Deși sunt bani publici, iar Ceban susține că Primăria Chișinău este „cea mai transparentă instituție din țară”, acesta evită să răspundă jurnaliștilor atunci când este întrebat de sume concrete.
Pe 20 iunie curent, cu câteva luni înainte de încheierea mandatului său, primarul Chișinăului, Ion Ceban, reamintește pe pagina sa de Facebook despre un eveniment mai puțin obișnuit pentru instituția pe care o conduce: „Zilele Chișinăului” la Viena, un concert cu acces gratuit organizat de Primăria Chișinăului.
Acesta adună artiști și diaspora la un loc, cu scopul declarat de promovare a culturii naționale și a informării cu privire la programele oferite de instituția municipală pentru moldovenii stabiliți peste hotare.
Your browser doesn’t support HTML5
În documentul privind bugetul primăriei pentru acest an, sunt enumerate mai multe spectacole în diaspora. Pentru concertele din Austria, Italia și Spania, potrivit documentului, au fost estimate cheltuieli totale de 9 milioane de lei.
Este vorba și despre concertele din România, organizate în șase orașe – Buzău, Suceava, Alba Iulia, Botoșani, Piatra Neamț și Vaslui – pentru care s-au planificat cheltuieli de încă 3 milioane de lei.
Ion Ceban la Viena
În seara de 23 iunie, Ion Ceban apare, alături de viceprimarii săi, Olga Ursu și Irina Gutnic, în sala de concerte „Das MuTh” de la Viena. Potrivit primăriei, la eveniment au fost prezenți în jur de 500 de moldoveni.
La intrarea în sală, oaspeții sunt întâmpinați de un afiș care anunță că Primăria Chișinău este organizatorul evenimentului, iar pe hol sunt distribuite pliante publicitare despre activitățile echipei lui Ceban de la primărie.
În acest an, primăria a cheltuit aproape un milion de lei pentru materiale informative privind activitatea sa. Instituția a organizat două licitații pentru servicii de tipărire, pentru care a plătit 540.000 de lei și, respectiv, 348.000 de lei.
O parte din aceste materiale au ajuns, inclusiv, în mâinile moldovenilor veniți la concertul din capitala Austriei.
Dintre artiști, la concertul de la Viena au urcat pe scenă Camerata Chișinău, Brio Sonores, Natalia Tanasiiciuc, Vitalie și Cătălin Advahov. Concertul a fost prezentat de jurnalistul Alex Luca, în trecut prezentator la televiziunea Prime Moldova.
Contactați de Europa Liberă, băieții de la „Brio Sonores” au spus că, din acest an, sunt angajați ai Primăriei Chișinău. Același lucru l-au confirmat și membrii trupei „Zdob și Zdub”, care au cântat la concertul primăriei de la Barcelona.
„Din anul 2023, noi suntem angajați la Direcția Cultură a municipiului Chișinău și primim salarii. Noi nu am primit bani pentru acest eveniment. Acestea sunt obligații pe care noi trebuie să le facem”, au spus artiștii de la „Zdob și Zdub”, precizând că primăria le-a achitat cazarea și biletele de avion.
Cheltuieli de milioane, netransparente
În contextul primului concert, Ion Ceban a spus Europei Libere că primăria a acoperit doar costurile pentru deplasarea artiștilor și a negat cheltuielile de 9 milioane de lei pentru evenimentele respective, sumă indicată în bugetul primăriei pentru anul 2023.
„Nu este adevărat absolut deloc. Nu știu de unde ați luat această informație. […] Sala este achitată de colegii noștri, care ne-au întins o mână atunci când am început să discutăm cu Primăria Vienei și cu mulți alții de-ai casei, de aici, de la Viena. Deci, Primăria Chișinău, să fie foarte clar, atât în cazul acestui eveniment, cât și în cazul evenimentelor pe care le vom avea la Milano și la Barcelona, practic achită doar deplasarea artiștilor”, a comentat primarul.
Primarul nu a explicat clar nici cine a plătit pentru chiria sălii, localizată în unul dintre districtele centrale ale Vienei. Iar primăria nu a răspuns la solicitările repetate ale Europei Libere privind plățile făcute în 2023 pentru organizarea concertelor în diaspora.
Pe de altă parte, într-un răspuns pentru Europa Liberă, Primăria Vienei a negat că ar fi achitat sala respectivă. Ambasada Republicii Moldova din Austria a punctat, de asemenea, că nu a fost implicată în organizarea evenimentului.
Evenimentul de la Viena a fost fotografiat cap-coadă de Style Arts, o companie din Austria specializată în producții foto și video, reprezentanții căreia au spus Europei Libere că ar fi făcut acest gest pentru autopromovare, gratuit.
Totodată, la concertul din capitala Austriei au mers mai mulți funcționari din cadrul primăriei. Cel puțin patru dintre aceștia sunt și membri ai noului partid condus de Ion Ceban, Mișcarea Alternativă Națională (MAN).
Potrivit unor dispoziții, din delegația primăriei au făcut parte 10 funcționari, pentru care s-au achitat cheltuielile de transport, inclusiv aerian, diurnele prevăzute pentru Republica Austria și asigurarea medicală obligatorie de călătorie peste hotarele țării.
Portalul achizițiilor publice arată că, în 2023, Primăria Chișinău a contractat servicii de transport aerian spre mai multe orașe europene, inclusiv Viena, Milano și Barcelona, în valoare totală de 1,3 milioane de lei. Contractul cu compania câștigătoare a licitației a fost încheiat pe 15 iunie 2023.
Concertele din Rusia vs cele din UE
Primăria a planificat și în 2022 concerte asemănătoare, doar că la Moscova și Sankt Petersburg.
„Nu știu de unde aveți astfel de informații. Noi nu am avut concerte la Sankt Petersburg sau la Moscova”, a spus Ceban Europei Libere, fără să explice însă de ce spectacolele planificate în Rusia n-au mai avut loc.
Primarul a ținut să adauge că, de fapt, concertele din cele trei țări europene au loc drept urmare a seriei de evenimente sub același nume, care se organizează de 3 ani în mai multe orașe din România și că se desfășoară la solicitarea moldovenilor stabiliți în diaspora.
Pe de altă parte, co-organizatorul concertului „Zilele Chișinăului la Barcelona”, Igor Cereteu de la Asociația VIS, spune că inițiativa nu i-a aparținut lui, dar a fost contactat de Direcția Cultură a municipiului Chișinău pentru a se implica.
„După cum am înțeles, se organizează astfel de evenimente și la Viena, și la Iași, și în Italia. Eu pot să răspund doar pentru cel de aici (la Barcelona, n.r.). Noi avem propriile resurse și nu avem nevoie de ajutoare. Scena, tot ceea ce ține de scenă, de sunet și așa mai departe… avem. Sunt de 20 de ani aici și cunosc suficienți oameni pentru ca să organizăm. […] Direcția Cultură (ne-a contactat, n.r.) pentru că avea deja evenimente planificate. Noi, cum mereu organizăm evenimente, am fost contactați și da, au întrebat dacă ne-ar interesa”, a precizat Cereteu.
Primăria Chișinău nu a răspuns la solicitările repetate ale Europei Libere privind cheltuielile exacte pentru concertele organizate în diaspora.