Linkuri accesibilitate

Ala Nemerenco: „Panica derivă din lipsa de încredere în oficialități, din informații controversate”


Ala Nemerenco
Ala Nemerenco
Interviu Ala Nemerenco, 28 februarie 2020
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:20:25 0:00
Link direct


Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, spune că nu sunt cazuri confirmate de infectare și a făcut apel la calm: „În Republica Moldova panica o ia razna înaintea tuturor lucrurilor logice. Lumea trebuie să înțeleagă că panica este un element nedorit”. Unii cetateni cred că se face extrem de puțină informare. Despre eficiența măsurilor de protecție împotriva coronavirusului,un interviu cu fosta ministră a sănătăţii, Ala Nemerenco, până la mandatul din guvernul Sandu expertă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.​


Europa Liberă: Ce trebuie să știe cetățeanul despre coronavirus?

Ala Nemerenco: „Cetățeanul trebuie să aibă încredere că autoritățile, că statul vor avea grijă de el din punctul de vedere al organizării sistemului și să aibă încredere în ceea ce fac autoritățile și doi: să cunoască toate măsurile de prevenire, astfel ca să nu contacteze, să nu facă această infecție. Deci, s-ar părea, de fapt, două lucruri foarte simple, pe care cetățeanul de foarte multe ori sau nu le cunoaște sau dacă le cunoaște, nu dă o importanță majoră acestor reguli simple de a evita infectarea și sunt foarte multe elemente în care cetățeanul nu are deplina încredere că oficialitățile fac absolut tot și chiar mai mult decât le este în puteri.”

Europa Liberă: Autoritățile spun că, practic, acum gestionează situația, situația e sub control, toate intrările sunt sub control. Cetățeanul ar trebui să nu intre în panică în cazul acesta?


Ala Nemerenco: „Voiam să mă refer și la panică, fiindcă am avut 15 ani de activitate pe post de conferențiar la Universitatea de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu” și printre obiectele pe care le-am predat acolo a fost și comunicarea în situații de criză, în special atunci când avem infecții foarte periculoase, precum Ebola, diferite tipuri de gripă, pandemice. Și este o regulă pe care o cunosc toți specialiștii în comunicare că, de fapt, panica derivă din lipsa de încredere în oficialități, din informații controversate și de asemenea atunci când informațiile sunt foarte diferite în diverse surse. Iată atunci imediat oamenii încep să se panicheze...”

Europa Liberă: Dar care ar trebui să fie comportamentul autorităților?

Ala Nemerenco: „Comportamentul autorităților nu pot să spun că acum este corect la nivel de comunicare, să comunice cu cetățenii, să-i informeze, fiindcă problema este că adesea nu facem totul ce ne este în puteri pentru ca să informăm corect populația. Dar în afară de aceasta trebuie să mai existe și alte măsuri strict specializate, pe care oficialitățile trebuie să le îndeplinească și aceasta este doar responsabilitatea lor. Aici deja puterea cetățeanului este minimă și aici, eu aș zice, sunt lacune.”

Europa Liberă: La nivelul zvonisticii, se spune că totuși autoritățile nu ar vrea să spună, dar o persoană, două, trei ar putea să fie deja afectate de acest virus.

