UE și Republica Moldova au convenit să-și consolideze cooperarea într-o serie de domenii-cheie

Natalia Gavrilița și Josep Borrell, Bruxelles, 28 octombrie 2021

La Bruxelles a fost dată publicității declarația comună după a șasea reuniune a Consiliului de asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova. Reuniunea de joi a reafirmat parteneriatul puternic și angajamentul de a consolida asocierea politică și de a aprofunda integrarea economică a Republicii Moldova cu UE în cadrul Acordului de asociere și al zonei de liber schimb.

### Vezi și... ### UE și Moldova: cum folosește Rusia gazul ca pe o armă geopolitică

Uniunea Europeană și Republica Moldova au convenit de asemenea să consolideze și să îmbunătățească în continuare cooperarea într-o serie de domenii-cheie, în conformitate cu angajamentele asumate de Moldova în cadrul Acordului de asociere.

În plus, UE va ajuta Republica Moldova să facă față actualei crize grave de aprovizionare cu gaze naturale prin acordarea a 60 de milioane de euro prin intermediul unui nou program de sprijin bugetar. La conferința de presă comună de joi, premierul Natalia Gavriliță a mulțumit Uniunii Europene pentru acest sprijin:

„Suntem foarte recunoscători pentru răspunsul rapid al partenerilor noștri europeni în timpul acestei crize. Viteza este esențială aici, și suntem înainte de toate foarte recunoscători pentru expertiză și pentru sprijinul tehnic pe care l-am primit, această expertiză a ajutat cu adevărat Moldova în a cumpăra gaz din surse alternative pentru prima oară în istoria ei de 30 de ani. Suntem de asemenea foarte recunoscători pentru grantul de sprijin de 60 de milioane de euro, care va veni până la sfârșitul anului.”

### Vezi și... ### Gazele pentru Europa și jocurile geopolitice ale Kremlinului

Consiliul de asociere a reiterat că așteptă ca autoritățile de la Chișinău să-și întețească eforturile pentru instaurarea statului de drept, prevenirea și combaterea corupției fiind cea mai înaltă prioritate. Consiliul de Asociere a repetat că Uniunea Europeană va continua să sprijine Moldova în aplicarea și monitorizarea reformelor, reamintind că asistența sa e bazată pe principiul condiționalității legat de un progres satisfăcător în ce privește reformele.

Uniunea Europeană a reiterat de asemenea sprijinul său pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei, și pentru rezolvarea pașnică a conflictului transnistrean prin negocierile în formatul 5+2.