În curând se sfârşeşte şi acest an. Cel de-al doilea, dominat de măsurile sanitare de îngrădire a pandemiei. În aceşti doi ani, au fost lansate noi teorii conspiraţioniste, iraţionale, exploatate politic de anumite partide, organizaţii şi mişcări care pretind că reprezintă populaţia.
Your browser doesn’t support HTML5
În aceşti doi ani au avut loc sute de demonstraţii contra măsurilor sanitare, unele au degenerat în violenţe. Persoane radicalizate susţin că li se încalcă drepturile civice, recurgând la acţiuni de-a dreptul criminale. În iunie, a fost împuşcat un vânzător dintr-o benzinărie din localitatea germană Idar-Oberstein, după ce a cerut unui client să-şi pună masca de protecţie.
În urmă cu câteva săptămâni, televiziunea germană a dezvăluit un adevărat complot contra primului ministru din land-ul răsăritean Saxonia, creştin-democratul Michael Kretschmer, care urma să fie lichidat de către un grup de anti-vaccinişti. În locuinţele unora dintre cei care intenţionau să-l asasineze pe primul ministru s-au găsit arme şi materiale de propagandă pro-nazistă.
Presa a relatat în ultimele luni despre forme de manifestare ale unor segmente radicalizate ale populaţiei germane. Chiar dacă unii politicieni încearcă să bagatelizeze această stare de fapt, vorbind despre o minoritate zgomotoasă, nereprezentativă, fenomenul este îngrijorător.
Asta au demonstrat şi două studii, publicate recent. Unul aparţine unui grup de sociologi şi politologi ai Universităţii din Jena, celălalt a fost redactat de cercetătorul Jochen Roose pentru Fundaţia „Konrad Adenauer”, fundaţie apropiată Uniunii Creştin-Democrate.
### Vezi și... ### Karin Lukas: Pandemia și drepturile socialeStudiul din Jena demonstrează influenţa „culturii spaţiului politic” asupra atitudinii locuitorilor dintr-o anumită zonă. În acest caz este vorba despre o zonă limitată, situată în partea estică a Germaniei, deci a fostei Republici Democrate Germane, precum s-a numit statul comunist german. Cercetătorii au ajuns la concluzia că majoritatea adversarilor măsurilor sanitare împărtăşeste idei radicale de dreapta. Aceste persoane dau dovadă de un ridicat grad de scepticism faţă de sistemul democratic şi au o încredere mai mare în soluţii autoritare. Astfel se explică şi popularitatea partidului naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD) în răsăritul Germaniei. În mai multe land-uri estice, acest partid se află pe locul doi în parlamentele regionale şi este cea mai importantă forţă de opoziţie.
### Vezi și... ### Pandemia de Covid-19 aduce și o serie de încălcări ale drepturilor cadrelor medicaleStudiul Fundaţiei „Konrad Adenauer”, intitulat: „Polarizarea politică în Germania”, ajunge la concluzii asemănătoare. Pandemia, se spune în studiu, a produs o creştere a polarizării politice a societăţii germane. Asta rezultă dintr-o serie de sondaje şi rapoarte sociologice, publicate de-a lungul timpului. Fenomenul polarizării a fost studiat şi înaintea pandemiei. Răspândirea covidului şi măsurile sanitare au accentuat fenomenul. Direcţia de extindere este limpede pentru autorul studiului care în final formulează acest avertisment: „Și în alte țări, polarizările s-au manifestat ca fenomene marginale, dar la un moment dat ele nu au mai putut fi oprite, ci au continuat să se intensifice și să distrugă consecvent societatea cu democrația ei. Prin urmare, tendințele de polarizare sînt întotdeauna evoluții riscante.”