...nu am văzut măsuri de protecție anume la intrarea în țară, măsuri de control


Ala Nemerenco: „Eu nu vreau să declar și nici nu vreau chiar să presupun că autoritățile ar ascunde ceva sau ar avea interesul să ascundă, fiindcă în așa cazuri oricum după asta iese la iveală și este mai complicat. Chiar nu presupun aceasta, dar eu, intuitiv și la nivel de analiză de specialitate, presupun că există deja cazuri care au intrat în Moldova. Ele pur și simplu mai stau acolo, pe acasă, sunt tratate de către familie, chiar poate nici n-au ajuns încă la medic, sub forma unor infecții, gripă etc., până o să iasă deja la nivelul de control, controlul epidemiologic, acolo unde i se va aplica testul, unde va vedea un medic specialist, dar chiar nu pot să fi încrezută că nu avem aceste cazuri, având în vedere câtă lume circulă, intră în țară. De asemenea, cunoscând că din momentul de când este declarată la nivel global infecția cu coronavirus nu am văzut măsuri de protecție anume la intrarea în țară, măsuri de control, despre care foarte mulți specialiști în discuții îmi spuneau că ele nu sunt necesare și lăsarea aceasta puțin pe tânjală anterior, până la momentul când s-a declanșat deja acest cod galben, neapărat undeva ceva s-a strecurat. Pur și simplu, el acum îi așa, mai liniștit.”

Europa Liberă: Până la urmă, coronavirusul e o viroză, pentru că multă lume zice că de ce nu se vorbește atât de mult despre gripe, pentru că ele afectează un număr mult mai mare de persoane și că ar fi și asemănări, nu neapărat deosebiri?

Ala Nemerenco: „Coronavirusul, de asemenea, este un tip de virus apropiat de cel gripal, doar că este modificat. Noi cunoaștem acum de toate modificările pe care le suportă virusurile și eu ieri chiar am scris despre aceasta. De ce este atât de periculos coronavirusul? De fapt, infecțiile între ele se compară nu prin numărul de cazuri înregistrate, dar se compară prin rata de fatalitate, deci care este numărul deceselor raportat la numărul îmbolnăvirilor. Și am să vă dau un exemplu. Din toate datele Organizației Mondiale ale Sănătății pe care le cunoaștem acum, decesul, rata de fatalitate în coronavirus ajunge la 2.3. Atunci când am vorbit de SARS, când a existat o altă epidemie, de asemenea care a avut la baza sa etiologia unui virus, a ajuns rata de mortalitate până la 10%, pe când în gripă ea ajunge la 0,1, 0,09.”

Europa Liberă: Deci, persoana își revine mai repede când e afectată de o gripă?

Ala Nemerenco: „Principalul că își revine, deja mai repede sau mai lent... Iar rata mortalității în coronavirus la persoanele care suferă de alte maladii, persoane cu maladii cronice, precum cele cardiovasculare, boli pulmonare, cancer și alte stări de deficit imun și vârstnicii, ea poate să ajungă până la jumătate din cazuri.”


Europa Liberă: Această viroză mai degrabă afectează vârstnicii?

Ala Nemerenco: „Afectează vârstnicii și afectează persoanele care au diferite maladii cronice.”

Europa Liberă: Imunitate slabă?

Ala Nemerenco: „O imunitate mai slabă din cauza unor condiții cronice și au co-morbidități, deci mai au în paralel și alte maladii.”

Europa Liberă: Măștile și problema măștilor și de ce au devenit deficitare în farmacii? Cât de mult ajută dacă purtăm o mască?

Ala Nemerenco: „Fiind medic, nu pot să spun că masca nu asigură absolut o protecție, că este zero, cum se vorbește. Masca asigură o protecție minimă și atât de neimportantă, încât, dacă mă credeți, eu nu am nicio mască în casă. Ea poate să te asigure pe o perioadă foarte scurtă, fiindcă noi respirăm acolo și avem micrfolora noastră saprofită în gât, în nas și începem să o dezvoltăm în niște condiții de seră.”

Europa Liberă: Cel puțin, în farmacii aproape că nu se găsesc sau dacă se găsesc, prețul a sărit brusc.

