Linkuri accesibilitate

R. Moldova a înregistrat progrese limitate în prevenirea corupției în rândul parlamentarilor, magistraților și procurorilor


Parlamentul R. Moldova în ședință, martie 2023
Parlamentul R. Moldova în ședință, martie 2023

Al patrulea raport intermediar de evaluare al GRECO, organismul anticorupție al Consiliului Europei, dat publicității pe 19 mai, arată că R. Moldova a înregistrat „progrese limitate” în implementarea recomandărilor ce țin de prevenirea corupției în rândul parlamentarilor, magistraților și procurorilor.

GRECO concluzionează că autoritățile au implementat doar o treime din recomandările Consiliului Europei (șase din 18), 10 din ele sunt implementate parțial. Alte două recomandări nu au fost realizate.

Ele țin de adoptarea unui cod de etică al deputaților din Parlament și de adoptarea unor reguli de interacțiune cu părți terțe, care pot influența procesul legislativ. Autoritățile, potrivit GRECO, nu au raportat succese semnificative în aceste două domenii.

Parțial îndeplinită rămâne recomandarea GRECO despre conflictele de interese, incompatibilitățile și declarațiile de venit ale parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor.

Te-ar putea interesa și: Interviu | Veronica Dragalin: „Aș da nota 4 sau 5 pentru lupta cu marea corupție din R. Moldova”

GRECO regretă faptul că Autoritatea Națională de Integritate (ANI) rămâne subdimensionată din punct de vedere al personalului și că a funcționat în absența unei strategii instituționale de la înființare.

„Sunt necesare rezultate mai tangibile pentru ca această recomandare să fie pe deplin respectată”, se arată în raport.

GRECO concluzionează că nivelul scăzut de respectare a recomandărilor sale rămâne „nesatisfăcător la nivel global”.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG