Linkuri accesibilitate

Reţeaua de socializare „Telegram” în vizorul autorităţilor germane


Plan de asasinare a primului ministru saxon

Social-democrata Nancy Faeser - care deţine portofoliul internelor în noul guvern federal - a declarat că ea va acorda o atenţie sporită combaterii extremismului de dreapta. Faeser este de părere că extrema dreaptă constituie cea mai mare ameninţare la adresa statului şi principiilor democratice.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:30 0:00

Dezvăluirile presei despre planul de asasinare a premierului din Saxonia, Michael Kretschmer, de către un grup extremist, confirmă declaraţiile ministrei. Într-un mesaj, difuzat pe Twitter, ministra a arătat că se poate observa o creştere a tendințelor violente şi că mulţi dintre aderenții organizaţiei anti-vacciniste Querdenken (ceea ce într-o traducere aproximativă înseamnă „gândire transversală” sau „gândire laterală”) se radicalizează. „Amenințările şi intimidările sunt inacceptabile”, a mai susţinut ministra, de aceea „forţele anti-democratice” trebuie combătute.

Nancy Faeser
Nancy Faeser

Despre planul de asasinare a premierului saxon a relatat prima dată canalul 2 al televiziunii publice germane (ZDF), dezvăluind că în spatele acţiunii se află un grup de circa 100 de persoane. Iniţial aceste persoane s-au cunoscut în spaţiul virtual şi anume prin intermediul rețelei de socializare Telegram. Unii din acest grup au organizat întâlniri directe. Acestea s-au desfăşurat în condiţii de conspirativitate la Dresda, în capitala landului estic Saxonia. O persoană din acest grup a spus că s-a şi înarmat şi că şi-a procurat muniție. Din discuţiile purtate pe Telegram rezultă că mai toţi din acest grup sunt anti-vaccinişti militanţi, împărtășind idei conspiraţioniste. În opinia lor, mass-media minte şi face propagandă în favoarea suprimării libertății individuale.

Noul ministru al justiţiei, liberalul Marco Buschmann, a declarat luni într-un interviu televizat (ARD) că statul ar trebui să intervină în vederea stopării mesajelor difuzate pe Telegram. Ministrul consideră (pe Twitter), de asemenea, că acestea deseori „sunt criminale”. De aceea, ţările Uniunii Europene ar trebui să creeze un cadru legal comun în vederea combaterii discursului urii prin intermediul internetului.


Serverul central al canalului Telegram se află în Emiratele Arabe Unite. Toate reclamațiile ale autorităţilor statului german au rămas fără răspuns.

Se ştie că fondatorul acestei reţele de socializare este Pavel Durov, un rus, în vârstă de 37 de ani. Acesta a creat în Rusia, împreună cu fratele său, rețeaua Vkontakte. După ce autorităţile ruse i-au cerut predarea datelor unor utilizatori, Durov a părăsit ţara. Înainte de a fonda rețeaua Telegram, a locuit pentru scurtă vreme la Berlin. Se mai ştie că Durov este miliardar.

Canalul Telegram se bucură de o mare popularitate, fiindcă nu şterge anumite mesaje ale utilizatorilor - precum Facebook, Instagram sau Twitter. Tocmai din cauza păstrării secretului asupra identității utilizatorilor, Telegram este folosit şi de opoziţia din Iran, Belarus sau Siria. Autorităţile germane reproșează canalului că găzduiește şi grupări teroriste care profită de secretizarea comunicării, garantată de către această reţea.

Previous Next

XS
SM
MD
LG