Este vorba despre o așteptare creată și de calendarele celorlalte state europene, care au situații mai grave decât România, dar care au anunțat încă de săptămâna trecută cum vor face relaxările.
### Vezi și... ### În România s-au dat amenzi în valoare de peste 110 milioane de euro pe perioada stării de urgență
Un lucru este clar, a după cum a promis președintele român: starea de urgență nu va fi prelungită. Înainte de acest anunț, autoritățile române au vrut să vadă cum se desfășoară minivacanța de 1 mai, care potrivit opiniei prezidențiale a trecut cu bine, deși numărul de îmbolnăviri a crescut.
Klaus Iohannis a explicat ferm că restricțiile privind deplasările individuale nu se vor prelungi, dar că vor fi păstrate unele interdicții cum ar fi adunările publice sau deschiderea mall-urilor și că România va trece începând cu 15 mai de la starea de urgență la starea de alertă.
Pe timpul stării de alertă (Ordonanţa de Urgenţă nr. 21/2004) se pot dispune, cu respectarea prevederilor Constituției (Art 53) măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăți fundamentale referitoare, după caz, la libera circulație, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forțate, dreptul de proprietate privată ori la protecția socială a muncii.
Klaus Iohannis a subliniat că „situația nu s-a îmbunătățit încă”, „epidemia nu a trecut” și „nu suntem într-o normalitate”.
Totuși din a doua parte a lunii mai vor fi deschise saloanele de îngrijire personală, frizeriile, saloanele de cosmetic și cabinetele stomatologice. Muzeele se redeschid și ele din 15 mai, dar totul respectând condițiile speciale de distanțare, de igienă și cu purtarea măștilor de protecție în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun, despre nu se știe precis cum va funcționa.
### Vezi și... ### În România s-au înregistrat 431 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus
Oricum toate aceste măsuri de relaxare nu se vor aplica în orașele aflate în carantină, cum ar fi Suceava și Țăndărei, de exemplu.
De asemenea șeful statului român a subliniat că deplasările în afara localitățile vor fi premise doar în cazuri excepționale cu o oarecare relativizare. De exemplu, Klaus Iohannis a vorbit despre mersul cu bicicleta în afara localității, precizând și că sporturile individuale vor fi premise. În plus, ar putea fi redeschise bazele sportive pentru cei care fac performanță
Până acum în România s-au înregistrat peste 13.500 de persoane contaminate cu Covid-19 și mai mult de 800 de decese.