El spune că aceasta este o soluție de moment și nu exclude că situația se va repeta în noiembrie și în decembrie și s-ar putea chiar agrava, având în vedere contextul regional.
Potrivit jurnalistului, statul împrumută Moldovagaz în momentul în care compania se află într-o stare financiară dificilă, fiind în imposibilitate să acceseze credite consistente de la bănci pentru perioade îndelungate. Singura speranță ar fi ca prețurile de achiziție să scadă, astfel ca Moldovagaz să poată achita plățile curente și să înceapă rambursarea împrumutului.
În opinia lui Ion Preașca, dacă Moldovagaz nu va reuși să întoarcă împrumutul, sistemul de transport al gazelor care a fost gajat va reveni statului. În acest caz, statul va deveni asociat direct al Moldovatransgaz (controlată de Moldovagaz), care gestionează acest sistem.
Jurnalistul spune că activele Moldovatransgaz se cifrează, conform actelor contabile, la 2,6 miliarde de lei, sistemul de transport al gazelor fiind format din peste 1.500 de km de conducte de presiune înaltă, stații de măsurare a gazelor, stații de pompare și altă infrastructură.
„Este un sistem complex, viabil, un sistem strategic”, a declarat Ion Preașca.
Expertul mai spune că Republica Moldova rămâne într-o dependență pronunțată față de gigantul rus Gazprom și Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, controlată tot de o companie rusească.