Comisia pre-vetting așteaptă declarațiile de avere ale candidaților la funcții de conducere în justiție

Herman Von Hebel, președintele Comisiei pre-vetting

Comisia pentru evaluarea externă a integrității candidaților la funcții de conducere în justiție a trimis celor înscriși la concursurile pentru Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) formularul declarației de avere și interese personale.

Formular de declarație de avere și interese personale pentru candidații la funcții în CSM și CSP (Comisia pre-vetting)

Formată din trei experți moldoveni și trei străini, așa numita Comisie pre-vetting urmează să verifice până în luna septembrie declarațiile, care trebuie să acopere o perioadă de cinci ani.

Verificarea externă a candidaților la funcții în cele două consilii de autoadministrare a sistemului justiției se va face în premieră, iar guvernarea PAS vede în această procedură un element cheie pentru curățarea justiției de persoane compromise.

Data limită de depunere a declarațiilor este 15 iulie. Comisia va avea la dispoziție 45 de zile pentru verificări.

Membrii Comisiei pre-vetting au spus la o conferință de presă recentă că până la sfârșitul lunii septembrie vor avea decizii motivate pentru fiecare candidat. Cam 100 de candidați la poziții în CSM și CSP ar urma să treacă prin procesul de evaluare, dart și membri ai famililor lor și persoane apropiate.

Președintele Comisiei, expertul olandez Herman von Hebel, a declarat că verificarea va fi „dură, imparțială și independentă”.

„Vom săpa destul de adânc la situația lor financiară, vom verifica averea pe care o dețin aici, dar și eventual în alte țări, iar dacă au transferat fonduri în alte bănci peste hotare noi vom analiza acest lucru foarte minuțios,” a spus Von Hebel.

Candidații descalificați vor putea contesta deciziile Comisiei pre-vetting. Pe de altă parte, concluziile Comisiei pot servi drept temei pentru eventuale anchete penale contra celor respinși, dacă se constată discrepanțe între veniturile declarate și averea reală.