Linkuri accesibilitate

Alegerile riscă să mărească și mai multe tensiunile între cele două maluri ale Nistrului (Ion Manole/Promo-LEX)


Ion Manole, director executiv Promo-Lex, în studioul Europei Libere de la Chișinău (foto arhivă)
Ion Manole, director executiv Promo-Lex, în studioul Europei Libere de la Chișinău (foto arhivă)

Reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Thomas Mayr-Harting, a vizitat Chişinăul și Tiraspolul acum o săptămână, a declarat că va reveni în Republica Moldova în viitorul apropiat împreună cu o delegație a mediatorilor și observatorilor în reglementarea transnistreană, iar o reuniune în formatul 5+2 ar putea avea loc în septembrie. Ultima reuniune oficială a formatului 5+2 a avut lor la Bratislava în octombrie 2018.

O strategie, apreciază directorul Promo-LEX, Ion Manole, care a dat rezultate neînsemnate până acum: „(...)rezultatele sunt foarte mici, practic nu există rezultate, nu avem o apropiere a locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului, nu avem o sporire a încrederii între cele două administrații” a declarat Manoleîntr-un interviu cu Europa Liberă.

Reprezentantul președinției OSCE a spus că „este nevoie de noi măsuri de încredere” și a cerut autorităților electorale de la Chişinău să caute soluții pentru a combate „votul organizat” și eventuala mituire a alegătorilor, fără să limiteze dreptul la vot al cetățenilor din stânga Nistrului.

Un alegător din Transnistria recunoaşte că i s-au promis bani pentru vot
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00

Directorul Promo_LEX, Ion Manole atrage însă atenția că alegerile din 2019 și 2020 au mărit deja tensiunile între locuitorii de pe cele două maluri ale Nistului: „ (...)tensiunile au crescut. Și au crescut tensiunile la nivel de locuitori, în special în Zona de Securitate” spune Ion Manole în interviul cu Europa Liberă.

Motiv pentru care noi măsuri de întărire a încrederii ar trebui să pună mai mare accent pe „libertatea presei, pe libertatea cuvântului, pe libertatea întrunirilor, să facă în așa fel încât oamenii din stânga Nistrului să poată vorbi liber, fără a le fi teamă”.

XS
SM
MD
LG