Ala Nemerenco: „Masca este absolut necesară pentru persoana sănătoasă să o poarte atunci când îngrijește de un bolnav. Dacă în familie este un bolnav – nu mă refer acum la coronavirus, mă refer la orice infecție virală –, masca este foarte importantă pentru acei care îngrijesc de ei, care intră, sunt în contact, dar pe perioada cea scurtă. Mă refer la o mască simplă, chirurgicală. Este necesar s-o poarte de asemenea pe un scurt timp, fiindcă se spune că o poartă omul bolnav. Omul bolnav, dacă va purta o mască simplă, îi va crea acolo niște condiții mai speciale. Pentru oamenii bolnavi, medicii au grijă atunci când se află în spital să existe alte condiții. Deci, ce este cu măștile? Cu măștile se întâmplă două lucruri. Vreau să vă spun că producătorul de măști cel mai mare este China. Toate fabricile producătoare de măști au reorientat producția spre piața internă, ei aproape nu mai exportau. Dacă privim datele la export a măștilor în China, o să vedem că este aproape zero și de asemenea cei care produc nu în China au la momentul de față costuri mai mari chiar la vindere. Astfel, nu cred că este chiar corect să-i învinuim absolut pe toți care aduc măști în Republica Moldova că ei imediat pun acolo un procent de 100. Nu am studiat, dar probabil că ei, de asemenea, așa le și cumpără acum de la acei agenți care sunt în afara țării, fiindcă o perioadă s-au mai vândut măștile din stocurile care existau în depozite peste hotare, dar care erau de asemenea din China. Și vreau să vă spun că au existat foarte multe cazuri în care măștile produse în China, care deja se aflau în depozite în alte țări, s-au întors spre China.”

Europa Liberă: Și din Republica Moldova, am citit un articol în presa locală când spuneau că de la Ungheni măști s-au dus către China, pentru că deja sunt cunoscute țările unde există asemenea focare și pentru că aici se vorbește că mulți moldoveni aflați în Italia ar putea să intre și ei în contact cu persoanele afectate, e mai bine ca să vină acasă acei moldoveni sau să rămână acolo, ținând cont de această epidemie?

Cel mai bine pentru toți este să asculte recomandările pe care le emite fiecare oficialitate în fiecare țară separat


Ala Nemerenco: „Acele câteva mii de măști n-au salvat, dar… Cel mai bine pentru toți este să asculte recomandările pe care le emite fiecare oficialitate în fiecare țară separat. Italia deja a emis foarte multe recomandări cetățenilor săi și, de asemenea, celor care călătoresc, au în planuri să călătorească și nu contează, vin acasă la părinți sau merg undeva într-o deplasare de serviciu. Deci, ei trebuie să urmărească aceste recomandări, fiindcă pentru persoanele care se află direct în aceste focare de infecții, într-adevăr, pentru ei nu este recomandat să călătorească oriunde ar pleca ei, fiindcă ar putea să devină o sursă de infecție chiar și în momentul când ei se consideră sănătoși. Eu aș vrea să spun că noi avem…”

Europa Liberă: Deci, ar fi sau nu o idee bună pentru moldovenii aflați în Italia să fugă de epidemie din această țară acasă?

Ala Nemerenco: „Nu, nu ar fi, din două puncte de vedere. Primul: dacă întâmplător ar putea să fie purtător la momentul de față, fără simptomatica unui coronavirus, venind aici ar putea să declanșeze în jurul său de asemenea un focar de infecție, inclusiv în familia sa. Ar putea să existe, asta nu înseamnă că 100%, dar ar putea să existe așa o probabilitate și doi: dacă face boala, hai să fim onești, sistemul sanitar din Italia nu-l comparăm cu sistemul nostru de aici.”

Europa Liberă: Face față, da?

