Linkuri accesibilitate

Instrumentalizarea politică a inundațiilor din Germania de către grupuri radicale


Cel puţin 179 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma inundațiilor devastatoare care au lovit numeroase localităţi din land-urile federale Renania de Nord-Vestfalia, Renania-Palatinat şi, într-o măsură mai mică, Bavaria. Despre multe persoane dispărute nu se ştie dacă au supravieţuit sau dacă se află neidentificate în spitale.

Instrumentalizarea politică a inundațiilor din Germania de către grupuri radicale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00
Link direct

Din bilanţul oficialităților mai rezultă că viitura a distrus numai în Renania-Palatinat peste 30 de poduri. Linii feroviare, drumuri, firme şi case trebuie refăcute. Sute de sinistrați sunt cazaţi în tabere improvizate. Pagubele materiale depăşesc multe miliarde. Statul a promis că persoanele care au avut de suferit în urma catastrofei vor primi ajutoare. Ministrul finanţelor a vorbit despre 400 de milioane destinate păgubiților. Fondurile, s-a mai spus, se vor distribui fără prea multă birocrație. Organizaţii caritative au strâns donaţii, iar televiziunile au reuşit să strângă nişte sume record destinate celor loviți de inundaţii. Astfel, în urma apelului lansat de canalul televiziunii publice ARD au fost donate aproape 17 milioane de euro. În zonele sinistrate s-au deplasat numeroşi oameni pentru a da o mână de ajutor sinistraților şi echipelor specializate.

Între aceştia şi-au făcut apariţia şi grupuri care susțineau că s-au deplasat acolo doar pentru a oferi sinistraților alimente, apă potabilă sau îmbrăcăminte. Faptul că tocmai aceşti „salvatori” au urmărit doar să-şi extindă aria de propagandă politică s-a putut vedea pe reţelele de socializare. Acţiunile de instigare a sinistraților contra autorităţilor de stat, împotriva poliţiei, medicilor, pompierilor, militarilor sau presei, răspândirea unor ştiri false, conspiraţioniste, au fost remarcate deja în primele zile ale catastrofei. Într-una din aceste ştiri conspiraţioniste se susținea cǎ autorităţile ar intenţiona sǎ-şi retragǎ echipele de salvare şi i-ar lăsa pe sinistrați în plata domnului. Un rol principal în această acţiune de dezinformare cu iz politic l-au jucat reprezentanţi ai mişcării „Querdenken” şi „Cetăţeni ai Reich-ului” (Reichsbürger).

Querdenken” înseamnă într-o traducere aproximativă „gândire transversală” sau „gândire laterală”. Gruparea s-a înființat anul trecut şi a organizat numeroase demonstrații contra restricțiilor sanitare impuse din cauza coronapandemiei. Totodată, acţionează pentru „delegitimarea statului”. Tot aşa şi „Cetăţenii Reich-ului” care anul trecut au încercat, în timpul unei demonstrații, să forțeze intrarea în clădirea Parlamentului din Berlin.

Prezenţa masivă a unor activişti aparţinând spectrului extremist în zonele sinistrate are de-a face şi cu alegerile generale din această toamnă...

Serviciul de Informaţii Interne (Verfassungsschutz) a anunţat recent că va pune sub urmărire atât persoane, cât şi alte grupări asociate care au ieşit în evidenţă cu prilejul unor corona-demonstrații sau prin acţiuni de propagandă digitală. Aceste persoane şi organizaţii neagă principiile statului de drept şi combat sistemul democratic, abuzând de dreptul de a demonstra.

Prezenţa masivă a unor activişti aparţinând spectrului extremist în zonele sinistrate are de-a face şi cu alegerile generale din această toamnă. Acumularea de capital politic pe seama suferinței sinistraților este, fără îndoială, un act condamnabil din punct de vedere etic şi o provocare la adresa principiilor unui stat democratic.

Previous Next

XS
SM
MD
LG