Linkuri accesibilitate

Gazele pentru Europa și jocurile geopolitice ale Kremlinului


Amos Hochstein, consilierul președintelui Biden cu privire la chestiuni energetice globale a spus că Vladimir Putin se apropie de confirmarea temerii că folosește livrările de gaze naturale ca pe o armă politică, dacă restricționează exporturile către Europa.

Gazele pentru Europa și jocurile geopolitice ale Kremlinului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00
Link direct

Consilierul a spus că motivația unei astfel de decizii a Moscovei este legată de solicitări, care nu au legătură cu tranzacțiile energetice. Amos Hochstain a mai arătat că prețurile la gaze au crescut nu doar ca o consecință a unor situații din regiune, ci și pe fondul secetei din China, care nu s-a mai putut baza într-o măsură suficientă pe hidrocentrale. Persoana oficială americană a adăugat că, deși diverși factori contribuie la criza de gaze în Europa, Rusia se află într-o poziție bună să ajute. Hochstein a spus că este opinia sa, dar și a Agenției Internaționale pentru Energie că unicul furnizor care poate contribui substanțial la securitatea energetică a Europei, în acest moment, este Rusia.

Putin respinge ideea că s-ar folosi de livrările de energie pentru scopuri politice, arătând că Rusia este dispusă să sporească livrările cât își doresc partenerii. Liderul de la Kremlin este de părere că creșterea prețurilor la gaze ar fi consecința politicii energetice europene, adăugând că țara sa poate spori livrările, de îndată ce conducta Nord Stream 2 e aprobată. Conducta este privită de mulți cu suspiciune, tocmai pentru că îi oferă lui Putin un instrument de influență geopolitică, de care a demonstrat și continuă să o facă că se folosește.

Statele Unite se opun punerii în funcțiune a conductei, iar oficialități ucrainene spun că Putin limitează livrările pentru Europa, încercând să șantajeze pentru a obține aprobarea punerii în funcțiune a conductei care e acum terminată. Hochstein a spus că după toate probabilitățile aprobările pentru conductă vor lua până în martie, adăugând că dacă Kremlinului susține că poate spori livrările dacă are Nord Stream 2 înseamnă că o poate face și acum, prin conductele existente. „Fie poți spori livrările, fie nu. Ambele nu pot fi adevărate” – a spus oficialitatea americană.

XS
SM
MD
LG