Consiliul de Securitate ONU a respins rezoluția Rusiei privind Gaza pentru că nu condamna atacurile Hamas

La Națiunile Unite se depun și se votează numeroase documente referitoare la criza din Orientul Mijlociu, declanșată de incursiunile teroriste din 7 octombrie ale organizației Hamas în sate și orașe israeliene din apropierea Fâșiei Gaza.

„Nu putem sprijini o rezoluție care să nu condamne atacurile teroriste ale Hamas”, a declarat reprezentanta permanentă a Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward, referindu-se la o propunere a Moscovei.

În proiectul de rezoluție, Rusia propunea să se facă apel la părțile implicate în conflict să înceteze imediat focul, să elibereze ostaticii și să admită ajutorul umanitar în Fâșia Gaza, precum și să condamne violențele și ostilitățile împotriva populației civile și toate actele de terorism.

### Vezi și... ### Condamnarea atacului barbar al organizaţiei Hamas

Potrivit Reuters, Hamas a fost menționat și condamnat în mod explicit în proiectul de rezoluție brazilian, care a primit un sprijin mai larg și este de așteptat să fie votat de Consiliul de Securitate al ONU marți seara.

Hamas, recunoscută ca organizație teroristă de SUA și UE, a declarat anterior că „apreciază poziția președintelui rus Vladimir Putin” și salută „eforturile Rusiei de a opri agresiunea”. Putin a condamnat blocada Gazei și a numit măsurile „militare și nemilitare” împotriva regiunii „inacceptabile”, menționând deopotrivă că Israelul a fost atacat și „are dreptul de a-și asigura securitatea”. În general, oficialii ruși și majoritatea comentatorilor pro-Kremlin tind să critice Israelul, dar nu se pronunță în sprijinul Hamas și dau vina, în primul rând, pe Statele Unite pentru escaladarea conflictului.

Rusia menține relații cu Hamas: o delegație a acestei grupări radicale a vizitat Moscova și a fost primită la Ministerul rus de Externe în luna martie a acestui an.

### Vezi și... ### Declarații pro-Israel și demonstrații pro-Hamas în vestul Europei