El a activat timp de cinci decenii în calitate de dascăl, iar în 1995 a pus bazele școlii cu predare în limba română din sat, pe care l-a administrat timp de 23 de ani. A luptat pentru drepturile copiilor la studii în limba română și se arată convins că lupta trebuie dusă până când R Moldova va deveni cu adevărat stat integru și independent iar aceată povară cade și pe umerii viitorului președinte.
Your browser doesn’t support HTML5
Constantin Sucitu: „Ei, eu mi-am luat mașina, mi-am luat și vreo patru vecini, interesul e mare, dar e dificil. Cui îi trebuie atâția candidați, că toate puterile acestea sunt dispersate și în loc să fie puțin mai unite, fiecare se vede împărat în țara lui?”
### Vezi și... ### Gheorghe Cojocaru despre alegerile prezidențiale în pandemie: Multe promisiuni, puține soluțiiEuropa Liberă: Vin alegători care ar fi putut să fie momiți, ademeniți cu o pomană electorală?
Constantin Sucitu: „Numaidecât! Noi am votat la Cocieri și mulți au fost ademeniți și ei de-atâta vin și votează, fiindcă dacă era un președinte cumsecade putea fi rezolvată problema Transnistriei cu scoaterea armatei și a armamentului de la Cobasna. Nu s-a vrut lucrul acesta, pentru că în apa tulbure se prinde peștele bine. Fără doar și poate că turul doi o să fie numaidecât.”
Europa Liberă: Și atunci o să vă fie mai ușor, dacă acum v-a fost greu să alegeți din opt, atunci o să alegeți din doi. Dar ce așteptări aveți de la cel care va ajunge în fotoliul de președinte al Republicii Moldova?
Constantin Sucitu: „Să fie pentru un stat modern, ca Republica Moldova să fie independentă. Suntem un stat mic, dar avem mândria noastră, naționalitatea noastră și nu trebuie să ne supunem Rusiei, statului care e puternic și-i mare și vrea să ne supună. Am avut un președinte cum se spune în limba rusă lizobliud, care linge farfuriile după chefuri la ruși, ori se uită în ochii lui Putin ca și câinele în ochii stăpânului.”
Europa Liberă: Ce așteptați Dvs. concret să facă cel care va fi președinte?
Să facă prima vizită în România, a doua - în Ucraina
Constantin Sucitu: „Mai întâi de toate, să facă prima vizită în România, a doua - în Ucraina, să facă legături frățești, să ne ajutăm unii pe alții și să ne ajute în independența noastră așa, naturală, cum se spune, în independența firească. Și să ne întoarcem cu fața spre Europa, că foarte mulți au plecat din Transnistria cu legături economice. Am auzit eu de la alții: „Măi băieți, măi, dar voi știți că românii trăiesc mai bine ca noi, măi, după ce au intrat în Europa?” - rușii între dânșii vorbesc. Așa că eu sper să fie președinte cel pe care l-am votat eu, dar Dumnezeu poate vede.”