Coronavirus: Mulți din cei care revin din Italia nu-și declară datele de contact la vamă

Autorităţile din Cernăuţi au închis şcolile, grădiniţele şi Universitatea până pe 22 martie pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus. Decizia a fost luată după ce s-a confirmat contaminarea unui bărbat care a venit din Italia prin România. În acelaşi timp, autorităţile române au confirmat al nouălea caz de coronavirus, inclusiv unul la Suceava. Dar cum se pregătesc responsabilii din sănătate din R. Moldova şi ce instrucțiuni au transmis în raioane?

Your browser doesn’t support HTML5

Sunt pregătite autoritățile să controleze răspândirea noului coronavirus?



După ce s-a anunțat că noul coronavirus se extinde în Italia, ţara de ședere a zeci de mii de persoane originare din R. Moldova, câteva sute de moldoveni s-au grăbit să revină acasă. Inițial autoritățile de la Chișinău încercaseră să le sugereze să stea în Italia unde i-a prins epidemia, în cele din urmă însă chiar președintele Dodon a rectificat mesajul declarând că nimeni nu e în drept să îngrădească revenirea cetățenilor moldoveni în țara lor. Mai multe persoane care acuzau simptome similare cu cele asociate cu noua infecţie au fost testate la Chişinău, iar rezultatele s-au dovedit a fi negative. Totuşi, autorităţile din sănătate rămân în alertă şi spun că deţin suficiente teste pentru cazurile de necesitate.

### Vezi și... ### Măsurile anti-coronavirus în teritoriu


Instrucțiunile trimise de Ministerul Sănătăţii în teritoriu stabilesc ce au de făcut cadrele medicale în caz de suspiciune, unde trimit analizele şi unde vor fi spitalizate persoanele contaminate. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” şi cel municipal de Boli Infecțioase pentru Copii sunt primele instituţii care au sarcina să preia pacienţii suspecţi de coronavirus. Niciun spital raional nu are instrucțiuni şi nu se pregătește să spitalizeze pacienți afectați de virusul Covid-19, afirmă şeful spitalului raional din Şoldăneşti, Veaceslav Palii.

„Zilnic primim fel de fel de ordine, instrucţiuni, să ne dotăm, să ne aprovizionăm, dar e linişte, la noi totul e bine. Am necesarul: măşti, mănuşi, dezinfectanţi. Suntem pregătiţi de orişice. Nu e nimic aşa, nu văd temei de a face panică. Mie îmi pare că e mai multă panică. Este şi gripa asta aviară care tot face ravagii şi noi am avut în tot anul câte un caz – două de de gripă, chiar şi acum avem [un caz] la Spitalul Republican, unde s-a depistat că e AH1N1. Tot timpul pe timpul acesta se răspândesc virusurile acestea”.

În aeroport, pasagerii sunt investigați cu scanerul termic


Secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Muncii şi Protecţiei Sociale, Marina Golovaci, spune că fiecare cetăţean care vine din zonele în care au izbucnit focare completează o fişă epideomiologică, se deplasează la domiciliu, unde are obligaţia să se autoizoleze timp de două săptămâni, acceptând aşa-numita carantină la domiciliu, cu supravegherea zilnică a stării sănătăţii. Medicul de familie îi eliberează certificat medical plătit pentru perioada de carantină. Marina Golovaci spune că este complicat de spus câte persoane sunt supravegheate în prezent. „Noi zilnic avem colectarea fişelor la frontieră. Din păcate, o parte din ele sunt rebutate pentru că sunt completate în mod necorespunzător. Persoanele nu indică domiciliul sau nu indică corect datele personale, telefonul de contact, pentru a putea fi supravegheate. Şi fac încă o dată apel către conştiinţa civică a fiecărei persoane să nu ascundă faptul că vin din anumite zone de risc, pentru că este extrem de important pentru monitorizare şi posibila prevenire a răspândirei infecţiei în ţară”.

### Vezi și... ### O moldoveancă din Italia s-a infectat cu coronavirus și a fost plasată în carantină la domiciliu


Acum atenţie deosebită la frontieră se acordă cetăţenilor care revin în ţară din regiunile Hubei din China, Lombardia şi Veneto din Italia, considerate focare, nu şi celor care vin din Spania, Franţa, Rusia, România, în care la fel s-au înregistrat infectări, dar unde ar fi cazuri izolate, potrivit secretarului de stat de la Ministerul Sănătății. Marina Golovaci spune că autorităţile au pregătite mai multe scenarii, inclusiv dintre cele mai sumbre:

„Conform estimărilor efectuate inclusiv de OMS pentru ţara noastră, maximal numărul de persoane care pot fi bolnave e circa 400-500. Asta e pentru o estimare medie. Noi la moment avem suficiente paturi pentru maturi în Spitalul Clinic „Toma Ciorbă” şi pe copilaşi îi preia Spitalul Clinic de Boli Contagioase pentru Copii. Totodată, suplimentar sunt prevăzute paturi pentru femei gravide în cadrul Maternităţii nr. 2, pentru cazurile grave – în cadrul Spitalului Clinic Republican. Iar în caz de extindere a cazurilor de coronavirus este pregătit deja Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii, blocul fostului Spital al feroviarilor, care la necesitate poate fi izolat integral şi să preia doar pacienţii cu coronavirus”.

Persoanele cu febră, tuse, dificultăți respiratorii, care au venit sau vizitat în ultimele zile regiuni cu potenţial de risc sunt îndemnate să se adreseze medicilor. La necesitate vor fi internate în spital şi li se vor face teste de coronavirus.

100 de mii de cazuri, 3000 de decese


Până acum în lume au fost depistate aproape 100 de mii de cazuri, iar din cauza complicațiilor au murit peste 3300 de oameni. Iată de ce responsabilii de sănătate îi îndeamnă pe cetăţeni să urmărească cu multă atenție starea lor de sănătate şi să nu pună în pericol pe alții dacă vor fi devenind purtători de virus.