Continuă disputa juridică privind Aeroportul Internațional Chișinău

Aeroportul Internațional Chișinău

Firma Komaksavia Airport Invest din Cipru, acționarul majoritar la Avia Invest, care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, a contestat drept „o manipulare” a opinie publice comunicatul de miercuri al Ministerului Justiției, care arăta că Tribunalul arbitral al Camerei de Comerț din Stockholm (Suedia) a respins cererea companiei îndreptată împotriva R. Moldova și a acordat statului compensații de peste 216.000 de euro pentru cheltuielile suportate în procedura arbitrală.

Într-un comunicat de presă, Komaksavia susține că decizia de miercuri este „intermediară” și „va fi atacată într-o instanță superioară”. Compania precizează că Tribunalul de la Stockholm ar fi închis cazul din raționamente procedurale, și nu s-a expus pe caz, astfel încât „nu poate fi vorba de anularea contractului de concesionare a aeroportului și câștigul R. Moldova”.

În 2020, Komaksavia a cerut de la stat despăgubiri de peste 880 de milioane de euro, după ce Agenția Proprietății Publice a reziliat contractul pe 50 de ani de concesionare a activelor și terenului aferent Aeroportului Internațional Chișinău, motivând că firma nu își îndeplinse angajamentele contractuale.

Firma Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru este acționarul majoritar la Avia Invest, cu o cotă de participare de 95%, firmă care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, concesionat în 2013.

Președinte al Consiliului de Administrație Avia Invest a fost controversatul om de afaceri și politicianul fugar Ilan Șor. Firma și-a schimbat de mai multe ori acționarii.

La sfârșitul lunii iulie anul acesta, Procratura Generală a anunțat că fostul premier Iurie Leancă este cercetat penal în dosarul concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău. El a fost audiat în acest dosar pe 22 iulie. Leancă era premier la data când s-a semnat acordul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău.

### Vezi și... ### R. Moldova a câștigat procesul de arbitraj pentru Aeroportul Internațional Chișinău