Coronavirus închide şi bisericile din Germania

Domul din Berlin (Foto: William Totok)

Măsuri excepţionale în situaţii excepţionale. Însemnări din Berlin

Rafturile din magazinele alimentare sînt goale. Pentru prima dată de cînd locuiesc la Berlin, luni, după masă, nu am mai găsit nici pîine, nici cafea. Lumea e panicată, cumpără orice, mai ales alimente. Pe de altă parte, cumpărătorii nu respectă nici recomandările autorităţilor de a păstra distanţa de cel puţin 1 metru jumate, pentru a reduce pericolul de contaminare cu virusul corona.

Your browser doesn’t support HTML5

Coronavirus închide şi bisericile din Germania



Începînd de luni au fost suspendate cursurile universitare şi şcolare. Elevele şi elevii ar urma să participe la aşa numitul învăţămînt la distanţă, care se desfăşoară pe cale electronică. Mulţi elevi, însă, consideră suspendarea cursurilor ca un soi de vacanţă prelungită. Am văzut luni într-un parc din Berlin, zeci de elevi întînşi pe iarbă, glumind şi ascultînd muzică.

Recomandările de a evita contacte sociale nu sînt un leac care poate opri iresponsabilitatea, teribilismul adolescentin şi inconştienţa juvenilă.

Cît de gravă este situaţia rezultă atît din apelul cancelarei Merkel de a da dovadă de responsabilitate, cît şi din comunicatele oficiale ale Institutului „Robert Koch” din Berlin sau din statisticele alarmante ale Universităţii americane „Johns Hopkins”. Cele două instituţii au anunţat marţi că numărul celor depistaţi cu virusul Covid-19 în Germania este în creştere. Institutul „Robert Koch” informează că, în Germania, 6.012 persoane sînt infectate cu acest virus, iar 13 pacienţi au murit. Cei de la Universitatea „Johns Hopkins” vorbesc despre 7.272 de cazuri şi 17 decese. Diferenţele statistice dintre cele două instituţii, explică autorităţile germane, se datorează procedurilor diferite de actualizare a datelor.

### Vezi și... ### Ce anticorpi folosesc economiile mondiale pentru contracararea efectelor pandemiei?


Clinicile germane consideră că pînă la sfîrşitul acestei săptămîni numărul pacienţilor va creşte de 3 ori, ceea ce înseamnă 1.500 de bolnavi care vor trebui internaţi în spitale. Preşedintele Societăţii Spitalelor a spus că deocamdată clinicile sînt pregătite şi pot primi bolnavii.

Pentru stoparea virusului au fost interzise, respectiv îngrădite, vizitele nu numai în spitale, dar şi în căminele destinate oamenilor în vîrstă. Pe lîngă controlul traficului, drastic restrîns, la frontiere, guvernul federal a dispus suspendarea spectacolelor, demonstraţiilor şi întrecerilor sportive.

Toate locaşurile de cult, biserici creştine, sinagogi, moschei şi temple budiste, vor rămîne închise. Bisericile creştine au anunţat că oferă credincioşilor slujbe online. Înnmormîntările – inclusiv cele religioase - sînt singurele ceremonii care nu sînt interzise, au precizat autorităţile land-ului Berlin.

După ce deja la sfîrşitul săptămînii au fost închise cluburile, cafenelele şi discotecile, restaurantele şi cantinele mai pot primi clienţi între orele 6 şi 18. În Bavaria, unde luni a fost instituită starea excepţională, restaurantele pot fi frecventate numai pînă la ora 15, respectînd amplasarea meselor la 1 metru şi jumătate.