Linkuri accesibilitate

EXPLAINER | Cum vor fi compensate facturile pentru energie


Potrivit unui regulament aprobat de guvern pe 5 octombrie, consumatorii vor avea la dispoziție o lună și jumătate pentru a se înregistra pe site-ul compensatii.gov.md și o vor putea face individual sau asistat.

Înregistrarea individuală pe platforma compensatii.gov.md presupune crearea unui cont pe platforma online și completarea unei formular electronic în care vor fi indicate numele, prenumele, IDNP, adresa, veniturile medii ale fiecărui membru al familiei și codurile de identificare a punctelor de consum din facturile pentru energie.
Înregistrarea asistată este destinată persoanelor care nu au calculator, internet sau nu se pot descurca singure. Aceste persoane vor completa cererea în scris. Ulterior, datele vor fi introduse pe platforma online de către bibliotecari sau asistenți sociali.

Cum vor fi calculate compensațiile?

Din datele indicate de consumatori în cereri și din alte date din sistemele informaționale guvernamentale, inclusiv ale FISC-ului, platforma online va calcula, automat, mai mulți indicatori, cum ar fi nivelul minim de cheltuieli al familiei, venitul global lunar al gospodăriei, venitul disponibil pentru achitarea energiei și raportul dintre veniturile familiei și cheltuielile pentru resursele energetice.

În baza acestor indicatori, platforma va stabili cât de „vulnerabilă energetic” este fiecare gospodărie, altfel spus, cât îi este de dificil să achite facturile pentru energie.

Gospodăriile vor fi grupate în cinci categorii de „vulnerabilitate”, de la foarte ridicată și până la non-vulnerabilă. Categoria de „vulnerabilitate” va fi stabilită în baza unui coeficient care va constitui raportul dintre venitul disponibil al familiei pentru achitarea energiei și cheltuielile efective.

  • Coeficientul ≥ 90% - vulnerabilitate foarte ridicată;
  • 35-90% - ridicată;
  • 20-35% - medie;
  • 10% - 20% - joasă;
  • mai puțin de 10% - non-vulnerabil.

Gospodăriile care nu se vor înregistra pe platforma compensatii.gov.md vor fi atribuite automat la categoria de vulnerabilitate medie.

Mărimea compensațiilor pentru fiecare categorie de „vulnerabilitate” urmează să fie stabilită de guvern. Potrivit regulamentului aprobat de guvern, furnizorii vor calcula compensațiile pentru fiecare consumator casnic și le vor reflecta în factură, indicând volumul compensat, tariful compensat, suma compensată și categoria de vulnerabilitate a consumatorului.


Ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spătari, declara anterior că marea majoritate a consumatorilor vor primi compensații. Acestea vor fi acordate țintit și vor fi mai mari în cazul familiilor sărace.

Cine NU va beneficia de compensații?

Consumatorii cărora le va fi atribuită categoria de non-vulnerabili nu vor obține compensații în facturi, inclusiv:

  • Persoanele care dețin cote-părți în patru sau mai multe imobile cu destinație locativă;
  • Persoanele care dețin cote-părți în bunuri imobile în valoare mai mare de 4 milioane de lei cumulativ;
  • Persoanele care refuză statutul de consumator vulnerabil.

Ce volum de energie va fi compensat?

  • 250 m3/lună pentru gaze naturale;
  • 1,5 Gcal/lună pentru energia termică, în cazul în care gospodăria poate regla consumul individual;
  • 2500 kWh/lunar pentru energia electrică, dacă aceasta constituie sursa principală de încălzire;
  • 250 kWh/lunar pentru energia electrică, dacă aceasta nu constituie sursa principală de încălzire.

În cazul în care consumul lunar depășește aceste plafoane, surplusul nu va fi compensat.

Cât va cheltui guvernul pentru compensații?

Compensațiile vor fi acordate dintr-un fond creat special de guvern care a fost majorat cu jumătate de miliard de lei, recent, în urma rectificării bugetului de stat.

Din totalul de 870 de milioane de lei prevăzute pentru acest an în „Fondul de reducere a vulnerabilității energetice”, vor fi compensate facturile din luna noiembrie, care se achită în decembrie. Pentru întreg sezonul rece, guvernul estimează cheltuieli de peste 5 miliarde de lei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG