Compensațiile pentru sezonul rece se vor acorda celor mai vulnerabili

Guvernul va compensa și în sezonul rece cheltuielile centățenilor pentru gaz, căldură și electricitate, dar va face asta în funcție de venituri și de consumul de energie al gospodăriei. În acest fel, ajutorul va fi acordat „mai țintit”, cum spunea recent premierul Natalia Gavrilița, celor mai vulnerabili.

Proiectul de lege aprobat miercuri în ședința guvernului precizează că plata compensațiilor se va face direct pe factură, prin reducerea valorii totale, relatează presa de la Chișinău.

Valoarea compensației se va stabili în funcție de prețurile la energie, și poate fi revizuită periodic.

Pentru gestionarea întregului mecanism se va crea un „Fond de reducere a vulnerabilității energetice”, elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Pe lîngă compesații, se vor acorda și subvenții pentru înlocuirea aparatelor electrocasnice vechi, cu unele noi și eficiente din punct de vedere energetic.

Compensațiile se vor obține după ce solicitanții se înscriu în baza electronică de date a Fondului pentru reducerea vulnerabilității energetice și furnizează toate informațiile în baza cărora se va decide dacă se califică sau nu pentru compensații lunare. Parmetrii care vor fi aprobați de guvern vor include, între altele: venitul, numărul de membri ai familiei, ponderea cheltuielilor pentru energie din consumul gospodăriei, tipul sistemului de încălzire utilizate, și altele.

Pentru aceste cheltuieli, în bugetul pe anul curent sunt prevăzute aproape 400 milioane de lei, relatează presa.

Actualizare EXPLAINER | Cum vor fi compensate facturile pentru energie