Consiliul antidiscriminare: tânărul gay Marin Pavlescu a fost discriminat la angajare

Consiliul antidiscriminare a spus că refuzul unui magazin din Chișinău de a-l angaja pe Marin Pavlescu, un tânăr gay cunoscut pentru că a refuzat să revină în armată, unde fusese șicanat, reprezintă un act de „discriminare directă în câmpul muncii” pe criteriul orientării sexuale.

Extrase din decizia Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a fost publicate pe 24 mai pe pagina biroului avocatei Doina Ioana Străisteanu, care-l reprezintă pe Pavlescu. Magazinul trebuie să-i prezinte scuze lui Pavlescu și să informeze Consiliul antidiscriminare despre acțiunile întreprinse.

Străistianu a mai anunțat într-un interviu pentru Ziarul de Gardă că oficiul Buiucani al Procuraturii Chișinău a refuzat pornirea cauzei penale pe faptul presupusei dezertări a lui Pavlescu.

Tânărul, primul militar al armatei naționale care a declarat deschis că este gay, s-a plâns în noiembrie 2021 că administratoarea magazinului unde muncea în a doua zi de probă, Ocean Fish, i-a spus că nu poate să-l angajeze, dacă ceea ce s-a scris pe net despre el este adevărat.

Femeia, căreia Pavlescu nu i-a făcut public numele, a negat însă că decizia s-ar baza pe orientarea lui sexuală, spunând că se teme să angajeze un dezertor din armată.

Consiliul antidiscriminare i-a luat apărarea lui Pavlescu și în cazul presupusei dezertări, spunând în luna februarie că ofițerii armatei naționale nu au făcut nimic să-l ajute, deși erau la curent cu faptul că este șicanat.