Linkuri accesibilitate

Creditarea Moldovagaz de către stat - „o soluție proastă, dar alta nu există”


Sistemul de transport al gazelor ar avea peste 1.500 de km de conducte de presiune înaltă, stații de măsurare a gazelor, stații de pompare și altă infrastructură, potrivit jurnalistului Ion Preașca

Decizia autorităților de a acorda Moldovagaz un credit de peste 1 miliard de lei pentru a plăti Gazprom consumul de gaze pentru septembrie și avansul pentru octombrie este „o soluție proastă, dar alta, deocamdată, nu există”, a comentat pentru Europa Liberă jurnalistul economic Ion Preașca.

El spune că aceasta este o soluție de moment și nu exclude că situația se va repeta în noiembrie și în decembrie și s-ar putea chiar agrava, având în vedere contextul regional.

Creditarea Moldovagaz de către stat - „o soluție proastă, dar alta nu există”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:36 0:00

Potrivit jurnalistului, statul împrumută Moldovagaz în momentul în care compania se află într-o stare financiară dificilă, fiind în imposibilitate să acceseze credite consistente de la bănci pentru perioade îndelungate. Singura speranță ar fi ca prețurile de achiziție să scadă, astfel ca Moldovagaz să poată achita plățile curente și să înceapă rambursarea împrumutului.

În opinia lui Ion Preașca, dacă Moldovagaz nu va reuși să întoarcă împrumutul, sistemul de transport al gazelor care a fost gajat va reveni statului. În acest caz, statul va deveni asociat direct al Moldovatransgaz (controlată de Moldovagaz), care gestionează acest sistem.

Jurnalistul spune că activele Moldovatransgaz se cifrează, conform actelor contabile, la 2,6 miliarde de lei, sistemul de transport al gazelor fiind format din peste 1.500 de km de conducte de presiune înaltă, stații de măsurare a gazelor, stații de pompare și altă infrastructură.

„Este un sistem complex, viabil, un sistem strategic”, a declarat Ion Preașca.

Expertul mai spune că Republica Moldova rămâne într-o dependență pronunțată față de gigantul rus Gazprom și Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, controlată tot de o companie rusească.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG