Linkuri accesibilitate

Fostul premier Iurie Leancă este cercetat penal în dosarul concesionării Aeroportului Chișinău


Fostul premier al Republicii Moldova Iurie Leancă este cercetat penal în dosarul concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău, iar vineri 22 iulie a fost audiat de procurorii anticorupţie, a confirmat şefa pentru comunicare a Procuraturii Generale (PG), Mariana Cherpec.

„Iurie Leancă a fost invitat la Procuratura Anticorupţie pentru a i se înainta statutul de bănuit în dosar şi a fi audiat în calitate de bănuit”, a comunicat Mariana Cherpec, pentru publicația Anticorupție.md.

Leancă era premier la data când s-a semnat acordul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău (30 mai 2013 – 18 februarie 2015).

Acordul a fost încheiat, în condiții contestate după aceea, pe 30 august 2013, între Agenția Proprietății Publice și compania Avia Invest, fondată de Avia Invest SRL, Aeroportul din Habarovsk și Uzina Kolominskii SA.

Compania Avia Invest a fost preluată apoi de controversatul om de afaceri Ilan Șor, astăzi fugit în Israel, condamnat în R. Moldova la şapte ani de închisoare în 2017, în prima instanță, pentru rolul jucat în „furtul miliardului”.

La începutul lunii septembrie 2019, Guvernul condus de Maia Sandu a abrogat patru decizii de guvern legate de concesionarea aeroportului, dar fară efect retroactiv. Contractul de concesionare a rămas în aceste condiții valabil.

Agenția Proprietății Publice a dat în judecată compania Avia Invest, cerând să se constate nulitatea contractului din 30 august 2013 de concesionare a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău și a terenului aferent acestora.

XS
SM
MD
LG