Continuă confruntările pe marginea creditului din Federația Rusă

Igor Dodon întâlnindu-i pe prim-ministrul Ion Chicu și pe președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, 11 mai 2020

La Chișinău continuă și se amplifică controversele pe marginea creditului rusesc blocat săptămâna trecută de Curtea Constituțională spre nemulțumirea coaliției guvernamentale.

După ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțional acordul de împrumut al guvernului Republicii Moldova cu Federația Rusă pentru 200 de milioane de euro, atât președintele Igor Dodon cât și premierul Ion Chicu au vorbit despre renegocierea lui. Însă în ce condiții mai poate veni acest credit de la Moscova?

Your browser doesn’t support HTML5

Continuă confruntările pe marginea creditului din Federația Rusă



Președintele Igor Dodon a declarat că în zilele următoare guvernul de la Chișinău va veni cu o solicitare către autoritățile din Rusia pentru inițierea procedurilor de renegociere a creditului de 200 de milioane de euro, declarat ilegal de către Înalta Curte. Fosta șefă a executivului, lidera PAS, Maia Sandu amintește de ce colegii săi din parlament au criticat decizia guvernului de a se împrumuta de la ruși:

Igor Dodon să dea dovadă de același nivel de interes atunci când vine vorba despre banii europeni

„Fracțiunea PAS a indicat câteva lucruri care nu sunt în ordine în acest acord. În primul rând, articolul 7.2, care prezenta riscuri pentru securitatea economică și financiară a țării, dar și prevederi din articolul 3, care contravin principiului concurenței loiale. Acum, guvernarea ar trebui să aștepte decizia finală a Curții Constituționale și, în baza acestei decizii, să încerce să renegocieze acest împrumut. Ideea este să se negocieze acest împrumut în interesul cetățenilor Republicii Moldova, cu respectarea tuturor prevederilor legale și constituționale. Și ar fi bine ca Igor Dodon să dea dovadă de același nivel de interes atunci când vine vorba despre banii europeni, pentru că avem deja un acord semnat cu Uniunea Europeană pentru asistența macrofinanciară, pentru resurse acordate la condiții mult mai bune într-un mod transparent, dar iată că nici guvernul și nici majoritatea parlamentară nu fac eforturi pentru ca să obțină ultimele două tranșe în valoare de 70 de milioane de euro de la Uniunea Europeană.”

### Vezi și... ### Maia Sandu cere îndeplinirea condițiilor UE pentru ultimele tranșe de ajutor

Europa Liberă: Dacă reușesc cele două părți să ajungă la o înțelegere, până la urmă le este clar cetățenilor, este un credit investițional, este un credit care trebuie să acopere găurile din bugetul statului? Ce fel de credit, în general?

Maia Sandu: „Republica Moldova are nevoie acum de asistență bugetară, deci de asistență financiară și dacă este un împrumut pentru buget, atunci acordul trebuie să fie întocmit așa cum este indicat pentru acest fel de împrumut, cu prevederi foarte clare și cu destinație clară în bugetul de stat, așa încât banii să poată fi folosiți pentru susținerea cetățenilor și a întreprinderilor mici și mijlocii, în special.”

Oleg Vasnețov, ambasadorul Rusiei la Chișinău, declara, după verdictul Curții Constituționale, că ambițiile politicienilor din opoziție au câștigat.

### Vezi și... ### Curtea Constituțională declară neconstituțional acordul privind creditul din Rusia

Opozantul Andrian Candu, liderul grupului „Pro-Moldova”, a precizat pentru Europa Liberă că tocmai deputații din opoziție au scos la iveală abuzurile guvernanților din timpul negocierii acestui credit:

„Opoziția n-a făcut altceva decât a descoperit abuzurile și ilegalitățile la care voiau să meargă guvernul și președintele Dodon. Nu poți să faci bine, încălcând legea. Nimeni nu a anulat prevederile constituționale, starea asta de urgență nu înseamnă stare de inconștiență și necunoaștere a legii.”

Europa Liberă: Acel prim acord a fost negociat doar în interesul Republicii Moldova, așa să zic, a puterii sau și în interesul Federației Ruse?

Andrian Candu: „Sigur că existau prevederi care aduceau un anumit interes economic și Federației Ruse, luând în considerare așa-numitele proiecte investiționale și participarea companiilor rusești la aceste proiecte. Cu alte cuvinte, statul Republica Moldova se împrumuta, iar banii reveneau înapoi în Federația Rusă prin companiile rusești. Și, apropo, din spusele ambasadorului Federației Ruse, când ne-am văzut cu d-lui la întrevedere, citând cumva răspunsul din partea Guvernului Federației Ruse la scrisoarea pe care noi am adresat-o, a comunicat următoarele: „negocierile au început în luna noiembrie”, pe când autoritățile Moldovei vorbesc de martie. Și, în al doilea rând, s-a semnat negocierea pentru inițierea unui acord investițional, și nu a unui acord de împrumut. Iată de ce în acest acord se regăseau câteva prevederi caracteristice unui acord investițional, și nu unui împrumut.”

