Coronavirusul, minciunile politice și criza morală a Chinei

Răspândirea coronavirusului ridică întrebări și cu privire la capacitatea societăților de a reacționa la astfel de crize, în speță China, de unde epidemia a izbucnit.

Your browser doesn’t support HTML5

Coronavirusul, minciunile politice și criza morală în China



Coronavirusul a fost anticipat de cercetători din China, într-un articol publicat. Odată cu declanșarea bolii, chinezii au identificat virusul și i-au stabilit compoziția, postând-o pe Internet la 10 ianuarie. Până aici e partea bună pe latura științifică. Dar, în paralel, Partidul Comunist a încercat să acopere adevărul, acționând împotriva a opt medici care încercau să alerteze societatea. Ei au fost denunțați de mediile de informare. Unul dintre ei, Li Wenliang, a fost contaminat și a murit, manieră în care a fost tratat de autorități când a încercat să tragă semnalul de alarmă, fiind acum condamnată de o populație care nu mai e dispusă să tolereze abuzuri și incompetența.

### Vezi și... ### Comisia Națională de Sănătate din China spune că numărul de cazuri noi de coronavirus a scăzut


Pactul social care a menținut Partidul Comunist la conducere în China este progresul social în schimbul de a fi lăsați la cârma, fără alternativă. Coronavirusul pare să fi pus capăt acestui pact social. “Epidemia de coronavirus a dat la iveală cât este de putredă guvernarea în China” - a scris la Beijing profesorul de drept Xu Zhangrun, care a continuat “Mânia populară este acum vulcanică și o populație atât de mâniate ar putea, la un moment dat, să dea la o parte frică”. Eseul lui a fost imediat interzis. El a mai spus “Nu mai pot să tac”, cerând concetățenilor săi să se pronunțe pentru libertatea de exprimare, scriind “Revoltați-vă împotriva nedreptății. Lăsați-vă viețile să ardă la flacăra decenței”.

### Vezi și... ### Conducerea Chinei a recunoscut „deficiențe” în combaterea noului coronavirus


În prezent, Xu nu mai poate comunica public, dar pe Internet mânia populației se manifestă. Anii de progrese în China au creat o clasa de mijloc, care nu mai tolerează corupția și stilul de conducere al regimului. Coronavirusul nu este prima situație în care conducerea comunistă face victime ca urmare a manierei inadecvate de raportare la realitate. Nimeni nu poate contesta progresele Chinei în ultimele decenii, inclusiv faptul că un nou născut în China are acum o speranța de a trăi o viață mai lungă decât echivalentul din Statele Unite. Această clasa de mijloc educată nu mai e dispusă să creadă când i se spune că președintele Xi conduce campania anti-virus și că medicii de la Organizația Mondială a Sănătății au venit în China că să învețe de la omologii lor chinezi cum să trateze virusul. Lumea e mult prea sofisticată pentru astfel de minciuni propagandistice. “Indiferent cât de buni ar fi să controleze Internetul, nu pot închide 1,4 miliarde de guri” – a scris profesorul Xu.