Conferința de Securitate de la München|Pe agendă: riscul unui conflict militar european prin invadarea Ucrainei

Generic – Flag of United Nations

S-a deschis Conferința de Securitate de la Munchen, care se va concentra inclusiv asupra riscului unui conflict militar european prin invadarea Ucrainei de către Rusia.

Secretarul general ONU Antonio Guterres a spus la ceremonia de deschidere din 18 februarie că ar fi „catastrofic” dacă criza ruso-ucraineană ar escalada într-un război. La forumul în marginea căruia au loc numeroase întâlniri separate iau parte vicepreședintele SUA Kamala Harris, cancelarul german Olaf Scholz, secretarul de stat american Antony Blinken, alți șefi de stat și de guvern și de organizații internaționale.

R. Moldova este reprezentată de președinta Maia Sandu. Pentru prima dată în ultimii ani, Rusia nu trimite vreun reprezentant oficial la reuniunea anuală din capitala Bavariei. Kamala Harris are programate întâlniri cu secretarul general NATO Jens Stoltenberg, cu cancelarul german, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu lierii țărilor baltice. Conferința durează până duminică, 20 februarie.

### Vezi și... ### LIVE UCRAINA | Liderii celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei au anunțat evacuări de civili în Rusia