Documentul publicat joi, 28 noiembrie, analizează modul în care sunt realizate cele 18 recomandări emise în 2016, dintre care Moldova a implementat satisfăcător 13, iar alte patru au fost implementate parțial.
O recomandare, care se referă la aplicarea unor reguli mai clare privind interacțiunea deputaților cu lobbiștii nu a fost implementată, constată autorii raportului.
În ceea ce privește Parlamentul, progresele includ publicarea în timp util a proiectelor de lege și adoptarea unui proiect de lege privind comportamentul și etica parlamentarilor. De asemenea, a fost stabilită o practică de acceptare a cererilor pentru ridicarea imunității parlamentarilor suspectați de fapte de corupție.
Totuși, GRECO își exprimă îngrijorarea cu privire la utilizarea frecventă a procedurii de urgență pentru adoptarea legislației și subliniază necesitatea consolidării capacității Autorității Naționale de Integritate pentru a asigura un control eficient asupra declarațiilor de avere și conflictelor de interese.
GRECO subliniază că toate recomandările referitoare la judecători au fost implementate, iar procesul de evaluare a candidaților la funcția de judecător a dat rezultate pozitive. De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii a devenit operațional și continuă să adopte decizii motivate privind carierele judecătorilor, arată raportul.
Pentru procurori, s-au înregistrat progrese semnificative, inclusiv înființarea unei Inspecții specializate autonome a Procurorilor, iar deciziile disciplinare au devenit mai clare și publicate. Totuși, GRECO consideră că nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește componența Consiliului Superior al Procurorilor, fiind încă membri de drept ministrul justiției și președintele Consiliului Superior al Magistraturii.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te