Combaterea corupției și promovarea statului de drept, dar și calea reformelor aleasă de Republica Moldova a căror implementare va face ireversibil procesul de integrare europeană sunt subiecte de actualitate. Despre situația politică la zi, o convorbire cu jurnalistul Constantin Olteanu.
Your browser doesn’t support HTML5
Constantin Olteanu: „Dacă încercăm să definim situația care s-a creat după schimbarea puterii, îmi pare că e prea devreme să formulezi niște definiții. Cei care o fac, fie o fac ca să sune în urechile cuiva numele lor, fie nu-și dau seama ce spun.”
Europa Liberă: Ce așteptări ați avut și mai aveți de la cei care au luat puterea?
Constantin Olteanu: „Când vin copiii mei acasă, din SUA, se mai întâmplă să mai merg cu ei pe stradă, mai văd și ei niște nedreptăți pe aici, niște lucruri care nu se încadrează în chenarul acesta al normalității și atunci eu le spun așa: „Iată, asta e țara de care vouă vă este dor!” Sigur că în dorurile lor țara arată bine, arată frumos, însă în ochii noștri țara asta arată un pic altfel. Suntem poate mai neîndurători, mai nemiloși cu ea, dar prin criticile, prin nemulțumirile pe care le arătăm dăm de înțeles că vrem că țara asta să arate altfel. Acest altfel fiecare îl înțelege cum îl duce mintea.
### Vezi și... ### Nicolae Negru: Abia acum începe greul, sunt lucruri care nu s-au făcut 30 de aniPentru mine asta înseamnă să nu trebuiască ca eu să-l știu pe șeful vămii, pe medicul-șef de la un spital sau pe cel de la pașapoarte, să-l știu pe cel care taie sticla sau pe cel care repară roțile de automobile. Dar să fie o țară în care eu, dacă am nevoie de pașaport, să mă duc acolo fără șef și să mă duc la roți fără să-l știu pe cel de la roți. Adică o țară care să funcționeze normal, neîmpinsă de nimeni, ci să funcționeze pentru om și în care omul să se simtă bine, să se simtă sănătos, împăcat, să se trezească cu bucuria trezirii și tot așa.”
Europa Liberă: Dar probabil vă interesează cine e certat cu legea, de ce e certat cu legea, de ce nu există răspunsuri la multe întrebări care sunt formulate pe parcursul ultimilor ani, mai ales făptașii din dosarele de rezonanță și pedeapsa pentru ei. Vă interesează acest lucru?
Normal ar fi ca cel care fură sau care încalcă legea să fie pedepsit
Constantin Olteanu: „Este normal să mă interesează, nu m-aș putea numi om dacă nu m-ar interesa de ce cineva stăpânește hectare întregi de Chișinău. Merg pe lângă niște case cu soția mea și ea zice bunăoară: „Îmi place tare casa aceea!” și atunci eu îi spun: „Dar știi cine locuiește acolo?” – „Cine?” – „Păi, uite acela de la întreprinderea cutare...” Bine, normal ar trebui să fie ca în casa aceea să trăiască un om care muncește și din banii lui să facă asta. Normal ar fi ca cel care fură sau care încalcă legea să fie pedepsit; normal ar fi ca un copil care a adunat niște cunoștințe la o facultate și știe o meserie să meargă și să poată lucra liber acolo unde se încadrează el cu cunoștințele lui, dar nu pentru că bunicul lui a fost membru al guvernului sau pentru că a îmbătrânit în parlament. Asta înseamnă normal și asta mi-o doresc. Nu e bine și nu știu dacă poți numi țară țara în care cei care fură nu sunt condamnați, cei care nu fură suferă și cei care pot trăi bine trăiesc rău.”
### Vezi și... ### Oamenii de afaceri cer guvernării PAS „legi clare și reguli predictibile”
Europa Liberă: Tranziția interminabilă. Pe mulți îi pune pe gânduri de ce reformele interminabile nu dau rezultate, pentru că nu a existat o guvernare în cei 30 de ani de independență care să nu se arate deschisă că vrea să implementeze reforme și că aceste reforme să aducă bunăstare în casa cetățeanului. Despre reforme ce părere v-ați creat, a devenit un cuvânt de ocară acest cuvânt, reformă?
Constantin Olteanu: „Nu poate veni un hoț, un tâlhar la putere fără să spună că noi venim să facem reforme. Cum ar putea veni el la putere în țara asta dacă va zice : „Eu vin să fur?” E un cuvânt de care și-au bătut joc toți, utilizat atâta timp cât lor le-a trebuit și cât au putut să-l folosească, până când n-a fost clar că aceștia n-au venit să facă reforme, ci să-și atingă propriile scopuri, iar noi am rămas tot proști și tot săraci. Iată de ce de câte ori a răsunat acest cuvânt, reformă, a fost vorba despre reformă. A fost vorba despre altceva și noi știm foarte bine despre ce a fost vorba.”
Europa Liberă: Despre reforma în justiție, ce șanse are ca aceasta să aducă rezultatele așteptate?
Constantin Olteanu: „Această reformă este posibilă cu vrerea justiției. Iar justiția e un stătișor în cadrul altui stat și de multe ori stătișorul acesta, justiția, se poate implica în treburile statului, iar statul nu se prea poate implica în treburile stătișorului acesta.”
