„Peste 80 de persoane au fost deja identificate, în zilele următoare urmând a fi identificați și ceilalți”, a declarat pentru Europa Liberă șefa Secției comunicare și protocol a Inspectoratului General al Poliției (IGP), Diana Fetco.
Potrivit ei, poliția nu a intervenit la evenimente ca să amendeze persoanele care au purtat simbolica interzisă, din rațiuni de discreție, dar a înregistrat video și fotografic toate cazurile, iar cetățenii identificați vor fi anunțați prin poștă.
Anul trecut, potrivit Dianei Fetco, au fost consemnate 147 de încălcări de acest gen. În acest an, în schimb, doar în autonomia găgăuză au fost înregistrare aproape 80 persoane care au sfidat legea.
Cele mai multe încălcări au fost observate la Comrat, Chișinău și Bălți.
- Te-ar putea interesa și: 9 mai sau cum se împacă două sărbători într-o singură zi în R. Moldova
Promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a literelor Z și V, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina sunt interzise pe teritoriul R. Moldova.
Persoanele fizice care nu respectă interdicția pot fi sancționate cu amenzi de la 4.500 la 9.000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.
Persoanelor cu funcție de răspundere li se pot aplica amenzi de la 9.000 la 18.000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amenda este de la 18.000 la 30.000 de lei, potrivit Codului Contravențional al R. Moldova.
Curtea Constituțională a precizat, în aprilie 2023, că sancționarea utilizării panglicii negru-oranj și a simbolurilor interzise V și Z este constituțională. Totuși, pentru a sancționa o persoană trebuie să se constate că simbolul a fost utilizat în scopul justificării sau glorificării acțiunilor de agresiune militară, a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității.
📰 Europa Liberă este și pe Google News