunea EuropeanăAsistența suplimentară e menită să sprijine pe mai departe Moldova, a cărei economie a fost sever afectată de consecințele invaziei rusești în Ucraina, precum și de o criză de energie semnificativă care continuă din octombrie 2021.
Creșterea asistenței macro-financiare va ajuta țara să acopere parte din nevoile de finanțare suplimentare în 2023, va sprijini stabilitatea macro-economică și va ajuta la continuarea reformelor.
Propunerea de marți, precizează comunicatul Comisiei Europene, însoțește actualul program al Fondului Monetar Internațional.
Slăbiciuni în domenii cheie, între care lupta contra corupției și domnia legii
Cele două două alocări potrivit propunerii de creștere a asistenței macro-financiare vor fi strict condiționate de progresul satisfăcător în ce privește programul Fondului Monetar Internațional și de aplicarea noilor condiții de politică ce urmează să fie stabilite între Moldova și UE și adăugate Memorandumului de înțelegere existent.
Aceste condiții de politică vor avea menirea de a aborda unele din slăbiciunile fundamentale scoase la iveală în anii din urmă în economia moldoveană și în sistemul de guvernanță economică, și în alte domenii cheie, inclusiv buna guvernanță și lupta contra corupției, domnia legii și securitatea energetică.
### Vezi și... ### Ursula von der Leyen: „Moldova este parte a familiei noastre europene și familia se unește în vremuri grele”Condițiile vor fi complementare angajamentelor Moldovei potrivit programului stabilit cu Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială. (…)
Din cele 145 de milioane de euro suplimentare, 45 de milioane vor fi puse la dispoziție prin granturi, iar 100 de milioane vor fi împrumuturi în condiții financiare favorabile.
Suma urmează să fie alocată în două tranșe, plănuite pentru trimestrele trei și patru ale lui 2023, dacă sunt îndeplinite condițiile de politică, se mai spune în comunicatul de presă dat publicității la Bruxelles pe 24 ianuarie.