Linkuri accesibilitate

Măsurile anti-coronavirus în teritoriu


Control pe Aeroportul din Chişinău. 25 februarie 2020
Control pe Aeroportul din Chişinău. 25 februarie 2020

Managerii grădinițelor și școlilor au fost sfătuiți să renunțe la organizarea tradiționalelor matinee de primăvară sau dacă planifică totuși să le petreacă, acestea să aibă loc fără participarea părinților.

Autoritățile moldovene anunță că în cazul celor șapte persoane venite din Italia, internate pentru a fi verificate la coronavirus, testele s-au dovedit negative. În ultimele 24 de ore, în țară au intrat peste 24 de mii de persoane, dintre care peste 700 sunt venite din Italia. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, toți cei reveniți din „zonele de risc” vor fi monitorizați pentru două săptămâni. Ce măsuri preventive se iau, inclusiv în teritoriu, pentru a informa și a preveni răspândirea mai ales a panicii în rândul populației?

Măsurile anti-coronavirus în teritoriu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:24 0:00
Link direct



La Sărata Galbenă, raionul Hâncești, cadrele didactice de la Liceului „Universum” și-au asumat sarcina să discute mai intens cu părinții elevilor despre informațiile venite „de la centru”, legate de coronavirus. Directoarea liceului, Anastasia Pascari, spune că la instituție au fost sporite măsurile de igienă, iar cele trei autobuze școlare din dotare sunt dezinfectate zilnic.

„Avem asistentă medicală care este implicată activ. Avem transport școlar care îl prelucrăm și spălăm cu o soluție de clorură de var și alți dezinfectanți. Ne străduim să nu permitem panică în școală. Elevii care vor să se protejeze își pun măști. Noi am avut măști în școală și le-am repartizat pe clase, atât câte am avut. Vreau să vă spun că le explicăm copiilor că masca nu este tocmai o măsură care sută la sută te protejează. Cu părinții am vorbit că în cazul în care apare o boală respiratorie să se adreseze la centrul medicilor de familie, iar dacă un asemenea caz îl depistăm la școală, cu mașina din dotare ducem elevul la spital”.


Săptămâna trecută, la audierile din parlament, ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a dat asigurări că autoritățile urmează un plan de acțiuni bine pus la punct pentru a preveni și depista infecția, inclusiv verificarea instituțiilor școlare din țară și măsurarea temperaturii corporale a celor care traversează frontiera de stat.

Managerii grădinițelor și școlilor din țară au fost sfătuiți să renunțe la organizarea tradiționalelor matinee de primăvară sau dacă planifică totuși să le petreacă, acestea să aibă loc fără participarea părinților. Șefa Direcției generale asistență socială și sănătate din capitală, Tatiana Bucearschi, spune că pe parcursul săptămânii trecute mai multe instituții școlare și preșcolare au fost verificate și că o parte dintre acestea ar fi picat testul la igienă.

Instituțiile duc lipsă de lucrători medicali. În unele cabinete medicale lipsesc frigiderele necesare pentru medicamente...


„În unele instituții de învățământ lipsesc uscătoarele de mâini. Instituțiile duc lipsă de lucrători medicali. În unele cabinete medicale lipsesc frigiderele necesare pentru medicamente. În unele instituții, la data controlului, nu a putut fi prezentată fișa de notificare urgentă despre depistarea cazurilor de boală infecțioasă, intoxicație, toxoinfecție alimentară sau reacția adversă după administrarea preparatelor imunobiologice. La trei instituții lipsea registrul de evidență a adresărilor bolnavilor. În multe instituții, în cabinetele medicale lipsesc lămpile bactericide”.

Din cauza informațiilor contradictorii despre coronavirus și situația din Italia, unde este o impunătoare comunitate de moldoveni, Ambasada Republicii Italiene la Chișinău s-a văzut nevoită zilele trecute să vină cu precizări despre situația din țară, declarând că „asistăm la o răspândire îngrijorătoare a știrilor neexacte și alarmante despre situația sanitară din Italia”.

Ce știu cetățenii R. Moldova despre coronavirus şi cum se protejează
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:17 0:00


Zonele în care au fost luate măsuri restrictive sunt doar două: „una în regiunea Lombardia și alta în regiunea Veneto. Și ele reprezintă doar 0,05% din suprafața totală a teritoriului Italiei”, se arată în comunicatul misiunii italiene la Chișinău. Premierul Ion Chicu a precizat astăzi că guvernul primește constant informații despre starea de sănătate a cetățenilor moldoveni despre care se știe că ar fi infectați cu coronavirus. Ministerul Afacerilor Externe a confirmat astăzi că o a doua persoană din Italia, cetățeană a Republicii Moldova, a fost testată pozitiv la coronavirus, dar că s-ar simți bine și că ar fi în carantină la domiciliu.

„Ceea ce cunoaștem noi, iar acest lucru s-a discutat și cu ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, autoritățile italiene acordă tot suportul cetățenilor noștri care se află acolo, pentru că ei se află legal, au contract de muncă, deci, au parte de tot suportul din partea statului italian. În cazul când cetățenii noștri vor să revină acasă noi îi așteptăm, îi întâmpinăm și le vom oferi tot suportul și asistența medicală necesară. Probabil ați văzut o hartă publicată de Organizația Mondială a Sănătății despre nivelul de pregătire a țărilor pentru confruntarea cu acest pericol”.

Harta la care face trimitere premierul Ion Chicu e una interactivă ce oglindește situația la zi în lume privind numărul de contaminări cu coronavirus. Pe primele trei locuri se plasează China, urmată de Coreea de Sud și Italia, țara europeană cea mai afectată.

Previous Next

XS
SM
MD
LG