Un nou sondaj de opinie sugerează că Federația Rusă este percepută de moldoveni ca cea mai mare amenințare de securitate pentru țara lor, urmată în ordine de grupările teroriste, NATO și Statele Unite. Sondajul, parte a unui proiect mai larg realizat de Centrul de Informare și Documentare privind NATO în Moldova, a fost realizat de Compania de Cercetare CBS-AXA, al cărei director executiv Ion Jigău l-a prezentat marți la o conferință de presă.
Your browser doesn’t support HTML5
Ce amenință securitatea națională a R. Moldova? Este principala întrebare la care au căutat răspuns experții de la centrul de informare NATO din R. Moldova. Sondajul realizat de CBS-AXA, la comanda centrului NATO, arată că cetățenii moldoveni cred că, pe dimensiunea internă, cea mai mare amenințare este corupția și furturile bancare, iar pe cea externă – escaladarea unui conflict în zonă sau amenințări dinspre regiunea transnistreană.
### Vezi și... ### Rusia este perceputa drept o amenințare la securitatea R. Moldova dar și ca țara care ar putea ajutaSubiectul securității naționale este „de interes” pentru aproape jumătate la sută din populație. Majoritatea se informează, în ceea ce privește acest subiect, de la televizor, rețele sociale și site-uri de știri.
Asta explică faptul că pentru 50 la sută dintre cetățenii moldoveni, știrile false reprezintă o amenințare, atrage atenția sociologul Ion Jigău: „Amenințările interne în adresa R. Moldova sau a cetățenilor țării: corupția – 72 %, furturile din fondurile donate pentru infrastructură – aproape 54 % etc. Amenințări externe în adresa R. Moldova – știri false, propaganda externă, războiul informațional și dezinformarea.”
A fost analizată și atitudinea cetățenilor față de conflictul din stânga Nistrului. Pentru 40 la sută dintre oameni, staționarea trupelor ruse în Transnistria reprezintă o problemă, alți 33 la sută spun că le este frică de escaladarea unui conflict și cam tot atâția consideră că lipsa unei reglementări a diferendului transnistrean împiedică apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană. Trei din zece cetățeni moldoveni cred că soluția ar fi reintegrarea țării cu oferirea unui statut asemănător celui din UTA Găgăuzia.
CNA-ul ar trebui să fie instituția principală care să se preocupe de aceste lucruri
Îngrijorătoare sunt concluziile ce se referă la așa numita „amenințare internă”, crede Iulian Chifu, președinte al Centrului de Prevenire al Conflictelor, de la București. Oamenilor le este frică de corupție și furturi bancare, în timp ce încredere în sistemul de justiție au mai puțin de 30 la sută dintre cetățeni: „Un pachet relevant este, de asemenea, cel privind corupția: care sunt instituțiile așteptate în a reacționa și aici e de remarcat faptul că populația consideră într-o largă majoritate faptul că corupția este o amenințare de securitate națională și că inclusiv SIS ar trebui implicat, și că CNA-ul ar trebui să fie instituția principală care să se preocupe de aceste lucruri.”
### Vezi și... ### Iulian Chifu: Rusia nu va fi niciodată de acord cu reintegrarea R. MoldovaÎn ce privește amenințările externe, fiecare al patru-lea intervievat a spus că Federația Rusă reprezintă o amenințare la securitatea națională a R. Moldova, urmată de rețelele teroriste cum este gruparea „Statul Islamic”. NATO este privită cu îngrijorare de 10 la sută din populație, la fel și Statele Unite ale Americii. De partea cealaltă, întrebați: ce state și organizații ar putea oferi suport R. Moldova în cazul unei probleme de securitate, aproape 36 la sută au invocat România și cam tot atâția Federația Rusă. Cele două state sunt urmate de Uniunea Europeană cu 31 la sută și NATO – cu 7 la sută. La ce sunt utile aceste date?
### Vezi și... ### Alegerile riscă să mărească și mai multe tensiunile între cele două maluri ale Nistrului (Ion Manole/Promo-LEX)La croirea unei strategii de securitate adaptată la cerințele vremii, a precizat Viorel Cibotaru, fost ministru al Apărării, în prezent director al Institutului european de studii politice din R. Moldova: „Este foarte important să revenim la esența principiilor unei bune guvernări, așa cum este stabilită și așa cum este exprimată guvernarea țărilor membre ale UE, ca să mă refer la un punct de referință. De aceea, consultarea cetățenilor, cunoașterea exactă a opțiunilor, viziunilor oamenilor este importantă în procesul de luare a deciziilor.”
Viorel Cibotaru mai spune că atunci când autoritățile unui stat pun la punct o strategie de securitate, urmează a fi luate în calcul și așteptările cetățenilor. Or, datele sondajului realizat de CBS-AXA arată că jumătate dintre respondenți consideră că orientarea politicii externe a R. Moldova trebuie să fie spre Uniunea Europeană, o cincime optează pentru Federația Rusă, iar 4 % dintre respondenți cred că autoritățile moldovene ar trebui să se orienteze spre România.