Ala Nemerenco: „Da, ei fac față și sunt sigură că în spitalele din Italia, atunci când ajunge, această persoană are șansele ideale pentru a se însănătoși complet, fiindcă în momentul când oamenii se însănătoșesc este exact ca și după o gripă banală, oamenii își revin totalmente, chiar și dacă au aceste complicații, pneumonii ș.a.m.d. Aș vrea să remarc doi factori de risc care sunt foarte importanți pentru serviciile noastre de aici din țară la care ar trebui să tragă atenție. Faptul că noi într-adevăr avem foarte mulți concetățeni în Italia, și anume în aceste zone de risc, de aia și trebuie să fim foarte atenți și foarte corecți în dezvoltarea acestor politici pe care trebuie să le instalăm la intrarea în țară, și doi: toți conaționalii noștri care se află la momentul de față în Italia, marea majoritate a lor sunt femei care îngrijesc de bătrâni, iar cei mai afectați sunt bătrânii, mai grav bolnavi ajung să fie bătrânii și deja noi avem cazuri…”

Europa Liberă: Deci, contactul badantă și pe cine îngrijește, da?

Ala Nemerenco: „Da, badantă și pe cine îngrijește. Deci, aceste persoane, dacă întâmplător iau acest coronavirus, neapărat imediat ele se vor îmbolnăvi, nu vor fi persoanele care vor face…”


Europa Liberă: Purtătoare de virus...

Ala Nemerenco: „Da, doar purtătoare. Și cunoașteți datele din presa italiană că deja avem, dna este sănătoasă, dar deja avem una din persoanele vârstnice care pare-mi-se chiar a decedat în Italia, iar dna care îl îngrijea este de origine din Republica Moldova. Astfel, avem doi factori de risc foarte importanți și aș vrea anume să punctez acele lacune asupra cărora totuși ar trebui să ne concentrăm mai mult. În primul rând, la intrarea în țară, avem aceste două filtre, ele nu sunt sigure 100%, dar fiecare țară le dezvoltă, aceasta este trecerea prin scanere a tuturor persoanelor pentru a identifica cine are febră mare, febra mare nu este neapărat din această infecție, dar aceasta înseamnă o triere și doi: aceasta înseamnă îndeplinirea acestei fișe epidemiologice. Ceea ce se întâmplă la noi acum în aeroport și, de asemenea, la trecerile terestre este că se creează, atunci când se îndeplinește această fișă, o îmbulzeală, ceea ce înseamnă și mai bune condiții pentru a transmite această infecție, deci o apropiere mai multă de oameni, o aflare a lor mai apropiată pe un termen oarecare. Acum aceste servicii trebuie într-o oarecare măsură să creeze o mai mare rarefiere și, desigur, este o povară foarte mare, un efort enorm pus pe toate aceste servicii de frontieră, de grăniceri, fiindcă ei trebuie de fapt și să lucreze mult mai rapid, să le dea drumul să treacă mai repede. Doi: echipamentul de protecție pentru acești lucrători. Aceasta este foarte important, ei contactează pe zi cu mii și mii, eu chiar nu cred că unul din aceste mii nu este purtător de coronavirus și datele care au fost deja anunțate din China și din Italia, că aici sunt cele mai multe cazuri, primii care au fost cei mai vulnerabili, de fapt, a fost personalul care îngrijește și, de asemenea, devine periculos când este importată infecția în țară personalul care stă pe prima linie. Doi: numărul de teste. 460 de teste pentru Moldova asta este o picătură pe fundul paharului, dacă noi avem mâine-dimineața sau astăzi până seara un pacient sau o persoană declarată purtătoare de coronavirus, aceste teste vor pleca ca răsărita, deci, țara trebuie să aibă câteva mii pentru început, aceasta este foarte puțin. Ei, am impresia că nici nu le utilizează suficient la cei cărora li se recomandă aceste teste.”

Europa Liberă: S-a anunțat că, dacă cresc temperaturile, ar putea să dispară foarte repede această epidemie.

Ala Nemerenco: „Este demonstrat că la creșterea temperaturilor cade deja rezistența virusului și normal că el deja nu mai poate supraviețui pe diferite suprafețe.”

Europa Liberă: Spălatul pe mâini, dezinfectarea mâinilor, acestea sunt primele acțiuni pe care trebuie să le întreprindă orișicine?

