Chişinăul și Kievul continuă eforturile de apropiere și de sincronizare a acțiunilor Republicii Moldova și Ucrainei în domenii care pornesc de la cooperarea economică, comerț, investiții, ecologia și protecția râului Nistru, construcția de obiecte de infrastructură care să unească cele două țări și mergând până la acțiuni coordonate în domeniul securității și soluționării conflictelor separatiste din cele două țări.
### Vezi și... ### Presa din România: Zelenski și Maia Sandu urmăresc „să-i joace pe degete pe ruși”Subiectele au fost discutate în cadrul vizitei de vineri la Chişinău a viceprim-ministrului Ucrainei pentru teritoriile temporar ocupate, Oleksii Reznikov, care este și co-președinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene.
Apropierea dintre Chişinău și Kiev a început după victoria în alegerile prezidențiale din decembrie 2020 a Maiei Sandu și după ce puterea în Republica Moldova a fost preluată de Partidul Acțiune și Solidaritate, în urma alegerilor parlamentare din 11 iulie 2021.
La Chişinău, Oleksii Reznikov a fost primit de prim-ministra Natalia Gavrilița, cu care a discutat inclusiv „necesitatea înregistrării unor progrese vizibile în controlului în comun pe frontiera de stat moldo-ucraineană”. În prezent, controlul comun se face doar la punctul de trecere Pervomaisk-Cuciurgan, pe de segmentul transnistrean al frontierei, iar discuțiile despre extinderea acestui control comun la alte 14 puncte de trecere a frontiere, majoritatea pe segmentul necontrolat de Republica Moldova, durează de ani de zile. Subiectul pare să fie revenit în actualitate după schimbarea puterii la Chişinău. Noile autorități au declarat că eliminarea schimelor de corupție care au legătura cu regiunea din stânga Nistrului va fi una dintre prioritățile în procesul de reglementare transnistreană. Ca un prim pas în această direcție, Ucraina a interzis, de la 1 septembrie circulația pe teritoriul său a mașinilor cu numere transnistrene. Acum, pentru a merge în Ucraina aceste mașini trebuie să se înregistreze la autoritățile legale ale Republicii Moldova și să primească numere de înmatriculare neutre.
### Vezi și... ### Vizite la nivel înalt și blocadă la granițăRevenind la vizita de vineri a vicepremierului ucrainean la Chişinău, un comunicat al Guvernului spune că Oleksii Reznikov a discutat despre „experiența celor două state în domeniul promovării politicilor de reintegrare”. Iar într-o ședință a co-președinților Comisiei moldo-ucrainene pentru cooperare comercial-economică, la care au participat și vicepremierul Andrei Spînu, ministrului economiei Sergiu Gaibu și ministrului mediului Iuliana Cantaragiu, s-a discutat despre realizarea proiectelor de infrastructură, liberalizarea reciprocă a circulației auto și aeriene, dar și finalizarea demarcării frontierei și reglementarea raporturilor de proprietate.
Printre temele discutate au fost și livrările de energie electrică din Ucraina, în condițiile în care acum Republica Moldova cumpără exclusiv curent produs în regiunea transnistreană la centrala de la Cuciurgan, proprietate a concernului rus RAO ES. Încă una dintre priorități este și sporirea exporturilor moldoveneşti pe piața ucraineană.
Republica Moldova și Ucraina și-au propus în acest an să înceapă mai multe proiecte de infrastructură care să îmbunătățească circulația între cele două țări. Construcția podului Cosăuți-Iampol, de exemplu, ar scurta timpul de călătărie cu mașina dintre Chişinău și Kiev la 5 ore. Se discută de asemenea despre restabilirea circulației feroviare directe Chișinău-Kiev, prin reabilitarea porțiunii de drum feroviar Berezino-Basarabeasca.
### Vezi și... ### Geopolitică și identitate. Dileme și provocăriLa ședință s-a convenit de asemenea reluarea discuțiilor în jurul construcției pe Nistru a unei rețele de centrale hidrologice – un proiect ambițios al Ucrainei cu multiple beneficii economice, dar și riscuri majore pentru râul Nistru. Ecologiștii au bătut alarma de nenumărate ori în legătură cu aceste intenții, spunând că centralele hidrologice în Ucraina ar putea duce le secarea râului Nistru pe teritoriul Republicii Moldova. În viitorul apropiat va fi organizată o ședință comună pe acest subiect, iar un comunicat al părții ucrainene anunță că „Olexii Reznikov a dat asigurări partenerilor moldoveni că Ucraina este interesată de puritatea apelor Nistrului și nu va admite ca starea râului să se deterioreze”. „Nistrul este o sursă de apă potabilă atât pentru locuitorii Moldovei, cât și pentru locuitorii Ucrainei”, subliniază comunicatul ucrainean.
Iar cel al Guvernului moldovean spune că „vizita a constituit o continuare a bunei cooperări activ dezvoltate recent între demnitarii de nivel înalt din cele două țări, cooperare care va continua să se aprofundeze și pe viitor”, citat închis.