### Vezi și... ### Monica Macovei despre evaluarea procurorilor: Dacă nu dai rezultate, îți dai demisia
Europa Liberă: Acolo e o castă, mai degrabă, pentru că și în acest sector există lume profesionistă.
Constantin Olteanu: „Da, putem să o numim și așa, o castă, dar uite că atunci când se vor rupe aceste delimitări dintre aceste două zone...”
Europa Liberă: Cine le rupe, când, de unde vine ruptura?
Constantin Olteanu: „Se rupe prin voință. Eram să eșuez zicând că se rupe prin voința poporului. Poporul, de multe ori, a dat din mână și a lăsat lucrurile să curgă așa cum au curs. Sigur că nu e fără de sfârșit ceea ce se întâmplă la noi, dar timpul, care, de fapt, înseamnă oameni, le va rezolva pe toate, însă ar fi jalnic dacă am vorbi despre foarte mult timp.”
### Vezi și... ### Conflict deschis între președinție și procurorul general
Europa Liberă: De ceva timp se vede o dispută între instituția prezidențială și Procuratura Generală, duelul Maia Sandu – Alexandr Stoianoglo, care credeți că trebuie să fie finalitatea acestei confruntări? Confruntarea putere – procuror.
Constantin Olteanu: „Nu putem asista la nesfârșit la această confruntare. Finalitatea e ca, dincolo de semnul egalității, să găsim un stat în care legile funcționează, procuratura își face treaba, nu este politizată și nu servește unui sau altui partid. Asta ar fi finalitatea pe care ne-o dorim și asta e ceea ce se întâmplă în statele ce le luăm drept model de funcționare a statului și a instituțiilor sale. În cazul acesta, eu personal nu am suficiente probe că cei care-și apără scaunele acum și-au îndeplinit obligațiunile așa cum se scrie în fișa lor de post. Sunt foarte multe întrebări la care nu se răspunde sau se răspunde cu alte întrebări, evaziv. Bunăoară, de ce pe cei care fură miliarde nu-i vedem, nu-i auzim, nu-i întâlnim prin sălile de judecată? Și multe altele. Nu-i vorba doar de acest miliard, că miliardul e așa, o cifră care sună bine și care se bagă ușor în cap. dar s-au furat ale și alte miliarde, bucățică cu bucățică, și pe care, dacă le adunăm, dau sume impresionante. Ei sunt în libertate și uneori sunt dați drept model de business, model de viața, niște modele care sunt ca niște puncte pe care le ochesc copiii noștri, unde vor să ajungă, și asta e foarte grav. Astea sunt problemele. Sperăm că timpul care vine, pentru unii mai mult, pentru unii mai puțin, ne va arăta că problemele pot fi rezolvate.”
### Vezi și... ### Ion Guzun (expert juridic): Nu mai vrem ca politicul să influențeze justiția
Europa Liberă: Și lupta asta împotriva corupției? Ea poate fi dusă până la urmă, ca să câștige binele asupra răului?
Constantin Olteanu: „Poate fi dusă, dar nu e vorba doar despre schimbarea instituțiilor sau a puterii, sau a oamenilor într-un guvern. Am postat nu demult un text pe rețea de socializare și mă gândeam ce poză să pun, că mai obișnuiesc să lipesc niște poze acolo. Și mi-am amintit de o poză trimisă de feciorul meu, Călin Olteanu, din Statele Unite. A făcut el o poză cu un drum de cale ferată, veche de nu știu când, și între șinele de cale ferată crește un salcâm, un salcâm care are peste 20 de ani, și scriu alăturat, așa, un text, zic, are o putere metaforică, artistică, poza asta, niște înțelesuri pe care putem să le lipim de niște situații pe care noi le trăim sau pe care le-am trăit, dar mai este o chestie: salcâmul acesta are vreo 20 de ani de când trăiește între șinele de cale ferată și șinele astea n-au fost furate. Asta e societatea în care se întâmplă poza aceea și alta e situația în care s-ar întâmpla la noi: la noi ar lipsi, s-ar fi furat, șinele! Iată de ce zic că corupția nu ține doar de niște oameni, depinde și de societate, cât de sănătoasă este ea, ce admite și ce condamnă.”
Europa Liberă: Adică lupta împotriva corupției trebuie s-o ducă fiecare, de la opincă până la vlădică?
Constantin Olteanu: „Corupția nu se exprimă doar în hoții mari, în sume mari, în furturi mari...”
Europa Liberă: Deși astea sunt cele care sărăcesc populația și bugetul statului, că de acolo se achită pensii, salarii.
Constantin Olteanu: „Da, de acolo, da corupția e până la cele mai mici reguli care au asemănare cu actele de corupere mare. Tot corupție e, căci totul începe de la bani mărunți.”
Europa Liberă: Când așteptați Dvs. să fie livrate primele rezultate de guvernare și care ar trebui să fie primele rezultate?
Constantin Olteanu: „Eu nu pot să numesc o zi sau un an. Sper să vină o zi când despre toate câte se întâmplă acum vom putea vorbi, cu o oarecare satisfacție, la timpul trecut. Sper să vină.”