Ala Nemerenco: „Acestea sunt regulile de bază. Trebuie să ne spălăm mâinile de fiecare dată înainte de masă, suntem în oraș sau suntem acasă, când ne întoarcem acasă, când ieșim la o pauză, chiar ne ridicăm de la locul nostru de muncă, mergem la baie, spălăm mâinile. De asemenea, copiii, ceea ce eu iarăși văd ca o lacună foarte mare, toate școlile ar trebui să fie asigurate cu săpun, cu săpun lichid, cu diferite dispozitive care conțin acest lichid antibacterian, în timpul recreațiilor copiii ar putea să-și prelucreze mâinile. Îmi pare foarte rău că atunci, la această ședință extraordinară de luni, atunci când s-a anunțat cod galben, ceea ce înseamnă o stare de alertă și o situație de risc pe care noi o recunoaștem introducând codul galben, bugetul aprobat a fost zero și la diferite emisiuni când au fost întrebate persoanele responsabile, de ce bugetul este zero atunci când toți absolut: Italia, Franța, România, oricare țară din regiune au aprobat niște cheltuieli, au spus că noi avem bani. Nu este vorba că avem sau nu avem bani în fondul de asigurări medicale, dar mai sunt necesari și alți bani, alte resurse. De exemplu, ceea ce vorbeam eu despre școli, despre grădinițe de ce nu sunt procurate? De asemenea ar trebui să existe o hotărâre de guvern, un ordin al ministerului, o scrisoare de adresare absolut către toți agenții privați care dețin locuri de agrement sau supermarketuri în care ei din banii lor ar instala toate aceste dispozitive. De exemplu, în foarte multe țări am observat, nu demult chiar în Estonia o poză pe care a pus-o cineva din cunoștințe, la fiecare intrare în supermarket există aceste dispozitive cu gel antibacterian.”

Europa Liberă: Sfatul specialistului e să fie evitate locurile aglomerate, mai puține călătorii în transportul public.

Ala Nemerenco: „Da, în perioada aceasta doar la strictă necesitate.”

Europa Liberă: Am auzit și fețe bisericești care spuneau că enoriașii, venind în locașul sfânt, să nu mai sărute icoanele.

Ala Nemerenco: „Ar trebui să existe, de asemenea, o circulară pe care s-o emită mitropolitul către toate bisericile noastre în care Ministerul Sănătății le-ar da niște recomandări care i-ar ajuta ca ei să distribuie către enoriași.”

Europa Liberă: Știți că la împărtășanie cu o singură linguriță se împărtășesc toți enoriașii.