Europa Liberă: Dar guvernarea de la Chișinău a spus că a luat în calcul acei bani, i-a introdus în bugetul de stat. Acum ar trebui să revină la modificări în Legea bugetului?

Încălcând legea, ei au mers la asta, gândindu-se că pasărea de pe gard e deja în mână

Andrian Candu: „Da. Guvernarea nu doar că a pus banii în buget, guvernarea chiar a început să împartă banii, deoarece a organizat 15 concursuri pe platforma achizițiilor publice încălcând legea, deoarece nu poți să inițiezi organizarea unui concurs, dacă nu ai banii. Încălcând legea, ei au mers la asta, gândindu-se că pasărea de pe gard e deja în mână și că ei pot să împartă, ceea ce iarăși denotă intențiile ascunse ale acestei guvernări ca cineva să facă bani, inclusiv pe pandemie. Acum, guvernul ar trebui să revină în parlament, să facă rectificări la buget, să taie din buget acel deficit bugetar cu referire la proiectele investiționale, fiindcă banii din Federația Rusă mergeau în mod special pe proiectele legate de construcția drumurilor.”

Europa Liberă: Dacă cele două părți – guvernarea de la Chișinău și guvernarea de la Moscova – negociază un nou acord pentru a i se oferi Republicii Moldova o linie de creditare, banii ar putea să ajungă totuși repede?

Andrian Candu: „În mod obișnuit, acordurile bilaterale, cum e și cel cu Federația Rusă, presupun inițial ratificarea și implementarea câtorva proceduri ca banii să ajungă ulterior. În textul precedentului acord, termenul era de aproximativ 30 de zile după ratificare, ar fi bine ca să fie negociat un acord de împrumut general, banii să meargă în suport bugetar și statul, guvernul în cazul de față, bineînțeles, să decidă unde merită și unde este prioritar ca să se cheltuiască acei bani. Și eu cred că prioritatea ar trebui să fie, în primul rând, sectorul medical, tot ceea ce înseamnă domeniul sanitar și, în al doilea rând, pentru suportul și ajutorul de care are nevoie mediul de afaceri, mai ales întreprinderile mici și mijlocii, precum și cetățenii – prin ajutoare de șomaj, prin indemnizațiile care trebuie achitate și multe altele, adică în domeniul economic-social, și nu pe proiecte unde apar companii, unde se plătesc comisioane, unde există eventual suspiciunea de corupție inclusiv.”

### Vezi și... ### Ion Chicu: Dacă nu vine creditul rusesc – va trebui să mergem în Parlament să tăiem patru miliarde de lei cheltuieli(VIDEO)

Creditul din Rusia, a precizat premierul Chicu în interviul acordat Europei Libere, ar fi acoperit cam 25 la sută din actualul deficit bugetar. Fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruța crede că Rusia ar putea să nu mai identifice bani pentru a-i împrumuta Republicii Moldova:

„Banii sunt alocați din bugetul unui stat suveran în favoarea bugetului altui stat suveran. Asta înseamnă un credit suveran, iar aceste momente încă nu sunt rezolvate acolo. Pe de altă parte, sunt acele teze care au fost elemente de bază în acest acord plasate în acel prim acord de credit și nu sunt atât de sigur că partea rusă cu atâta ușurință se va dezice de astfel de formule care au existat în varianta inițială.”

Europa Liberă: Să admitem că se identifică bani, Federația Rusă vrea să-i ofere această linie de creditare Republicii Moldova. Când ajung banii în Republica Moldova?

Veaceslav Negruța: „După finalizarea procedurilor de ratificare, o perioadă de 30 de zile până banii ar putea să ajungă. Deci, respectiv ar putea, teoretic fiind spus, către luna iulie o parte din mijloace să ajungă, în cazul dacă: 1 - s-a identificat sursa de finanțare în bugetul Rusiei și 2 - au fost finalizate procedurile necesare și prevăzute de lege pentru astfel de acorduri.”

Europa Liberă: Cât de mult contează destinația acestor bani?

Veaceslav Negruța: „Este importantă identificarea surselor atât de necesare pentru buget ca și suport bugetar, nu atât ca și proiecte de infrastructură, care, de fapt, au reprezentat în 2020 un element important în agenda electorală a unuia dintre candidați, cât ne interesează supraviețuirea economică și financiară pentru această perioadă de următoarele trei-șase luni, iar ulterior toate celelalte proiecte de infrastructură prevăzute, bugetate sau care pot fi implementate în Republica Moldova vor reveni în agenda priorităților pentru statul Republica Moldova, acum prioritățile sunt altele.”