Linkuri accesibilitate

Cine trebuie să prepare „ciorba anticorupție” în R. Moldova?


Președintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea
Președintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea

Situația în care în R. Moldova sunt două agenții gemene ca menire – Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție (CNA) – este una alogică, iar în „bucătăria anticorupție” trebuie să existe un singur bucătar-șef.

Vorbind la Europa Liberă - podcastul „În esență...” - expertul Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice, susține că „...atât timp cât noi vom avem doi bucătari în aceeași bucătărie [Procuratura Anticorupție și CNA], zeama nu va ieși cea mai gustoasă, mai ales cea de pește pe care ei trebuie să o gătească”.

Unde suntem pe drumul spre o justiție independentă?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:39:17 0:00

Potrivit lui, „trebuie să existe un singur șef”, iar în prezent procurorii anticorupție dedică 80% din timpul lor lucrului pe care, de fapt, îl face CNA.

„[…] Prioritatea e pe marea corupție... […] Nu trebuie să distragem procurorii anticorupție cu dosare de mică corupție. Nu este logic să ai două agenții anticorupție care activează în paralel”, mai spune expertul.

Despre CNA, Vladislav Gribincea spune că „este un model foarte scump”. La CNA activează circa 300 de angajați. În plus, șeful instituției este subordonat politic guvernărilor, spre deosebire de Procuratura Anticorupție care, potrivit legii, este independentă.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube. Tot acolo găsiți și podcastul Europei Libere „Dincolo de știri”, în care cei mai apreciați analiști din Republica Moldova analizează cele mai importante evenimente ale săptămânii.

XS
SM
MD
LG