Chiar și dacă are 100 de ani, noi trebuie să luptăm pentru viața fiecăruia


Ala Nemerenco: „Noi ne apropiem de perioada sărbătorilor de Paști, în care aproape în fiecare duminică, și nu doar duminică, noi avem sărbătorile ca Floriile și multe altele care sunt mai aproape, în care dumnealor ar trebui să vină cu o recomandare chiar să minimalizeze, inclusiv să recomande oamenilor, să le transmită on-line, să le transmită la radio, la televizor toate aceste slujbe religioase ca oamenii să nu se îmbulzească, fiindcă aflarea pe o perioadă lungă alături de un contact foarte apropiat unul de altul majorează riscul de transmitere a infecției, nemaivorbind de faptul că toți utilizează o linguriță sau există obiceiul de a săruta icoanele, ceea ce este foarte și foarte periculos, chiar dacă fețele bisericești ne spun de multe ori că ne apără cineva de sus și nu ni se va întâmpla nimic. Ceea ce aș vrea să remarc, atunci când vorbim despre persoanele care deja vor trece în carantină și vor fi spitalizate în spitalele noastre. Totuși, noi avem nevoie de mai multe echipamente pentru a salva acești oameni. Chiar și persoanele, am văzut că dl președinte a spus că „nu vă faceți griji, că majoritar se îmbolnăvesc persoanele în etate”. Eu cred că este o lipsă totală de respect de a spune așa lucruri în presă, deoarece persoanele de 70 de ani, în primul rând, nu sunt foarte bătrâne, dar chiar și dacă are 100 de ani, noi trebuie să luptăm pentru viața fiecăruia și nu suntem în drept să spunem că nu mai suntem interesați, ei oricum vor face boala, vor muri, nu vor muri. Am rămas șocată de aceste declarații și aș vrea să atrag atenția că sunt insuficiente aparate de ventilare pulmonară, monitoare anume în secțiile de terapie intensivă, fiindcă la o dezvoltare mai mare a infecției și creșterii numărului s-ar putea să fie nevoie să mai dezvolte un departament. Este mult mai bine să le avem. Dacă nu sunt în stare să cumpere mai multe, măcar câteva suplimentare, până la 10. România a anunțat procurarea a 250 de ventilatoare pulmonare cu monitoare pentru această infecție. Și ceea ce nu observ eu acum, noi nu avem absolut deloc carantina celor sănătoși care vin din focar, noi avem o carantină așa, voluntară, dar nici nu aș zice că-i foarte severă, fiindcă ea poate să fie voluntară. Ce înseamnă carantină voluntară? Înseamnă atunci când medicul discută cu persoana care vine direct dintr-un focar și-i recomandă să rămână acasă în condiții de casă și va fi monitorizată de personalul medical, dar de foarte multe ori am auzit când responsabilii spun că ține de responsabilitatea persoanei și nu pot influența prea mult ș.a.m.d. Eu cred că ar trebui să fim mai disciplinați în această privință.”

Europa Liberă: Pe moment, autoritățile oricum spun că la Spitalul „Toma Ciorbă” sunt toate condițiile în caz că se înregistrează vreun caz.

Ala Nemerenco: „Sunt 20 de boxe, doar 20. Este mult prea puțin. România a anunțat că au 7.000 și ceva de paturi.”

Europa Liberă: România are o populație de 20 de milioane, Republica Moldova...

Ala Nemerenco: „Corect. Păi, noi raportăm, haideți să facem un procent cât au ei și cât avem noi și să vedem dacă avem exact de atâtea ori mai puțin...”

Europa Liberă: Și în Republica Moldova ieri a fost discutată în parlament această problemă.

Ala Nemerenco: „Da, a fost discutată, dar vreau să vă spun cu toată responsabilitatea că foarte superficial. Chiar și întrebările deputaților au fost superficiale, au existat doar la sfârșit două întrebări care au fost mai aproape de realitate.”

Europa Liberă: Guvernul zice că manifestă grijă pentru cetățeni. Ne-au trimis SMS, ne-au spus că în caz că simptomele care ar corespunde acestei viroze le simțim, putem apela la 112.

Ala Nemerenco: „Eu nu vreau să critic, fiindcă este bine atunci când guvernul utilizează și această cale de informare, eu nu sunt de acord cu toți cei care au criticat, au râs pe rețele de socializare, în niciun caz, dar mesajul din punctul de vedere al comunicării nu mi s-a părut unul de o calitate foarte bună. Toate au fost puse la un loc și va fi o presiune foarte mare asupra Serviciului 112, care și acum cunoaștem că este destul de încărcat, plus la asta nu are suficiente nici mașini, nici cadre medicale. Mesajul trebuia, într-o oarecare măsură, puțin altfel construit, dar, bine, poate și-l mai schimbă, mai trimit și alte mesaje.”

Europa Liberă: Mulțumim mult! Urarea cea mai de preț cred că și în aceste zile e: „Sănătate și să fim sănătoși”!

Ala Nemerenco: „Să avem grijă de sănătatea noastră și să fim conștienți că sănătatea, într-adevăr, depinde și de comportamentul nostru. Eu sper că comportamentul nostru ca națiune se va schimba puțin. Deci, partea bună a unor infecții este că ne mai educă.”

XS
SM
MD
LG